Γερμανία: Αυτοκίνητο αυτόνομης οδήγησης βγήκε εκτός ελέγχου, ενας νεκρός και 9 τραυματίες

Ασαφές αν ο άνθρωπος πίσω από το τιμόνι το οδηγούσε ή όχι.
Tashi-Delek via Getty Images

Ενα αυτοκίνητο δοκιμών με δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης βγήκε από την πορεία του και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων εννέα στη Γερμανία.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας στη νοτιοδυτική πόλη Ρόιτλινγκεν είπε ότι το ηλεκτρικό BMW iX με πέντε επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων ένα μικρό παιδί, εξετράπη της λωρίδας του σε μια στροφή του δρόμου, προκαλώντας μια σειρά συγκρούσεων με τέσσερα οχήματα τη Δευτέρα το απόγευμα.

Μετά από μια αμυδρή επαφή με ένα διερχόμενο Citroen η BMW χτύπησε μετωπικά ένα βαν Mercedes-Benz, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 33χρονος επιβάτης στο όχημα.

Η 70χρονη οδηγός του Citroen έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της και έπεσε πάνω σε άλλο όχημα στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα, βγάζοντας το εκτός δρόμου, με αποτέλεσμα να τυλιχτεί στις φλόγες.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ρόιτλινγκεν, Μίκαελ Σάαλ, δήλωσε ότι τέσσερα ελικόπτερα διάσωσης και δεκάδες πυροσβέστες έσπευσαν στο συμβάν και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε πολλά νοσοκομεία της περιοχής. Μεταξύ αυτών ήταν ο 43χρονος οδηγός της BMW, τρεις ενήλικες ηλικίας 31, 42 και 47 ετών και ένα παιδί 18 μηνών που επέβαιναν όλοι στο όχημα της δοκιμής.

Ο Σάαλ είπε ότι η αστυνομία δεν είχε ακόμη την ευκαιρία να πάρει καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους στο δυστύχημα.

«Το όχημα ήταν ένα αυτόνομο ηλεκτρικό αυτοκίνητο δοκιμής», ανέφερε η αστυνομία. «Αν το οδηγούσε ο 43χρονος (οδηγός) ή όχι είναι αντικείμενο έρευνας».

Η BMW επιβεβαίωσε ότι ένα από τα δοκιμαστικά της οχήματα ενεπλάκη σε σύγκρουση, αλλά αρνήθηκε ότι το όχημα ήταν πλήρως αυτόνομο.

«Το όχημα διαθέτει σύστημα υποβοήθησης οδήγησης επιπέδου 2, που είναι ήδη ενσωματωμένο στα οχήματα παραγωγής σήμερα και το οποίο μπορεί να υποστηρίξει τον οδηγό, εφόσον το επιλέξει», ανέφερε η εταιρεία. «Με οχήματα επιπέδου 2, ο οδηγός διατηρεί πάντα την ευθύνη», διευκρίνισε.

«Είμαστε στη διαδικασία διερεύνησης των ακριβών συνθηκών (της συντριβής)», δήλωσε η BMW. «Φυσικά είμαστε σε στενή επαφή με τις αρχές».