Βρετανία: Ο Τζούλιαν Ασάνζ κατέθεσε έφεση κατά της έκδοσης στις ΗΠΑ

Οι δικηγόροι του ιδρυτή του Wikileaks, ο οποίος κατηγορείται για 17 κατηγορίες κατασκοπείας στις ΗΠΑ, λένε ότι αντιμετωπίζει δίωξη για τις «πολιτικές του απόψεις».
Διαδηλωτές στην Αθήνα κρατούν ένα πανό κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της έκδοσης του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ από τη Βρετανία στις ΗΠΑ, Αθήνα, Ελλάδα, 20 Ιουνίου 2022.
Διαδηλωτές στην Αθήνα κρατούν ένα πανό κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της έκδοσης του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ από τη Βρετανία στις ΗΠΑ, Αθήνα, Ελλάδα, 20 Ιουνίου 2022.
Alkis Konstantinidis via Reuters

Οι δικηγόροι του εκδότη του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, κατέθεσαν έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ, καθώς ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζει την υπόθεση του Αυστραλού.

Εις βάρος του 51χρονου Ασάνζ εκκρεμούν 17 κατηγορίες για κατασκοπεία στις ΗΠΑ και μία κατηγορία για κατάχρηση υπολογιστή λόγω της δημοσίευσης χιλιάδων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων από το WikiLeaks που διέρρευσε η πληροφοριοδότης Τσέλσι Μάνινγκ. Οι κατηγορίες επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 175 ετών.

Το WikiLeaks αναφέρει ότι η νομική ομάδα του Ασάνζ έχει «απόλυτα τεκμηριωμένους λόγους να ασκήσει έφεση» στο ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου κατά της απόφασης της υπουργού Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Πρίτι Πατέλ, η οποία ενέκρινε την έκδοσή του τον Ιούνιο.

Anadolu Agency via Getty Images

Οι δικηγόροι του Ασάνζ υποστηρίζουν ότι «διώκεται και τιμωρείται για τις πολιτικές του απόψεις».

Η σύζυγός του υποστηρίζει ότι η δίωξη του είναι παράνομη. «Έχουν προκύψει συντριπτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η δίωξη των ΗΠΑ εναντίον του συζύγου μου είναι εγκληματική κακοποίηση», έγραψε η Στέλλα Ασάνζ στο Twitter το Σάββατο.

«Οι δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου θα αποφασίσουν τώρα εάν δοθεί στον Τζούλιαν η ευκαιρία να θέσει την υπόθεση κατά των ΗΠΑ ενώπιον ανοιχτού δικαστηρίου κατά την έφεση».

Ο Ασάνζ παραμένει στη φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου, όπου βρίσκεται υπό κράτηση από τον Απρίλιο του 2019.

Ένας δικαστής του Ηνωμένου Βασιλείου εμπόδισε την έκδοσή του πέρυσι, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ άσκησε έφεση στο ανώτατο δικαστήριο.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζε, έχει δηλώσει προηγουμένως «φτάνει πια» σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση του Ασάνζ.

Η έκκληση έρχεται μετά τη συνάντηση της επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Mισέλ Μπατσελέ, με τους δικηγόρους του Aσάνζ και τη σύζυγό του στη Γενεύη.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Άμυνας του Ασάνζ, η υγεία του Αυστραλού εκδότη επιδεινώθηκε πρόσφατα καθώς υπέστη ένα μικρό εγκεφαλικό.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή