Ξεκινούν οι ροές φυσικού αερίου μέσω του εληνοβουλγαρικού αγωγού IGB

Ο αγωγός μήκους 182 χλμ. από τα οποία τα 31 χλμ. σε ελληνικό έδαφος, συνδέει την Κομοτηνή με την Στάρα Ζαγόρα
NurPhoto via Getty Images

Ξεκινά η λειτουργία του Αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), μετά την υπογραφή της άδειας λειτουργίας για το ελληνικό τμήμα.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΠΑ, είναι το τελευταίο βήμα για την εμπορική λειτουργίας του αγωγού το Σάββατο 1η Οκτωβρίου.

Τα εκτελεστικά στελέχη της ICGB, Τεοντόρα Γκεοργκίεβα και Γιώργος Σάλτας, υπογράμμισαν τη σημασία του αγωγού IGB για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τις άλλες γειτονικές χώρες.

Όπως είπαν, «ο αγωγός φυσικού αερίου IGB αποτελεί μια νέα οδό για τον ασφαλή εφοδιασμό με φυσικό αέριο, η οποία θα εξασφαλίσει τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου και θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στην αγορά».

Σημαντική πηγή αερίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

«Ο IGB θα συμβάλλει καθοριστικά στη αύξηση της ασφάλειας εφοδιασμού και στη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το έργο συνδέει τη Βουλγαρία με τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και θα επιτρέψει την ασφαλή προμήθεια από διάφορες πηγές των χωρών της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας και της Ουκρανίας», τονίζει η ΔΕΠΑ.

Ο Αγωγός IGB (διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας) υλοποιείται από την κοινοπραξία ICGB AD, με μετόχους την BEH EAD (50%) και την IGI Poseidon (50%) στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και η ιταλική EDISON.

Το έργο αποτελείται από έναν αγωγό μήκους περίπου 182 χλμ. (εκ των οποίων περίπου 31 χλμ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας), με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή και κατάληξη στη Stara Zagora και με δυνατότητα αντίστροφης ροής (reverse flow).

Προβλέπεται επίσης η διασύνδεσή του με τον αγωγό TAP. Ο αγωγός IGB έχει αρχική δυναμικότητα 3 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου (φ. α.) ετησίως, με δυνατότητα αύξησής τους στα 5 δισ. κυβ. μέτρα φ. α. ετησίως με την κατασκευή Σταθμού Συμπίεσης.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα