Βομβιστική επίθεση των Ταλιμπάν του Πακιστάν κατά ομάδας εμβολιασμού παιδιών για πολιομυελίτιδα

Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 28 τραυματίες. Μόλις την Δευτέρα οι πακιστανοί Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι τερματίζουν την κατάπαυση του πυρός που είχαν κηρύξει τον Ιούλιο.
via Associated Press

Επίθεση βομβιστή-καμικάζι στην πόλη Κουέτα, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, με στόχο όχημα της αστυνομίας και ομάδα που έκανε εμβόλια σε παιδιά, στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 28, ανέφεραν οι αρχές.

Σύμφωνα με τον Αζχάρ Μεχεσάρ, ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας, ο καμικάζι είχε στόχο όχημα των δυνάμεων επιβολής της τάξης που συνόδευε ομάδα επιφορτισμένη με τον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας. Τα θύματα είναι «ένας αστυνομικός, μια γυναίκα κι ένα παιδί», διευκρίνισε.

Άλλος αστυνομικός, ο Άμπντουλ Χακ, έκανε λόγο για πάνω από 30 τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους είναι «15 αστυνομικοί».

Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (ΚΤΠ) με ανακοίνωσή του που διανεμήθηκε σε μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου.

Προχθές Δευτέρα, οι πακιστανοί Ταλιμπάν ανακοίνωναν ότι τερματίζουν την κατάπαυση του πυρός που είχαν κηρύξει τον Ιούλιο.

via Associated Press

Οι ομάδες που εμβολιάζουν παιδιά κατά της πολιομυελίτιδας γίνονται συχνά στόχος του ΚΤΠ, καθώς οι ισλαμιστές πιστεύουν ότι η εκστρατεία ανοσοποίησης δεν είναι παρά εργαλείο μυστικών υπηρεσιών προκειμένου να τους κατασκοπεύουν.

Η Κουέτα είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαλουτσιστάν, που γειτονεύει με το Αφγανιστάν και το Ιράν. Σε αυτή δρουν τόσο ισλαμιστές, όσο και Βελούχοι αυτονομιστές.

Το Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν («Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν», ΚΤΠ), οργάνωση διακριτή από τους αφγανούς Ταλιμπάν μεν, αλλά με την ίδια ιδεολογία, έχει σκοτώσει από τη γέννησή του το 2007 δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, άμαχους και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Υπολογίζεται πως τα θύματα της δράσης του είναι περί τα 80.000.

Αν και εξασθένησε από το 2014, έπειτα από εντατικές επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού, ανέκαμψε μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν, τον Αύγουστο του 2021, εν μέσω της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων, ειδικά αυτών των ΗΠΑ, έπειτα από δυο δεκαετίες πολέμου.

via Associated Press

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα