Μητσοτάκης και Πετκόφ στα εγκαίνια του αγωγού IGB: Αζέρικο αέριο για απεξάρτηση από τη Ρωσία

«Η σημερινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία!» είπε ο Πετκόφ στην τελετή για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό - Περιοδεία του Κ. Μητσοτάκη στη Ροδόπη.
18 Μαρτίου 2022. Εναέρια λήψη του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου που αποτελεί τμήμα του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB. Στόχος η ενεργειακή απεξάρτηση των Βαλκανίων από την Ρωσία. (Photo by Nikolay DOYCHINOV / AFP) (Photo by NIKOLAY DOYCHINOV/AFP via Getty Images)
18 Μαρτίου 2022. Εναέρια λήψη του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου που αποτελεί τμήμα του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB. Στόχος η ενεργειακή απεξάρτηση των Βαλκανίων από την Ρωσία. (Photo by Nikolay DOYCHINOV / AFP) (Photo by NIKOLAY DOYCHINOV/AFP via Getty Images)
NIKOLAY DOYCHINOV via Getty Images

Μετά από περιπέτειες και πισωγυρίσματα - ακόμα και ένα σκάνδαλο που συγκλόνισε την Βουλγαρία - ο αγωγός IGB μπαίνει στις ”ράγες” με τις ευλογίες της Ευρώπης, καθώς αποτελεί ένα από τα έργα στρατηγικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της σταδιακής ενεργειακής απεξάρτησης από την Ρωσία.

Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας - Βουλγαρίας.

Ως καθοριστική ενεργειακή γέφυρα, σημαντική για την Ελλάδα τη Βουλγαρία τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ,τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου IGB, κατά την ομιλία του πριν λίγο , στην τελετή εγκαινίων στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής.

«Σήμερα είναι μία στιγμή πολύ σημαντική για την Κομοτηνή, για την Ελλάδα για τη Βουλγαρία. Είναι, όμως, μία σημαντική στιγμή για ολόκληρα τα Βαλκάνια για ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί εδώ πέρα σε λίγο δεν θα εγκαινιάσουμε απλά έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου αλλά μία καθοριστική ενεργειακή γέφυρα που ενώνει τον γεωγραφικό νότο με το Βορρά, φέρνοντας σε πρώτη φάση πιο κοντά την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, την Αθήνα και τη Σόφια, και αυτή τη σημασία του αγωγού για αυτές τις δύο φίλες χώρες δηλώνει η παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ σήμερα μαζί μας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετίζοντας την κατασκευή του αγωγού.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κομοτηνή, Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κομοτηνή, Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κατασκευή αυτού του αγωγού αποκτά μεγαλύτερη σημασία τη δεδομένη χρονική στιγμή που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να εκβιάζει ότι μπορεί να κλείσει την στρόφιγγα προς την Ευρώπη.

«Η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου ενέργειας για όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο», σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα ενεργειακά πρότζεκτς που προωθεί η κυβέρνηση, όπως την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και την ενεργειακή διασύνδεση της χώρας με την Αίγυπτο για την εισαγωγή ενέργειας για την Ευρώπη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε και ένα μήνυμα, με αποδέκτη, μεταξύ άλλων, την Άγκυρα:

«Ο IGB είναι ένας ενεργειακός αγωγός. Αλλά, ταυτόχρονα είναι και ένας “αγωγός αξιών”, που θα μεταφέρει το μήνυμα της εθνικής ασφάλειας, της Βαλκανικής αλληλεγγύης, της διακρατικής συνεργασίας και ευημερίας των λαών. Είναι μηνύματα που αποκτούν στον ταραγμένο μας κόσμο, ιδιαίτερη σημασία. Σε μια περιοχή, όπου δυστυχώς ακόμα διατηρείται μία εξαίρεση ανιστόρητης επιθετικότητας, στην οποία πάντως απαντούν και η διεθνής πραγματικότητα, αλλά και η εθνική μας ετοιμότητα»..

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην συνεργασία που είχε με τον ομόλογο του της Βουλγαρίας, Κίριλ Πετκόφ, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι η λειτουργία του IGB, θα αλλάξει το χάρτη της περιοχής και θα βάλει τέλος στο ρωσικό μονοπώλιο στην ενέργεια.

Πετκόφ: Θα αλλάξει ο χάρτης της περιοχής

«Η λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, θα αλλάξει το χάρτη της περιοχής, θα δώσει νέα δυναμική συνεργασία και τέλος στο ρωσικό μονοπώλιο, δίνοντας πρόσβαση σε διαφορετικές πηγές ενέργειας», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του αγωγού.

Μεταξύ των προσκεκλημένων στα εγκαίνια ήταν και ο Υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Παρβίς Σαχπαζόφ, καθώς ο IGB θα συνδεθεί με τον αγωγό ΤΑΡ που μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο.

Η ταυτότητα του έργου

Ο αγωγός φυσικού αερίου IGB, μήκους 182 χιλιομέτρων, συνδέει το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας, στην περιοχή της Κομοτηνής, με το αντίστοιχο δίκτυο της Βουλγαρίας στην περιοχή Stara Zagora.

Σε πρώτη φάση, ο αγωγός έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος, ενώ η δυναμικότητά του μπορεί να αυξηθεί σε 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος.

Ο IGB, που συμπεριλήφθηκε στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποστηρίχθηκε ως έργο εθνικής προτεραιότητας από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, αποτελεί σημαντικό μέρος των ευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών, καθώς βελτιώνει τη σύνδεση των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης με τον Νότιο Διάδρομο εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Η λειτουργία του IGB, η οποία προγραμματίζεται να αρχίσει σε εμπορικό επίπεδο το φθινόπωρο, το αργότερο την 1η Οκτωβρίου, πιστοποιεί και αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας ως πύλης για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη μέσω εναλλακτικών οδεύσεων, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για την απεξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Το έργο υπογραμμίζει επίσης τη στρατηγική σημασία της βόρειας Ελλάδας στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, καθώς σε συνδυασμό με τον υπό κατασκευή πλωτό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης (FSRU) βελτιώνει ουσιαστικά την κάθετη διασύνδεση του ελληνικού συστήματος με τις αγορές των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης.

Από τα εγκαίνια του IGB
Από τα εγκαίνια του IGB
Dimitris Papamitsos

Περιοδεία του Κυρ. Μητσοτάκη στη Ροδόπη

Με αφορμή την παρουσία του στα εγκαίνια του αγωγού IGB στην Κομοτηνή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία για μία περιοδεία στο νομό Ροδόπης.

«Η Θράκη αλλάζει, τολμώ να πω ότι αλλάζει πιο γρήγορα απ’ ό,τι αλλάζει και η υπόλοιπη Ελλάδα. Κάθε φορά που έρχομαι στη Θράκη με ικανοποίηση βλέπω τη μεγάλη πρόοδο που επιτυγχάνεται», σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ στάθηκε στην συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην περιοχή της Θράκης.

Περιοδεία του πρωθυπουργού στη Ροδόπη
Περιοδεία του πρωθυπουργού στη Ροδόπη
Dimitris Papamitsos

«Όλη η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Δεν θέλω να ξεχνάω ποτέ ότι ο πατέρας μου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ήταν αυτός ο οποίος καθιέρωσε στην πράξη την ισονομία και την ισοπολιτεία στην Θράκη. Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα. Στη Θράκη υπάρχει ένα Πόρισμα εξαιρετικά αναλυτικό της Διακομματικής Επιτροπής, η οποία συστάθηκε γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό και έχουμε πρόθεση να το υπηρετήσουμε και με τη στήριξη της τοπικής Aυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας, θα κινηθούμε έτσι ώστε οι μεγάλες αλλαγές οι οποίες έχουν ξεκινήσει στη Θράκη να επιταχυνθούν και άλλο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με πολίτες της Κομοτηνής στη διάρκεια της επίσκεψής του στο κέντρο της πόλης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κομοτηνή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κομοτηνή
Dimitris Papamitsos

«Η Θράκη σήμερα μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε μία Ελλάδα που αλλάζει»

Ο πρωθυπουργός περπάτησε στο κέντρο της Κομοτηνής και επισκέφθηκε το Γενί Τζαμί όπου είχε σύντομο διάλογο με τον τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής, Τζιχάντ Χαλήλ, τον τοποτηρητή Μουφτή Διδυμοτείχου, Οσμάν Χαμζά και τον τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης, Χεμσερή Νεζντέν και ευχήθηκε «όλα τα καλά μαζί με ευτυχία για όλους τους Μουσουλμάνους Έλληνες», για τη μεγάλη γιορτή Κουρμπάν Μπαϊράμ που ετοιμάζονται να εορτάσουν αύριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κομοτηνή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κομοτηνή
Dimitris Papamitsos

Ο κ. Μητσοτάκης παρέστη και στην τελετή εγκαινίων των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Εμείς παρέχουμε την απαραίτητη στήριξη, τα κεφάλαια, το όραμα, το σχέδιο, έτσι ώστε η Θράκη σήμερα πραγματικά να μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε μία Ελλάδα που αλλάζει», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και παρότρυνε τα νέα παιδιά να κρατήσουν ζωντανές τις αναμνήσεις από τις εμπειρίες τους στην κατασκήνωση καθώς όπως είπε «θα είναι εμπειρίες που θα σας συνοδεύουν για μία ζωή» και παράλληλα ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις.

«Αυτό το σημαντικό έργο για τη νέα γενιά της Θράκης είναι μία μόνο απόδειξη ότι αυτά τα οποία λέμε μπορούμε να τα κάνουμε πράξη σε συνεργασία με την Περιφερειακή και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να δρομολογούμε έργα τα οποία είναι ωφέλιμα για τους πολίτες, πρωτίστως ωφέλιμα για τη νέα γενιά. Χρέος μας είναι η επόμενη γενιά να είναι καλύτερη από εμάς και να μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε μία Ελλάδα η οποία θα διακρίνεται και δεν θα είναι ουραγός», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε ξεναγηθεί στο Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξυλαγανής, που ιδρύθηκε το 1981 από πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Ανατολικής Θράκης οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1922 και το 1924.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κομοτηνή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κομοτηνή
Dimitris Papamitsos

Δημοφιλή