Αγωγή σε βάρος του Τραμπ για το θάνατο αστυνομικού στα επεισόδια στο Καπιτώλιο το 2021

Ο αστυνομικός Μπράιαν Σίκνικ πέθανε στα 42 του από εγκεφαλικά επεισόδια που υπέστη, την 7η Ιανουαρίου.
via Associated Press

Μήνυση κατά του Ντόναλντ Τράμπ κατέθεσε η οικογένεια αστυνομικού φρουρού του Καπιτωλίου (USCP), που πέθανε μια ημέρα μετά την επίθεση οπαδών του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου στην έδρα του αμερικανικού Κογκρέσου την 6η Ιανουαρίου 2021.

Η οικογένεια κατηγορεί τον Τραμπ ως υπέυθυνο για τον «άδικο θάνατό του», λέγοντας οτι παρότρυνε τους υποστηρικτές του να ασκήσουν βία.

Η μήνυση κατατέθηκε σε δικαστήριο της Ουάσιγκτον εναντίον του Τραμπ από την οικογένεια του Μπράιαν Σίκνικ, ο οποίος πέθανε στα 42 του χρόνια έπειτα από σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων που υπέστη, την 7η Ιανουαρίου.

Ο ιατροδικαστής αποφάνθηκε πως ο αστυνομικός δεν υπέστη τραυματισμούς στην επίθεση στο Καπιτώλιο, που είχε σκοπό να εμποδιστούν τα μέλη του αμερικανικού κοινοβουλίου να επικυρώσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2020, που έχασε ο. Τραμπ και έκρινε πως ο θάνατος του Μπράιαν Σίκνικ οφειλόταν σε φυσικά αίτια.

Ωστόσο, αναγνώρισε πως οι ταραχές «έπαιξαν ρόλο» στην εξέλιξη της κατάστασής του.

Αποζημίωση 10 εκατ. δολαρίων ζητά η οικογένεια

Ο Ντόναλντ Τραμπ «εξερέθισε εσκεμμένα το πλήθος και κατηύθυνε και ενεθάρρυνε όχλο να επιτεθεί στο Καπιτώλιο», αναφέρει η οικογένεια του αστυνομικού Σίκνικ στη μήνυση.

«Η βία που ακολούθησε, οι τραυματισμοί και η βία (...) συμπεριλαμβανομένων των τραυμάτων που υπέστη ο αστυνομικός Σίκνικ και του επακόλουθου θανάτου του, ήταν λογικές κι επόμενες συνέπειες των λόγων και των πράξεων του κατηγορούμενου Τραμπ», ερίζει η μήνυση.

Δεν ήταν διαθέσιμη εκπρόσωπος του πρώην προέδρου για σχόλια χθες Πέμπτη το βράδυ.

Εκτός από τον «άδικο θάνατο» του αστυνομικού, η μήνυση προσάπτει στον Ντόναλντ Τραμπ πως παραβίασε τα δικαιώματα του Μπράιαν Σίκνικ και επίσης για επίθεση και παράλειψη καθήκοντος.

Η οικογένεια ζητεί αποζημίωση 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στη μήνυση και αγωγή κατονομάζονται ακόμη δυο πρόσωπα τα οποία ενεπλάκησαν στα επεισόδια.

Η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία έκανε πολύμηνη έρευνα για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021, η οποία είχε προκαλέσει σοκ στις ΗΠΑ και διεθνώς, ζήτησε τον Δεκέμβριο να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ για «εξέγερση» και «παρακώλυση» της δικαιοσύνης.

Πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που το Κογκρέσο υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης να ασκηθεί ποινική δίωξη σε πρώην πρόεδρο της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή