Τσαβούσογλου: Ουδέποτε εργάστηκα με τόσο ανέντιμο αξιωματούχο όσο ο Ακιντζί

Τα σχόλια του Ακιντζί που προκάλεσαν την οργή της τουρκικής κυβέρνησης.
ASSOCIATED PRESS

Τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί επέκρινε την Δευτέρα έντονα η Αγκυρα, καθώς ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι φοβάται μήπως η αυξανόμενη εξάρτηση από την Άγκυρα οδηγήσει σε μια «φρικτή» προσάρτηση της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου από την Τουρκία.

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο Ακιντζί δήλωσε πως η επανένωση του νησιού σ′ ένα ομοσπονδιακό κράτος είναι η «μοναδική βιώσιμη λύση», προσθέτοντας πως το σενάριο μιας προσάρτησης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους από την Άγκυρα είναι «φρικτό».

«Δεν θα γίνω ένας δεύτερος Ταϊφούρ Σοκμέν», πρόσθεσε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό και μοναδικό πρόεδρο της εφήμερης Δημοκρατίας του Χατάι που ενώθηκε με την Τουρκία το 1939 μετά την απόσχισή της από την υπό γαλλική εντολή Συρία.

Τα σχόλια του Ακιντζί προκάλεσαν την οργή της τουρκικής κυβέρνησης.

«Ουδέποτε εργάσθηκα με έναν πολιτικό αξιωματούχο τόσο ανέντιμο όσο ο κ. Ακιντζί», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Εργαλειοποιεί την Τουρκία για εκλογικούς σκοπούς», πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

Το Σάββατο η τουρκική προεδρία είχε ήδη καταγγείλει τις δηλώσεις του Ακιντζί λέγοντας πως «ο τουρκικός λαός θα του δώσει ένα μάθημα» στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στα τέλη Απριλίου για την προεδρία του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους.

Τον Οκτώβριο ο Ακιντζί είχε ήδη προσελκύσει την οργή της Άγκυρας επειδή είχε επικρίνει την τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία.

«Ξεπέρασε τα όρια», είχε δηλώσει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Δημοφιλή