Βρετανία: Ο Βασιλιάς Κάρολος προτείνει την Πριγκίπισσα Αννα και τον Πρίγκηπα Εδουάρδο ως αναπληρωτές

Η πριγκίπισσα Άννα και ο πρίγκιπας Εδουάρδος προτείνονται ως επιπλέον σύμβουλοι του κράτους που μπορούν να ενεργήσουν για λογαριασμό του Βασιλιά.
Patrick van Katwijk via Getty Images

Ο βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας ξεκίνησε τη διαδικασία αύξησης του αριθμού των βασιλικών που μπορούν να τον υποκαταστήσουν σε επίσημα καθήκοντα - προτείνοντας την αδερφή του πριγκίπισσα Άννα και τον αδερφό του πρίγκιπα Εδουάρδο, Κόμη του Ουέσσεξ.

Προς το παρόν οι «σύμβουλοι του κράτους» είναι η σύζυγός του Καρόλου, Καμίλα, καθώς και τέσσερα άλλα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Αλλά δύο από αυτούς είναι ο πρίγκιπας Άντριου και ο πρίγκιπας Χάρι, οι οποίοι δεν είναι πλέον διαθέσιμοι. Στις 13 Ιανουαρίου του 2022 το Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε ότι αφαιρούνται από τον Δούκα της Υόρκης οι στρατιωτικές του τιμές και οι βασιλικές του διακρίσεις λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Επσταϊν, ενώ τον Ιανουάριο του 2020 ο πρίγκιπας Χάρι με την σύζυγό του, Μέγκαν Μερκλ, Δούκισσα του Σάσσεξ ανακοίνωσαν μέσω της πλατφόρμας Instagram την απόφασή τους να εγκαταλείψουν τους βασιλικούς τους ρόλους και να ακολουθήσουν μια ιδιωτική ζωή.

Η αλλαγή που ζήτησε ο Βασιλιάς Κάρολος διαβάστηκε στη Βουλή των Λόρδων τη Δευτέρα.

Αναμένεται ότι οι Λόρδοι θα απαντήσουν την Τρίτη - και την ίδια μέρα θα μπορούσε να θεσπιστεί νομοθεσία στη Βουλή των Κοινοτήτων για δύο επιπλέον εργαζομένους αναπληρωτές.

Αυτό έχει σκοπό να επιλύσει ένα συνταγματικό πρόβλημα σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον βασιλιά σε περίπτωση που βρίσκεται στο εξωτερικό ή δεν είναι καλά στην υγεία του και δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντά του ως αρχηγός κράτους.

Τόσο η πριγκίπισσα Άννα όσο και ο πρίγκιπας Εδουάρδος υπήρξαν στο παρελθόν σύμβουλοι του κράτους, πριν χάσουν θέσεις κατά τη σειρά της διαδοχής.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή