ΔΙΕΘΝΕΣ
22/08/2019 12:00 EEST | Updated 22/08/2019 12:40 EEST

Wall Street Journal: Ελληνικές εταιρείες αρνούνται να εξυπηρετήσουν το ιρανικό τάνκερ

Τα σενάρια για την τύχη του.

ASSOCIATED PRESS

Το ιρανικό τάνκερ που απελευθερώθηκε από το Γιβραλτάρ και κατευθύνεται προς την Καλαμάτα, αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια, σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal». Η εφημερίδα τονίζει πως υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο εγκλωβισμού του δεξαμενόπλοιου στην Μεσόγειο Θάλασσα.

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 (ή Adrian Darya 1) έχει δηλώσει ως προορισμό του το λιμάνι της Καλαμάτας, όμως η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε χθες ξεκάθαρα πως δεν προτίθεται να συνδράμει στον κατάπλου ή στην οποιαδήποτε παροχή προς το τάνκερ. 

Ελληνικές εταιρείες είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το δεξαμενόπλοιο, όμως οι προειδοποιήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και του ίδιου του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο  προς την Αθήνα και όλα τα μεσογειακά κράτη, πως ενδεχόμενη παροχή βοήθειας προς το δεξαμενόπλοιο θα επέφερε, σχεδόν αυτόματα, κυρώσεις, έβαλαν φρένο.

«Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες αρνούνται να παράσχουν υπηρεσίες στο τάνκερ» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο αμερικανικό δημοσίευμα.

Οι διαχειριστές του ιρανικού πλοίου έχουν εξετάσει την Κύπρο ως εναλλακτικό προορισμό για ανεφοδιασμό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, όμως ούτε κυπριακές εταιρείες εμφανίζονται πρόθυμες να αψηφήσουν τα μηνύματα της Ουάσιγκτον

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε, η χθεσινή αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν θα βοηθήσει το ιρανικό πλοίο, εφόσον σκοπεύει να παραδώσει το φορτίου του στη Συρία – κάτι το οποίο απαγορεύεται από την Ε.Ε. και κάτι το οποίο, πάντως, αρνείται η Τεχεράνη.