Ουκρανία: Τουλάχιστον 19 νεκροί από ρωσικούς πυραύλους στην Οδησσό

Mετά την εκδίωξη των Ρώσων από το «Φιδονήσι».
|
.
.
STATE EMERGENCY SERVICES OF UKRA via via REUTERS

Ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στην Οδησσό προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 19 ανθρώπων, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές, μία ημέρα αφού η Ουκρανία εκδίωξε τις ρωσικές δυνάμεις από το στρατηγικής σημασίας «Φιδονήσι» στη Μαύρη Θάλασσα.

Bίντεο από την επίθεση, που έλαβε χώρα πριν το ξημέρωμα, έδειχναν τα καμμένα ερείπια κτιρίων στη μικρή πόλη Σερχίιβκα, 50 χλμ περίπου νοτιοδυτικά της Οδησσού. Το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας είπε ότι τρεις πύραυλοι X-22 που εκτοξεύτηκαν από ρωσικά βομβαρδιστικά χτύπησαν μια πολυκατοικία και δύο χώρους κατασκήνωσης.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας ανέφερε πως 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά. Όπως είπε, άλλοι 38, περιλαμβανομένων έξι παιδιών και μιας εγκύου, νοσηλεύονταν με τραύματα. Τα περισσότερα θύματα ήταν στην πολυκατοικία, είπαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Το πλήγμα έλαβε χώρα αφού η Ρωσία ανέφερε την Πέμπτη ότι είχε αποφασίσει να αποσυρθεί από το «Φιδονήσι» ως «χειρονομία καλής θέλησης» για να δείξει ότι η Μόσχα δεν παρεμπόδιζε τις προσπάθειες του ΟΗΕ για άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου που θα επέτρεπε την αποστολή σιτηρών από την Ουκρανία.

Η Ουκρανία είπε ότι εκδίωξε τις ρωσικές δυνάμεις από το νησί μετά από επίθεση με πυροβολικό και πυραύλους, με τον πρόεδρο Ζελένσκι να χαιρετίζει τη στρατηγικής σημασίας νίκη.

«Δεν εγγυάται ακόμα ασφάλεια. Δεν διασφαλίζει ακόμα πως ο εχθρός δεν θα επιστρέψει» είπε σε βίντεο τη νύχτα. «Μα αυτό σημαντικά περιορίζει τις ενέργειες των κατακτηρών. Βήμα-βήμα, θα τους διώξουμε από τη θάλασσά μας, τη γη μας και τον ουρανό μας».

Αντίθετα, ωστόσο, ρωσικές δυνάμεις αντιστέκονταν απεγνωσμένα απέναντι στην ανώτερη ρωσική ισχύ πυρός στην πόλη Λισιτσάνσκ.

Το ρωσικό πυροβολικό βομβάρδιζε από διαφορετικές κατευθύνσεις ενώ ο ρωσικός στρατός πλησίαζε από πολλές πλευρές, είπε ο τοπικός κυβερνήσης Σέρχιι Γκαϊντάι στην ουκρανική τηλεόραση.

«Η ανωτερότητα ισχύος πυρός των κατακτητών είναι πολύ εμφανής» είπε ο Ζελένσκι. «Απλά έφεραν όλες τους τις εφεδρείες για να μας χτυπήσουν».

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να περικυκλώσουν το Λισιτσάνσκ από τότε που κατέλαβαν το Σεβεροντονέτσκ, στην άλλη πλευρά του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς, την προηγούμενη εβδομάδα μετά από εβδομάδες σκληρών συγκρούσεων.

Στο Σεβεροντονέτσκ, κάτοικοι βγήκαν από τα υπόγειά τους και κινούνταν ανάμεσα στα ερείπια της κατεστραμμένης πόλης τους. «Σχεδόν όλες οι υποδομές της πόλης είναι κατεστραμμένες. Ζούμε χωρίς αέριο, ρεύμα και νερό από τον Μάιο» είπε ο Σεργκέι Ολέινικ, 65χρονος κάτοικος, στο Reuters. «Χαιρόμαστε που αυτό τελείωσε, και σύντομα ίσως αρχίσει η ανοικοδόμηση, και θα επιστρέψουμε σε λιγότερο ή περισσότερο φυσιολογική ζωή».

Αν και υποχωρεί και υφίσταται απώλειες στο ανατολικό Ντονμπάς τις τελευταίες εβδομάδες, η Ουκρανία ελπίζει να προκαλέσει αρκετή ζημιά για να εξαντλήσει τον ρωσικό στρατό και έχει αντεπιτεθεί στα νότια. Οι δυτικοί σύμμαχοι στέλνουν όπλα και η κυβέρνηση του Κιέβου ενισχύθηκε ξανά, με τις ΗΠΑ να λένε πως θα παρείχαν όπλα και στρατιωτική βοήθεια επιπλέον 800 εκατ. δολαρίων.

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press