Βόρεια Κορέα: Θέσαμε σε τροχιά κατασκοπευτικό δορυφόρο - "Βλέπουμε" τις βάσεις των ΗΠΑ

Η εκτόξευση πυραύλου για να τεθεί σε τροχιά ο δορυφόρος έγινε χθες αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα εάν ήταν επιτυχής. Αναστολή μέρους στρατιωτικής συμφωνίας από τη Ν.Κορέα.
Φωτογραφία από την εκτόξευση που έδωσε στην δημοσιότητα η βορειοκορεατική κυβέρνηση
Φωτογραφία από την εκτόξευση που έδωσε στην δημοσιότητα η βορειοκορεατική κυβέρνηση
via Associated Press

Η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει πως κατάφερε να θέσει τελικά σε τροχιά την Τρίτη κατασκοπευτικό δορυφόρο τονίζοντας πως ο ηγέτης της, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, εξέτασε φωτογραφίες των κύριων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Γκουάμ, οι οποίες τραβήχτηκαν από τον πρώτο κατασκοπευτικό δορυφόρο που τέθηκε σε τροχιά από τη χώρα.

Αντιδρώντας στην εξέλιξη αυτή, αν και η επιτυχία του εγχειρήματος δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, η Νότια Κοιρέα έκανε λόγο για παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ και ανακοίνωσε πως αναστέλλει μερικώς στρατιωτική συμφωνία με τη βόρεια γείτονά της που αφορά στην εναέρια επιτήρηση των στρατιωτικών κινήσεων αυτής.

Σημειώνεται πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει εκδώσει στο παρελθόν ψηφίσματα που απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα να προχωρά σε προγράμματα θέσης δορυφόρων σε τροχιά, θεωρώντας ότι πρόκειται για συγκεκαλυμένες δοκιμές της τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων που αναπτύσσει.

Τι λέει η Πιονγιάνγκ

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν «είδε τις αεροδιαστημικές φωτογραφίες της αεροπορικής βάσης Άντερσον, του λιμανιού Άπρα και άλλων μεγάλων στρατιωτικών βάσεων των αμερικανικών δυνάμεων, οι οποίες τραβήχτηκαν από τον ουρανό πάνω από το Γκουάμ στον Ειρηνικό και ελήφθησαν στις 9:21 της 22ας Νοεμβρίου», μετέδωσε το KCNA, το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ένας πύραυλος, ο οποίος εκτοξεύθηκε την Τρίτη ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδρομή «και έθεσε σε τροχιά το δορυφόρο Malligyong-1», είχε μεταδώσει νωρίτερα το πρακτορείο.

Εικόνες από βορειοκορεατικά ΜΜΕ που υποστηρίζουν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρακολούθησε την εκτόξευση
Εικόνες από βορειοκορεατικά ΜΜΕ που υποστηρίζουν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρακολούθησε την εκτόξευση
via Associated Press

Η Βόρεια Κορέα λέει πως θα εκτοξεύσει και άλλους δορυφόρους «μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα» για να ενισχύσει τις δυνατότητές της να παρακολουθεί τη Νότια Κορέα, πρόσθεσε.

«Η εκτόξευση ενός αναγνωριστικού δορυφόρου είναι θεμιτό δικαίωμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (σ.σ.: η επίσημη ονομασία της Βόρειας Κορέας) για να ενισχύσει τις δυνατότητες αυτοάμυνάς της», υπογράμμισε το KCNA, την ώρα που η χώρα εκτιμά πως απειλείται από τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αντιδράσεις

Το γενικό επιτελείο των νοτιοαμερικανικών ενόπλων δυνάμεων διευκρίνισε από την πλευρά του πως αναλύει αυτή την εκτόξευση και δεν μπορεί προς το παρόν να επιβεβαιώσει ότι ο δορυφόρος τέθηκε πράγματι σε τροχιά. Η Ιαπωνία ανακοίνωσε επίσης πως δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει «σ′ αυτό το στάδιο».

Η Κίνα απηύθυνε σήμερα έκκληση για «ηρεμία» και για «αυτοσυγκράτηση» προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η Βόρεια Κορέα είχε ήδη επιχειρήσει δύο φορές ανεπιτυχώς να θέσει σε τροχιά ένα δορυφόρο, τον περασμένο Μάιο και τον περασμένο Αύγουστο.

Πηγές: ΑP, AFP

Δημοφιλή