ΠΟΛΙΤΙΚΗ
01/09/2020 00:30 EEST | Updated 01/09/2020 00:41 EEST

Ξαναβγάζει το Όρουτς Ρέις ο Ερντογάν - Ελληνικό ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται»

Απροκάλυπτο παιχνίδι έντασης, με νέα τουρκική Navtex μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου. Απάντησε μέσα σε μία ώρα η Αθήνα.

Yoruk Isik / Reuters
Φωτογραφία αρχείου. Οκτώβριος 2018. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορουτς Ρέις πλέει στον Βόσπορο. REUTERS/Yoruk Isik

Ένας νέος γύρος έντασης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που φτάνει εως τα μέσα Σεπτεμβρίου και ήδη οδηγεί στην σκέψη, ότι η Τουρκία επιλέγει την συνταγή των προκλήσεων ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεβρίου, καθώς γνωρίζει πλέον ότι εκεί θα μπουν στο τραπέζι κυρώσεις από μέρους της Ευρώπης. 

Η νέα ναυτική οδηγία που εξέδωσε η Τουρκία (Δευτέρα βράδυ 31 Αυγούστου) έχει ισχύ ισχύ έως τις 12 Σεπτεμβρίου και αναφέρεται σε νέα αποστολή που θα εκτελέσει το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis κινούμενο για δήθεν «έρευνες» στο ανατολικότερο άκρο της  ΑΟΖ που συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Η τουρκική αναγγελία (1093/20) θα έχει ισχύ για τη χρονική περίοδο 2 Σεπτεμβρίου με 12 Σεπτεμβρίου και εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας.

ASSOCIATED PRESS
24 Ioυλίου 2020. Το Ορουτς Ρέις προκαλεί κατ' εντολήν Ερντογάν. (Ibrahim Laleli/DHA via AP)

 

Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε οριοθέτηση ΑΟΖ με τις χώρες της περιοχής

Η Αθήνα φάνηκε να περιμένει την τουρκική κίνηση, καθώς η απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ήρθε μέσα σε μία ώρα περίπου μετά την ανακοίνωση της γείτονος, ενώ δεν περιορίζεται σε καταδίκη της τουρκικής πρόκλησης, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να εφαρμόζει και να υλοποιεί τον δικό της σχεδιασμό. Στην ανακοίνωση τονίζεται:

Η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή.  

Να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της. 

Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών. Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα. 

Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. 

Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής. 

Kαλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. 

Jacob Silberberg via Getty Images
Φωτογραφία αρχείου, 2004. Από γεώτρηση με συμμετοχή της Chevron στο Δέλτα του Νίγηρα στην Αφρική. (Photo by Jacob Silberberg/Getty Images)

 

Κυπριακή Προεδρία: Chevron και Noble Energy επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη

Από την πλευρά της η Λευκωσία προχωρά σε στρατηγικές κινήσεις, ώστε να κατοχυρώσει και να θωρακίσει στην πράξη τα νόμιμα δικαιώματά της στην κυπριακή ΑΟΖ, διαμηνύοντας ότι οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί για την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου προχωρούν κανονικά.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κύπριου Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε χθες (31/8) το απόγευμα τηλεδιάσκεψη με τον Μάικλ Γουίρθ, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Chevron η οποία απέκτησε μέσω της εξαγοράς της εταιρείας Noble Energy, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, το μερίδιο της στο κοίτασμα Αφροδίτη. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Noble, Energy Ντέιβιντ Στόβερ, καθώς και αξιωματούχοι των δύο εταιρειών.

πηγές: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, Πολίτης,