Τζεφ Μπέζος: Δίνει 42 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ρολογιού 10.000 ετών

Η κατασκευή του ρολογιού ύψους 152 μέτρων γίνεται μέσα σ' ένα βουνό στο δυτικό Τέξας, ανέφερε το Fox News.
Άποψη του Figure 2 Ranch της οροσειράς Sierra Diablo που ανήκει στον ιδρυτή της Amazon.Com, Jeff Bezos, όπου κατασκευάζεται το ρολόι των 10.000 ετών βαθιά μέσα στο βουνό
Άποψη του Figure 2 Ranch της οροσειράς Sierra Diablo που ανήκει στον ιδρυτή της Amazon.Com, Jeff Bezos, όπου κατασκευάζεται το ρολόι των 10.000 ετών βαθιά μέσα στο βουνό
Houston Chronicle/Hearst Newspapers via Getty Images via Getty Images

Ο δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, έχει επενδύσει 42 εκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή ενός ρολογιού που θα δείχνει την ώρα για 10.000 χρόνια.

Η κατασκευή του ρολογιού ύψους 152 μέτρων γίνεται μέσα σε ένα βουνό στο δυτικό Τέξας, μετέδωσε το Fox News. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ρολόι θα χρησιμοποιεί τους θερμικούς κύκλους της Γης για να τροφοδοτείται με ενέργεια. Ο Μπέζος εμπνεύστηκε από τον Ντάνι Χιλς, ο οποίος ανέπτυξε την ιδέα του ρολογιού των 10.000 ετών το 1995 και το σχεδίασε.

Το ρολόι θα καταγράφει το έτος, τον αιώνα και τη χιλιετία και θα συγχρονίζεται με τον ήλιο κάθε μεσημέρι. Τα εξαρτήματα του ρολογιού περιλαμβάνουν έναν ηλιακό συγχρονιστή, ένα εκκρεμές, μια γεννήτρια κουδουνισμού και μια σειρά από γρανάζια και καντράν. Η γεννήτρια κωδωνοκρουσιών θα δημιουργήσει περισσότερες από 3,5 εκατομμύρια μοναδικές ακολουθίες κωδωνοκρουσιών, εξασφαλίζοντας ότι καμία μέρα δεν θα ακούγεται ίδια.

Το ρολόι διαθέτει πέντε επετειακούς θαλάμους, έναν για κάθε πρώτη, 10η, 100ή, 1.000ή και 10.000ή επέτειο. Ο πρώτος θάλαμος θα περιλαμβάνει ένα μοντέλο του ηλιακού συστήματος ενώ οι υπόλοιποι θάλαμοι θα μείνουν κενοί ώστε να τους συμπληρώσουν οι μελλοντικές γενιές.

Η κατασκευή του ρολογιού των 10.000 ετών

Το ρολόι θα είναι ένα θαύμα της μηχανικής όταν ολοκληρωθεί. Κατασκευάζεται για να αντέχει στις δυνάμεις της φύσης, όπως οι αλλαγές της θερμοκρασίας, η υγρασία και η σκόνη. Η ημερομηνία ολοκλήρωσης της κατασκευής του ρολογιού δεν είναι ακόμα γνωστή.

Αντιθέτως γνωστή είναι η τοποθεσία του. Βρίσκεται στην οροσειρά Σιέρα Ντιάμπλο του Δυτικού Τέξας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ιδρύματος: ”Για να δείτε το Ρολόι πρέπει να ξεκινήσετε την αυγή, όπως κάθε προσκύνημα. Θα χρειαστεί μια ημερήσια πεζοπορία για να φτάσετε στα εσωτερικά γρανάζια του”.

Η επίσκεψη στον χώρο θα είναι δωρεάν, αλλά ο αριθμός των επισκεπτών θα είναι περιορισμένος, αναφέρει το δημοσίευμα.

Houston Chronicle/Hearst Newspapers via Getty Images via Getty Images

Πηγή: Hindustan Times

Δημοφιλή