Τούρκος δασολόγος φύτεψε 30 εκατομμύρια δέντρα μετατρέποντας άγονο λόφο σε καταπράσινο δάσος

Παρόλο που αποσύρθηκε το 2002, το έργο του Χικμέτ Καγιά έζησε και σήμερα θεωρείται κάπως τοπικός ήρωας.
.
.
AA, İHA

Ο Χικμέτ Κάγια, ένας συνταξιούχος δασολόγος από την Τουρκιά βρίσκεται πίσω από ένα εντυπωσιακό οικολογικό επίτευγμα - μετέτρεψε ένα άγονο λόφο στην πόλη της Σινώπης σε μια πράσινη όαση 30 εκατομμυρίων δένδρων.

Κατά τη διάρκεια της 24χρονης θητείας του ως Επικεφαλής Διάσωσης στο Τμήμα Δασικών Επιχειρήσεων στην πόλη,επικεντρώθηκε στη αναδάσωση, φυτεύοντας πάνω από 30 εκατομμύρια δενδρύλλια σε έναν άγονο λόφο με θέα στη πόλη και μετατρέποντάς τον σε μια πράσινη όαση.

Ο Κάγια ξεκίνησε να εργάζεται στη Δασολογία το 1978, στην επαρχία του Σινόπ, και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του δεντροφυτεύοντας ερημικές εκτάσεις της περιοχής, μετατρέποντας άγονες πλαγιές σε κατάφυτα τοπία.

Παρόλο που αποσύρθηκε το 2002, το έργο του Χικμέτ Καγιά έζησε και σήμερα θεωρείται κάπως τοπικός ήρωας.

Ο Καγιά πριν λίγες ημέρες προσκλήθηκε από το Δήμο της Σινώπης για να γιορτάσουν μαζί τη σπουδαία δουλειά του.

Μια φωτογραφία του όπου κρατά ψηλά ένα κάδρο όπου βλέπουμε το πριν και μετά της περιοχής που βοήθησε να μεταμορφωθεί έγιναν πρόσφατα viral στην Τουρκία, καθώς δείχνει πόσο μεγάλη διαφορά έχει κάνει το έργο του σε μια χώρα όπου η αποψίλωση των δασών και η ερημοποίηση είναι τεράστιο πρόβλημα.

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu λέει πως αισθάνεται πανευτυχής που, με την βοήθεια των ντόπιων, μεταμόρφωσε αυτές τις περιοχές σε κανονικά δάση. Τα χρόνια κύλησαν, ο ίδιος μεγάλωσε και βγήκε στην σύνταξη και τα δέντρα συνεχίζουν τα ψηλώνουν, σε μία χώρα που οι δασικές εκτάσεις μειώθηκαν κατά 5,4% μέσα στην τελευταία 20ετία.

«Ο μετασχηματισμός αυτών των εκτάσεων σε δάση ήταν η μεγαλύτερη πηγή της περηφάνιας μου», λέει στο Anadolu, χαρακτηρίζοντας τα δάση «το μέλλον της χώρας», καλώντας τους συμπατριώτες του να προστατεύουν τα εναπομείναντα δάση σε όλη την Τουρκία.

Δημοφιλή