Βόρεια Κορέα: Ο κορονοϊός μας ήρθε με ιπτάμενα αντικείμενα από τον ουρανό

«Όποιος τα εντοπίσει να ειδοποιήσει αμέσως τις αρχές, ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν», ζητάει το κέντρο πρόληψης επιδημιών.
Βορειοκορεάτες που κατάφεραν να περάσουν στην Νότια Κορέα, πετάνε μπαλόνια που περιέχουν χαρτονομίσματα του ενός δολαρίου, ραδιόφωνα, CD και φυλλάδια που καταγγέλλουν το καθεστώς του Κιμ Γιονκ Ουν.
Βορειοκορεάτες που κατάφεραν να περάσουν στην Νότια Κορέα, πετάνε μπαλόνια που περιέχουν χαρτονομίσματα του ενός δολαρίου, ραδιόφωνα, CD και φυλλάδια που καταγγέλλουν το καθεστώς του Κιμ Γιονκ Ουν.
Kim Hong-Ji via REUTERS

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωση ότι η πανδημία του κορονοϊού στην χώρα προήλθε από εξωγενείς παράγοντες και πιο συγκεκριμένα από τα μπαλόνια που πέταξαν ακτιβιστές από την Νότια Κορέα.

Ακτιβιστές για χρόνια πετάνε μπαλόνια στα σύνορα της Νότιας Κορέας με την Βόρεια, με εκατοντάδες χιλιάδες προπαγανδιστικά φυλλάδια, που επικρίνουν τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο ίδιος έχει εκφράσει συχνά την οργή του στην ηγεσία της Νότιας Κορέας που δεν τους σταμάτησε.

Με «οδηγία έκτακτης ανάγκης», το κέντρο πρόληψης επιδημιών διέταξε τους αξιωματούχους «να χειριστούν προσεκτικά τα ιπτάμενα αντικείμενα που μεταφέρονται από αέρος, κλιματικά φαινόμενα και μπαλόνια» κατά μήκος των συνόρων και να εντοπίσουν την προέλευση τους. Τόνισε επίσης ότι όποιος βρίσκει «ιπτάμενα αντικείμενα» πρέπει να ειδοποιήσει αμέσως τις αρχές, ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν.

Στην οδηγία τους οι αρχές δεν προσδιορίζουν ποια είναι τα «ιπτάμενα αντικείμενα».

Από την μεριά του το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, που χειρίζεται τις διακορεατικές σχέσεις, δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» ο ιός να εισήλθε στην Βόρεια Κορέα μέσω των προπαγανδιστικών φυλλαδίων που μεταφέρονται με τα μπαλόνια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ένας 18χρονος στρατιώτης και παιδί ηλικίας πέντε ετών που ήρθαν σε επαφή με αγνώστων στοιχείων υλικά στις αρχές Απριλίου εμφάνισαν συμπτώματα και αργότερα βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Κάτι που προκαλεί ερωτηματικά καθώς η πρώτη φορά που μια ομάδα ακτιβιστών πέταξε μπαλόνια με προπαγανδιστικό υλικό κατά του Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν στα τέλη Απριλίου από την περιοχή Γκίμπο.