Χονγκ Κονγκ: H αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα», δεν αλλάζει λέει ο Σι Τζινμπίνγκ

Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν, λέει ότι η «ελευθερία έχει εξαφανιστεί»
|
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινμπίνγκ κατά την ορκωμοσία του νέου επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, του Τζον Λι.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινμπίνγκ κατά την ορκωμοσία του νέου επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, του Τζον Λι.
POOL via REUTERS

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε την Παρασκευή, ότι δεν βλέπει «κανέναν λόγο» να αναθεωρηθεί η αρχή «μια χώρα, δύο συστήματα», δυνάμει της οποίας έχει εκχωρηθεί σε ορισμένο βαθμό αυτονομία στο Χονγκ Κονγκ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την 25η επέτειο της επιστροφής της πόλης, μεγάλου ασιατικού χρηματοοικονομικού κόμβου, στην Κίνα.

Το μοντέλο αυτό είναι «τόσο καλό» που «δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει» και αναμένεται να «διατηρηθεί μακροπρόθεσμα» σε ισχύ, είπε ο κ. Σι και διαβεβαίωσε πως όλα όσα έκανε το τελευταίο διάστημα το Πεκίνο ήταν για «το καλό του Χονγκ Κονγκ».

Η αρχή «μια χώρα, δύο συστήματα» ήταν καρπός των διαπραγματεύσεων του Λονδίνου και του Πεκίνου προτού επιστραφεί η άλλοτε βρετανική αποικία στην Κίνα, το 1997. Η συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη προέβλεπε περίοδο 50 ετών που το Χονγκ Κονγκ θα είχε ορισμένο βαθμό αυτονομίας και εγγυημένες ελευθερίες.

Σύμφωνα όμως με τους επικριτές της κινεζικής κυβέρνησης, ανάμεσά τους δυτικές κυβερνήσεις, ο νόμος για την εθνική ασφάλεια, που επιβλήθηκε στην αυτόνομη περιοχή το 2019 από το Πεκίνο, εκμηδένισε τις υπεσχημένες ελευθερίες.

Ο κ. Σι διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η «αληθινή δημοκρατία» στο Χονγκ Κονγκ άρχισε μετά την επιστροφή του στην Κίνα.

«Μετά την επανένωση με τη μητέρα πατρίδα, οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ έγιναν οι κυρίαρχοι της πόλης τους», υποστήριξε ο κινέζος πρόεδρος.

Ο αρχηγός του κράτους συμμετείχε σήμερα στην τελετή εορτασμού της 25ης επετείου από την επιστροφή του Χονγκ στην Κίνα και στην ορκωμοσία του νέου επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, του Τζον Λι.

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι που έκανε ο κινέζος πρόεδρος εκτός ηπειρωτικής Κίνας αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού. Είναι επίσης η πρώτη του επίσκεψη στο Χονγκ Κονγκ έπειτα από το ξέσπασμα των μαζικών κινητοποιήσεων υπέρ της δημοκρατίας το 2019.

Ο κινέζος πρόεδρος φρουρείται από ιδιαίτερα ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ εγκαταστάθηκαν ειδικά συστήματα επιτήρησης και ελέγχου για να εξασφαλιστεί ότι κανείς από όσους πλησιάσουν τον κ. Σι δεν θα είναι φορέας του νέου κορονοϊού.

Ταϊβάν: Η ελευθερία έχει εξαφανιστεί από το Χονγκ Κονγκ

Η ελευθερία και η δημοκρατία έχουν εξαφανιστεί από το Χονγκ Κονγκ, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν, ενώ ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται στην πρώην βρετανική αποικία με αφορμή την 25η επέτειο από την επιστροφή της μητρόπολης στην κινεζική κυριαρχία.

«Αρκεί να βλέπει κανείς τα βάσανα των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ για να ξέρει εάν το Χονγκ Κονγκ τα πάει καλύτερα ή χειρότερα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Σου Τσενγκ-τσανγκ σε δημοσιογράφους στην Ταϊβάν.

«Έχουν περάσει μόλις 25 χρόνια και στο παρελθόν η υπόσχεση ήταν 50 χρόνια χωρίς αλλαγή», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στην υπόσχεση του Πεκίνου ότι το Χονγκ Κονγκ μπορεί να διατηρήσει τις ελευθερίες τους έως το 2047.

Η δέσμευση ότι «’ο χορός θα συνεχιστεί και τα άλογα θα συνεχίσουν να τρέχουν’ εξαφανίστηκε, ακόμα και η ελευθερία και η δημοκρατία εξαφανίστηκαν», δήλωσε ο ίδιος, δανειζόμενος μια δήλωση του πρώην Κινέζου ηγέτη Ντενγκ Σιαοπίνγκ που είχε υποσχεθεί στους κατοίκους της μητρόπολης ότι τίποτα δεν θα αλλάξει μετά τη μετάβασή της σε κινεζική κυριαρχία.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ποτέ δεν κυβέρνησε την Ταϊβάν αλλά θεωρεί τη νήσο τμήμα των εδαφών του και έχει υποσχεθεί να την πάρει πίσω κάποια μέρα, ακόμα και δια της βίας εάν χρειαστεί.

Έχει προτείνει στην Ταϊβάν την αρχή της διακυβέρνησης «μια χώρα, δύο συστήματα», αντίστοιχη με αυτό που, θεωρητικά, διασφαλίζει στο Χονγκ Κονγκ μια ορισμένη αυτονομία και διατήρηση των ελευθεριών.

Αυτή η πρόταση έχει εν πολλοίς απορριφθεί από όλο το πολιτικό φάσμα στην Ταϊβάν, μια θέση που ενισχύθηκε από τα πλήγματα στις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ αυτές τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Σου προέτρεψε την Ταϊβάν να εμμείνει σταθερή στην κυριαρχία της, τις ελευθερίες της και τη δημοκρατία της». «Η αρχή ‘μια χώρα, δύο συστήματα’ της Κίνας απλά δεν έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου», δήλωσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ