Γάλλος συμπεριέλαβε στην διαθήκη του τις διάσημες γάτες του Μουσείου Ερμιτάζ

Η Μεγάλη Αικατερίνη, ιδρύτρια του Ερμιτάζ, έχρισε τις γάτες φύλακες των αιθουσών τέχνης.
OLGA MALTSEVA via Getty Images

Ένας γενναιόδωρος Γάλλος συμπεριέλαβε στη διαθήκη του μερικούς μάλλον ασυνήθιστους δικαιούχους: Ο λόγος για τις γάτες που ζουν στο υπόγειο του διάσημου Μουσείου Ερμιτάζ στη Ρωσία.

Περίπου 50 γάτες ζουν στο Μουσείο της Αγίας Πετρούπολης, μεγαλύτερο και παλαιότερο μουσείο στον κόσμο, οι συλλογές του οποίου αριθμούν περί τα 3 εκατομμύρια έργα τέχνης, τα οποία στεγάζονται σε ένα συγκρότημα έξι κτιρίων, μεταξύ αυτών και τα παλαιά Χειμερινά Ανάκτορα στις όχθες του ποταμού Νέβα.

Σύμφωνα με το Ερμιτάζ, οι γάτες είναι μόνιμοι ένοικοι του Μουσείου από την εποχή της αυτοκράτειρας Ελισάβετ Πετρόβνα, μικρότερης κόρης του Πέτρου Α΄, η οποία παρέμεινε στον θρόνο από το 1741 έως τον θάνατο της, το 1761.

Η Μεγάλη Αικατερίνη, ιδρύτρια του Ερμιτάζ, έχρισε τις γάτες φύλακες των γκαλερί, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, σημειώνοντας ότι βρήκαν στέγη στο Μουσείο προκειμένου να κρατήσουν τα τρωκτικά μακριά από τις εγκαταστάσεις.

Τις διάσημες γάτες φροντίζουν εθελοντές και το προσωπικό του μουσείου και τα έξοδα συντήρησης τους καλύπτονται από δωρεές, Σύμφωνα με το μουσείο, οι γατούλες έχουν το δικό τους πλυντήριο και απολαμβάνουν τις υπηρεσίες τοπικού κτηνιάτρου.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Ο γενικός διευθυντής του Ερμιτάζ, Μιχαήλ Πιοτρόφσκι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ότι ο ανώνυμος Γάλλος φιλάνθρωπος και φιλόζωος, συμπάθησε τόσο τις γάτες ώστε άφησε γι′ αυτές ένα «μικρό ποσό» στη διαθήκη του.

«Το ποσό δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά είναι πολύ σημαντικό όταν ένας άνθρωπος γράφει τη διαθήκη του. Οι Γάλλοι δικηγόροι επικοινώνησαν μαζί μας και δεν είναι καθόλου απλή διαδικασία, αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον σωστά;», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν πιθανώς για την επισκευή των υπογείων του Μουσείου όπου ζουν οι γάτες, είπε ο Πιοτρόφσκι.

Ο ανώνυμος ευεργέτης σίγουρα δεν ήταν ο μοναδικός που έχει υποκύψει στη γοητεία τους. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Βλαντιμίρ Φορτόφ, ήταν «πιστός φίλος» με τις γάτες του Ερμιτάζ. Ο Φορτόφ, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο μήνα, συνήθιζε να κάνει μια στάση στο Μουσείο προκειμένου να αφήσει χρήματα για τη φροντίδα των ζώων, δήλωσε ο Πιοτρόφσκι.

Με πληροφορίες από Artnet

Δημοφιλή