Γαλλία: 43.000 ευρώ για ένα μεταξωτό γοβάκι της Μαρίας Αντουανέτας

Τι νούμερο παπούτσι φορούσε η μοιραία βασίλισσα.
FPG via Getty Images

Ένα λευκό, μεταξωτό παπούτσι της Μαρίας Αντουανέτας πωλήθηκε σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου, στις Βερσαλλίες, έναντι 43.750 ευρώ.

Το παπούτσι είναι κατασκευασμένο από μετάξι στο μπροστινό μέρος και από δέρμα στη φτέρνα. Είναι διακοσμημένο με τέσσερις φιόγκους, φέρει δερμάτινη σόλα και έχει τακούνι ύψους 4,7 εκατοστών, καλυμμένο με γκρίζο δέρμα. Το μήκος του είναι 22,5 εκατοστά, που σημαίνει ότι η Αντουανέτα φορούσε νούμερο 36, με τα σημερινά δεδομένα.

Στο τακούνι είναι γραμμένο το όνομα της και ο Ζαν-Πιερ Οζενά, του οίκου δημοπρασιών δήλωσε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, το φορούσε τακτικά, στις καθημερινές δραστηριότητές της στο παλάτι.

Το παπούτσι είχε δοθεί στη Μαρί-Εμιλί Λεσεβέν ντε Πρεβουαζέν, στενή φίλη της Μαντάμ Καμπάν, αρχιθαλαμηπόλου της βασίλισσας. Η Λεσεβέν ντε Πρεβουαζέν το φύλαξε, από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τον θάνατό της το 1816 και στη συνέχεια, το γοβάκι πέρασε στους απογόνους της, στην κατοχή των οποίων βρισκόταν μέχρι που δόθηκε προς δημοπράτηση.

Christian Hartmann / Reuters

Χάρη στο «ζωηρό ενδιαφέρον» που έδειξαν οι συλλέκτες, η τιμή ξεπέρασε κατά πολύ την αρχική εκτίμηση, η οποία ήταν μεταξύ 8.000 και 10.000 ευρώ.

Christian Hartmann / Reuters

Η Αυστριακής καταγωγής βασίλισσα της Γαλλίας, Μαρία Αντουανέτα, -σύμβολο της απόλυτης υπερβολής και παρακμής της γαλλικής μοναρχίας- η οποία εκτελέστηκε στην γκιλοτίνα το 1793, εννέα μήνες μετά τον σύζυγό της, βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ΄, εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να σαγηνεύει τους συλλέκτες σε όλον τον κόσμο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

Δημοφιλή