Αρχαιολόγοι πιθανολογούν ότι ανακάλυψαν τη γενέτειρα του Αποστόλου Πέτρου

Στη Θάλασσα της Γαλιλαίας.
.
.
El Araj Expedition

Σημαντική ανακάλυψη έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Ισραήλ καθώς βρήκε μια αρχαία επιγραφή που κάποτε ήταν μέρος εκκλησίας αφιερωμένης στον Απόστολο Πέτρο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ναός μπορεί να χτίστηκε στον τόπο όπου γεννήθηκε ο Απόστολος Πέτρος.

Ο Απόστολος Πέτρος και άλλοι δύο Απόστολοι, ο Ανδρέας και ο Φίλιππος είχαν γεννηθεί στη Βηθσαϊδά, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ιωάννη. Οι αρχαιολόγοι και μελετητές της Βίβλου ψάχνουν επί μακρόν το αρχαίο χωριό και έχουν περιορίσει την έρευνα σε τρεις πιθανές τοποθεσίες.

Η αποστολή Ελ-Αράτζ, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Γαλιλαίας Κινερέτ και το Νουάκ Κόλετζ της Νέας Υόρκης, κάνει από το 2016 ανασκαφές σε μία από τις θέσεις αυτές, στη βόρεια ακτή της Θάλασσας της Γαλιλαίας. Έχει βρει αποδείξεις για ρωμαϊκή κατοχή του Ελ-Αράτζ τον πρώτο αιώνα, όπως ένα λουτρό.

Η τελευταία ανακάλυψη της σκαπάνης ήταν ένα μωσαϊκό με φλοράλ μοτίβο σε εκκλησία που βρέθηκε για πρώτη φορά το 2019. Φέρει μια επιγραφή που ζητά τη μεσολάβηση του «αρχηγού και διοικητή των ουράνιων Αποστόλων», δηλαδή του Πέτρου.

«Η ανακάλυψη είναι η κυριότερη ένδειξη πως ο Πέτρος είχε ιδιαίτερη σχέση με τη βασιλική και είναι πιθανό να ήταν αφιερωμένη σε εκείνον. Αφού η βυζαντινή χριστιανή παράδοση αναγνωρίζει το σπίτι του Πέτρου στη Βηθσαϊδά, και όχι στην Καπερναούμ όπως λογίζεται συχνά σήμερα, είναι πιθανό η βασιλική να μνημονεύει το σπίτι του» σημείωσε ο Στίβεν Νότλεϊ, καθηγητής του Νουάκ Κόλετζ και ακαδημαϊκός διευθυντής της ανασκαφής.

Οι λέξεις υποστηρίζουν τη θεωρία της αρχαιολογικής ομάδας ότι το κτήριο ήταν η Εκκλησία των Αποστόλων, μια βασιλική της βυζαντινής εποχής που περιγράφεται στα γραπτά του Βίλιμπαρντ, ενός Γερμανού επισκόπου του 8ου αιώνα από το Άιχστατ, ο οποίος πραγματοποίησε προσκύνημα στους ιερούς τόπους στη Θάλασσα της Γαλιλαίας το 724.

Έγραφε: «πήγαν στη Βηθσαϊδά, την κατοικία του Πέτρου και του Ανδρέα, όπου υπάρχει μία εκκλησία στη θέση του σπιτιού τους».

Το μωσαϊκό, που φαίνεται να προσδιορίζει τον χώρο ως Εκκλησία των Αποστόλων, βρίσκεται στο δάπεδο του κτηρίου. Η επιγραφή αναφέρεται, επίσης, σε έναν δωρητή, τον «Κωνσταντίνο, τον δούλο του Χριστού» (δεν θα ήταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας με το ίδιο όνομα), μέσα σε ένα στρογγυλό «μετάλλιο» πλαισιωμένο με μαύρα ψηφιδωτά.

Μέρη της εκκλησίας διασώζονται πάνω από το ρωμαϊκό λουτρό στο αρχαιολογικό αρχείο, με ένα στρώμα λάσπης 16 ιντσών στο ενδιάμεσο, γεγονός που υποδηλώνει ότι το χωριό πλημμύριζε κάποτε από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας. Αυτό θα ταίριαζε με το ιστορικό αρχείο, όπου οι αναφορές στη Βηθσαϊδά εξαφανίζονται στα τέλη του τρίτου αιώνα, αναφέρει το Artnet.

Αυτό σημαίνει πως όταν οι Βυζαντινοί έφτιαξαν την Εκκλησία των Αποστόλων, οι μνήμες για τον τόπο γέννησης των Πέτρου και Ανδρέα μπορεί να είχαν «σβήσει».

Παρότι μπορεί να καταστεί αδύνατο να αποδειχθεί πως πρόκειται πράγματι γι′ αυτό, η νέα ανακάλυψη ενισχύει την πεποίθηση πως το Ελ-Αράτζ είναι η ιστορική Βηθσαϊδά.

«Ένας από τους στόχους αυτής της ανασκαφής ήταν να ελέγξουμε αν έχουμε στην περιοχή ένα στρώμα από τον 1ο αιώνα μ. Χ., το οποίο θα μας επιτρέψει να προτείνουμε έναν καλύτερο υποψήφιο για την ταυτοποίηση της βιβλικής Βηθσαϊδάς» πρόσθεσε ο Μορντεκάι Άβιαμ, καθηγητής του Κινέτ Κόλετζ και διευθυντής της ανασκαφής.

«Όχι μόνο βρήκαμε σημαντικά απομεινάρια εκείνης της περιόδου, αλλά ανακαλύψαμε και αυτή τη σημαντική εκκλησία και το μοναστήρι γύρω της».

ΠΗΓΗ: artnet.com

Δημοφιλή