Τραγωδία στα Τέμπη: Στους 46 οι νεκροί, τραγικές φιγούρες οι συγγενείς των αγνοουμένων

Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος είναι σε εξέλιξη και οι δυνάμεις παραμένουν στο πεδίο.
ALEXANDROS AVRAMIDIS via Reuters

Τους 46 έφτασαν οι επιβεβαιωμένοι νεκροί που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με εμπορική, στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, αργά το βράδυ της Τρίτης όπως ανέφερε σε επίσημη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Διευκρινίζεται ότι ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στα πτώματα που ανέσυρε η Πυροσβεστική. Είναι βέβαιο όμως ότι τα θύματα είναι περισσότερα και ο συνολικός αριθμός θα ανακοινωθεί αφού ολοκληρωθεί η έρευνα σε όλα τα βαγόνια και η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης μέσω του DNA από το ειδικό κλιμάκιο της αστυνομίας.

Μόνο σήμερα ανασύρθηκαν επτά απανθρακωμένες σοροί από το βαγόνι του εστιατορίου, το οποίο δέχθηκε ένα πολύ μεγάλο πυροθερμικό φορτίο. Να σημειωθεί ότι λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης, είχε καταπλακωθεί από το πρώτο βαγόνι, της δεύτερης θέσης.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης.«Γίνεται, απομάκρυνση του επιβατικού βαγονιού που βρίσκεται από πάνω, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί απομάκρυνση του συμπιεσμένου και σε σχήμα «Γ» βαγονιού - εστιατορίου».

Επιπλέον, όπως ανέφερε, εκτιμάται, ότι μέχρι το μεσημέρι, θα ολοκληρωθεί η απομάκρυνση του εν λόγω βαγονιού.

«Για τη συνέχιση της επιχείρησης έρευνας και απεγκλωβισμού, θα πρέπει να γίνουν κοπές μετάλλων με ειδικά μηχανήματα και τμηματική αφαίρεση των μεταλλικών στοιχείων τους» είπε και προσέθεσε ότι για τα υπόλοιπα θα χρειαστεί να συνεχιστεί η επιχείρηση μέχρι και την αυριανή.

Ο κ. Βαθρακογιάννης είπε ότι η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, συνεχίζεται και σήμερα, ωστόσο οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι δυνάμεις είναι δύσκολες, ενώ κατά διαστήματα βρέχει.

Ολοκληρώθηκε η λήψη DNA από τους συγγενείς των θυμάτων

Ολοκληρώθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας η διαδικασία λήψης DNA από τους συγγενείς των θυμάτων και αγνοούμενων επιβατών των δύο αμαξοστοιχιών που συγκρούστηκαν το βράδι της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου λίγο έξω από τα Τέμπη.

Τραγικές φιγούρες, οι γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους, αλλά και όσων αγνοούνται βρίσκονται από χθες στο Νοσοκομείο της Λάρισας και με φωτογραφίες τους στα χέρια προσπαθούν να μάθουν για την τυχή τους. Σήμερα τα συνεργεία διάσωσης εντόπισαν σορούς που δεν ήταν δυνατόν να αναγνωριστούν, στα συντρίμα των δύο αμαξοστοιχιών.

Οι συγγενείς που έδωσαν DNA θα ενημερωθούν ατρομικά από την αστυνομία, βρίσκονται όμως στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας γιατί εκεί έχουν μεταφερθεί οι σοροί των θυμάτων που εντοπίστηκαν και σδυνεχίζουν να εντοπίζονται από τα συνεργεία διάσωσης.

Τα πρώτα αποτελέσματα από την ταυτοποίηση του γενετικού υλικού αναμένονται το μεσημέρι της Πέμπτης, 2 Μαρτίου. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, νοσηλεύονται έξι νέοι άνθρωποι.

Να σημειωθεί ότι έχουν διατεθεί δωμάτια σε ξενοδοχεία στην περιοχή της Λάρισας, για τους συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών.

Την ίδια ώρα φίλοι και συγγενείς με αναρτήσεις τους στα social media ζητούν πληροφορίες για τους δικούς τους ανθρώπους.

Ιατροδικαστής: Πάνω από 10 αγνοούμενοι – Ταυτοποίηση των σορών με το πρωτόκολλο μαζικής καταστροφής

Μόνο μία οικογένεια ανανγώρισε μέχρι στιγμής το νεκρό παιδί της . Σταματήσαμε με παρέμβαση της ΕΛ. ΑΣ. καθώς ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο μαζικών καταστροφών, που προβλέπει ταυτοποίηση σορών μέσω της μεθόδου DNA, είπε η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή, αναφέροντας μάλιστα την εκτίμηση ότι υπάρχουν 10 και πλέον αγνοούμενοι στον τόπο της εθνικής τραγωδίας.

Η αστυνομία έχει την ευθύνη της ταυτοποίησης και κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε η διαδικασία μέσω DNA να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι ή αργά το απόγευμα με την έκδοση πιστοποιητικών θανάτου, είπε η ιατροδικαστής που υπάγεται, όπως η ίδια διευκρίνισε, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία της νεκροψίας και νεκροτομής των θυμάτων της επιβατικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη.

Όλοι οι σοροί θεωρούνται αγνώστων στοιχείων μέχρι την ταυτοποίηση με λήψη DNA, πρόσθεσε η ιατροδικαστής.

Στο προηγούμενο δυστύχημα στην ίδια περιοχή, η ταυτοποίηση των σορών έγινε συμβατικά, δηλαδή παίρνοντας χαρακτηριστικά των προσώπων και καλώντας τις οικογένειες για αναγνώριση, είπε η κυρία Λεονταρή, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή τη φορά ισχύει το πρωτόκολλο χειρισμού μαζικής καταστροφής με τη διενέργεια των εξετάσεων από κλιμάκιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Δύο φοιτητές από την Κύπρο, οι οποίοι σπούδαζαν σε πανεπιστήμια στη Θεσσαλονίκη είναι ανάμεσα στους αγνοούμενους, με τους συγγενείς τους να αγωνιούν καθώς οι ώρες περνούν.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στα τραγικό δυστύχημα δήλωσε σήμερα πως «είμαστε σε επαφή με τις οικογένειες. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών, με οδηγίες μου, μίλησε με τις οικογένειες των δύο συμπατριωτών μας. Τόσο η πρεσβεία μας στην Αθήνα όσο και το Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη είναι μαζί τους και ελπίζουμε το συντομότερο δυνατόν να έχουμε νέα σε σχέση με την κατάσταση πραγμάτων».

Και συμπλήρωσε λέγοντας πως «είναι μια ανείπωτη τραγωδία, είναι κάτι που παρακολουθούμε καθημερινά και, αν θέλετε, είναι και ένα μήνυμα για τη δική μας διακυβέρνηση, για κάθε διακυβέρνηση σε κάθε χώρα, ότι θα πρέπει να γίνονται όλες εκείνες οι ενέργειες προηγουμένως για να μπορούν να αποφεύγονται τέτοιου είδους τραγικές εξελίξεις».

Συνεχίζονται οι έρευνες στο τρίτο βαγόνι

To τρίτο βαγόνι της αμαξοστοιχίας τους δυστυχήματος στα Τέμπη, επιχειρούν να τεμαχίσουν τα συνεργεία, ώστε να μοιραστεί το βάρος του και να μετακινηθεί, καθώς εκεί επικεντρώνονται από εδώ και πέρα οι έρευνες για τον εντοπισμό επιβατών.

Με την βοήθεια γερανοφόρων οχημάτων, ειδικές ομάδες συνεχίζουν να επιχειρούν παράλληλα στα δύο πρώτα βαγόνια που έχουν γίνει μια άμορφη μάζα σιδερικών και έχουν καεί ολοσχερώς. Τα πάντα γίνονται με μεγάλη προσοχή λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης και του μεγάλου όγκου των βαγονιών.

Μάλιστα, θα ελεγχθούν όλα τα κομμάτια του τρένου ξανά και ξανά μέχρι να υπάρξει η βεβαιότητα ότι έχουν ερευνηθεί τα πάντα.

Οι διασώστες και ομάδες της ΕΜΑΚ, βήμα - βήμα, ερευνούν κάθε σπιθαμή των βαγονιών και αναζητούν διόδους για να μπορέσουν να εισέλθουν σε όλα τα σημεία.

Γύρω από το σημείο του δυστυχήματος έχουν στηθεί σκηνές ώστε να οργανώνεται καλύτερα η επιχείρηση. Εκεί οι διασώστες παίρνουν λίγες ανάσες, για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να συνεχίσουν τις έρευνες.

Αρτοποιός: Δύσκολη η επιχείρηση στο 2ο βαγόνι

Για μια πολύ δύσκολη επιχείρηση, στο βαγόνι όπου βρισκόταν το εστιατόριο, έκανε λόγο ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

«Βλέπουμε ότι εκεί υπάρχουν άτομα. Δυστυχώς είναι σε πολύ κακή κατάσταση λόγω της σύγκρουσης. Έχουμε τοποθετήσει δύο σορούς σε σάκους και γίνεται επιχείρηση ανάσυρσής τους. Εκεί βρίσκονται πολλοί άνθρωποι» τόνισε.

«Είναι μια δύσκολη επιχείρηση που θα έχει συνέχεια, γιατί θα πρέπει να παραδώσουμε όλους τους ανθρώπους στους συγγενείς τους» πρόσθεσε ο κ. Αρτοποιός αδυνατώντας, όπως είπε, να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στο βαγόνι, στο οποίο αναπτύχθηκαν οι πιο υψηλές θερμοκρασίες.

«Για κάποιο λόγο, άγνωστο ακόμα, παρουσιάστηκε πολύ μεγάλο πυροθερμικό φορτίο και η πυρκαγιά εκδηλώθηκε εκεί. Θα έχουμε νέα δεδομένα» κατέληξε.

Σήμερα, θα προσαχθεί στον ανακριτή ο σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες, ενώ φέρεται ότι παραδέχθηκε το μοιραίο λάθος του. Επίσης, στον τόπο της τραγωδίας θα γίνει αυτοψία του δυστυχήματος από την Τροχαία της Λάρισας.

Πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ