Στα χέρια των Ρώσων το 70% του Σεβεροντονέτσκ, σε υποχώρηση οι ουκρανικές δυνάμεις

Αδυναμία αντεπίθεσης στο ανατολικό μέτωπο μέχρι την παραλαβή κατάλληλων όπλων. Τα προβλήματα στην αντεπίθεση στις κατεχόμενες περιοχές.
Λισιτσάνσκ, η γειτονική πόλη του Σεβεροντονέτσκ
Λισιτσάνσκ, η γειτονική πόλη του Σεβεροντονέτσκ
SOPA Images via Getty Images

Πολύ κοντά στην πλήρη κατοχή της πόλης-κλειδί Σεβεροντονέτσκ του Λουχάνσκ, στην Αν.Ουκρανία είναι πλέον οι ρωσικές δυνάμεις με σφοδρές μάχες να μαίνονται ακόμη και κοντά στο κέντρο της πόλης. Η κατάληψή της θα σημάνει και την κατάκτηση όλης της περιφέρειας.

Πλέον οι ρωσικές δυνάμεις «εδραιώνουν τις θέσεις τους» στο κέντρο της πόλης, λέει ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Σεργκί Γκαϊντάι ενώ αναφέρει πως μέρος των ουκρανικών στρατευμάτων ”έχουν υποχωρήσει σε πιο πλεονεκτικές, προετοιμασμένες θέσεις”.

Οι δυνάμεις της Μόσχας εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των βόρειων, των νότων και των ανατολικών συνοικιών ενώ πιέζοντας για την γρήγορη προώθηση τους στο σύνολο του Σεβεροντονέτσκ πραγματοποιούν πολύ επικίνδυνα, τυφλά χτυπήματα. Το αποτέλεσμα το απόγευμα της Τρίτης ήταν να πληγεί το χημικό εργοστάσιο Αζοτ.

Το πλήγμα προκάλεσε πανικό με τις τοπικές αρχές να καλούν τους πολίτες να κλειστούν στα καταφύγια καθώς η δεξαμενή που εξερράγη περιείχε νιτρικό οξύ. Η χημική αυτή ουσία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες, τύφλωση ή ακόμη και τον θάνατο.

Ο πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε το πλήγμα ως μια πράξη ”τρέλας” ενώ τοπικός αξιωματούχος σχολίασε πως”η πόλη ουσιαστικά καταστρέφεται ανελέητα τετράγωνο το τετράγωνο”. Καθώς οι μάχες και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και πολλά νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς νερό, ρεύμα και φυσικό αέριο, πολλοί πλέον φοβούνται πως μπορεί σύντομα το Σεβεροντονέτσκ να εξελιχθεί σε μια νέα Μαριούπολη.

Ο δε Ζελένσκι αναφερόμενος γενικότερα στην κατάστασή στο ανατολικό μέτωπο την χαρακτήρισε ως ”εξαιρετικά δύσκολη”. Παρά τις δυσκολίες όμως, όπως είπε δηλώνει αισιόδοξος για τις προόδους των στρατευμάτων της χώρας τόσο στην Χερσώνα όσο και γύρω από το Χάρκοβο καθώς και ΒΑ.

Τόνισε ωστόσο πως στον Ντονμπάς η Ρωσία πλεονεκτεί σε εξοπλισμό και αριθμό στρατιωτών.

Γι αυτό, όπως είπε οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πρέπει να περιμένουν να λάβουν τον κατάλληλο οπλισμό προτού αναπτυχθούν για να απελευθερώσουν τα τμήματα της χώρας που έχουν καταλάβει τα ρωσικά στρατεύματα. Διευκρίνισε δε πως ο στρατός δεν θα βιαστεί να δράσει σε κατεχόμενα εδάφη, διότι αυτό θα συνεπαγόταν δεκάδες χιλιάδες απώλειες, κάτι που αποτελεί ένα πρόσθετο πρόβλημα που θα πρέπει να λύσει το Κίεβο.

Οι ΗΠΑ πάντως ανακοίνωσαν πως στέλνουν στην Ουκρανία αυτοκινούμενους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών HIMARS με ακτίνα δράσης περιορισμένη στα 80 χλμ και όχι μεγαλύτερη όπως ζητούσε το Κίεβο.

Πηγες: BBC, Reuters

Δημοφιλή