ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16/08/2020 13:17 EEST

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Το «Kemal Reis» συνοδεύει το Barbaros στην Κύπρο

Aντι-Navtex η Κύπρος.

Twitter

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, με ανακοίνωσή του στο Twitter αναφέρει ότι η φρεγάτα «Kemal Reis» συμμετείχε στην ”επιχείρηση Μεσογειακή Ασπίδα”. Όπως αναφέρει πραγματοποιείται μαζί με το Λιμενικό των Τουρκοκυπρίων και συνόδευσε το Barbaros στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι το Kemal Reis, μία από τις φρεγάτες που συνόδευε το Oruc Reis άλλαξε πορεία το βράδυ του Σαββάτου.  Είναι πολύ πιθανό να φεύγει λόγω ζημιών που έχει υποστεί από την ελαφριά πρόσκρουση με τη φρεγάτα Λήμνος. 

ΗΚύπρος πάντως εξέδωσε Anti-Navtex ως απάντηση στη χθεσινή Navtex της Τουρκίας, με την οποία η παρουσία του Γιαβούζ στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας παρατείνεται μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το sigmalive, με την αντι-Navtex, που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, στη Λάρνακα, η Κυπριακή Δημοκρατία ειδοποιεί ότι η Navtex, που εξέδωσε η Τουρκία αφορά «μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα του πλοίου γεώτρησης Γιαβούζ και των υποστηρικτικών προς αυτό πλοία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αυτή η ενέργεια, προστίθεται, «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και είναι επίσης ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας»