Γερμανια: Πλοίο 400 ετών που βρέθηκε σε ποτάμι είναι μια εκπληκτικά διατηρημένη «χρονοκάψουλα»

Οι αρχαιολόγοι ενδέχεται να ανακαλύψουν περαιτέρω αρχαιολογικά ευρήματα στο ίζημα που υπάρχει στο εσωτερικό του πλοίου.
.
.
Research diver Christian Howe

Θαλάσσιοι αρχαιολόγοι στη βόρεια Γερμανία ανακάλυψαν τα συντρίμμια ενός φορτηγού πλοίου 400 ετών που «βυθίστηκε σχεδόν όρθιο» και γλίτωσε από την αποσύνθεση. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο βυθό βρέθηκαν ακόμα τα βαρέλια ασβέστη που μετέφερε.

Το πλοίο, μια σπάνια ανακάλυψη, είναι από την χανσεατική περίοδο, όταν μια ομάδα εμπόρων της Βόρειας Ευρώπης κυριαρχούσε στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα από τον 13ο έως τον 17ο αιώνα.

Το ξύλο σαπίζει στο βυθό και λίγα ναυάγια αυτής της ηλικίας έχουν σωθεί. Ωστόσο, οι θαλάσσιοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο ναυάγιο διατηρήθηκε στο βυθό της θάλασσας επειδή βυθίστηκε γρήγορα και προστατεύτηκε από ένα στρώμα λεπτής λάσπης που μεταφέρθηκε εκεί από τον ποταμό Τράβ.

Τα υπολείμματα του πλοίου βρέθηκαν για πρώτη φορά το 2020 κατά τη διάρκεια μιας έρευνας σόναρ. Το σκάφος βρίσκεται σε βάθος περίπου 11 μέτρων στο αλμυρό τμήμα του ποταμού, μεταξύ του Λούμπεκ και του λιμανιού Τραβεμούντε στο δέλτα που ποταμού κοντά στη Βαλτική Θάλασσα.

.
.
Research diver Christian Howe

Το ναυαγισμένο πλοίο είχε μήκος μεταξύ 20 έως 25 μέτρα. Ήταν ένα φορτηγό πλοίο με ένα ιστό δηλωσε στο Live Science ο Φρίτζ Ζούργκενς, αρχαιολόγος μεσαιωνική και μεταμεσαιωνική αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου στη Γερμανία.

Το στρώμα λάσπης του ποταμού πάνω από το ναυάγιο μπορεί να εμπόδισε την καταστροφή του πλοίου από την θαλάσσια τερηδόνα - είναι ένα είδος μαλακίου αλμυρού νερού που καταστρέφει το ξύλο των πλοίων που έχουν ναυαγήσει, είπε ο Ζούργκενς.

Περίπου 150 ξύλινα βαρέλια που βρέθηκαν σχεδόν άθικτα πάνω ή κοντά στο ναυάγιο υποδεικνύουν ότι το πλοίο μετέφερε φορτίο ασβέστη όταν βυθίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα.

Το ναυάγιο και το φορτίο του έχουν φωτογραφηθεί από τον δύτη Κρίστιαν Χόγε και ολόκληρο το πλοίο αναμένεται να βγει από την κοίτη του ποταμού τα επόμενα χρόνια.

Ιστορικό ναυάγιο

.
.
Dr Fritz Jürgens, University of Kiel

Το Λούμπεκ ήταν διάσημο για τη ναυπηγική βιομηχανία της Χανσεατικής περιόδου, επομένως είναι πιθανό το πλοίο να ναυπηγήθηκε εκεί.

«Υπάρχουν ακόμα περίπου 70 βαρέλια πάνω στο πλοίο και άλλα 80 βαρέλια κοντά από το ναυάγιο», είπε ο Σνάιντερ στο Live Science. «Το πλοίο λοιπόν βυθίστηκε σχεδόν όρθιο και δεν ανατράπηκε».

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι αρχαιολόγοι ενδέχεται να ανακαλύψουν περαιτέρω αρχαιολογικά ευρήματα στο ίζημα που υπάρχει στο εσωτερικό του πλοίου.

Αν και το Λούμπεκ ήταν κέντρο εμπορίου της Βαλτικής κατά τη Χανσεατική περίοδο, πολύ λίγα θαλάσσια αντικείμενα από εκείνη την εποχή είχαν διασωθεί, είπε ο Σνάιντερ, οπότε η ανακάλυψη ενός σχεδόν ολόκληρου πλοίου αυτής της εποχής είναι σημαντική ανακάλυψη. «Το πλοίο είναι μια χρονοκάψουλα εκείνης της περιόδου», είπε. «Μέσα από αυτό θα μάθουμε τους εμπορικούς δρόμους και τις επιλογές μεταφοράς στο τέλος της Χανσεατικής περιόδου».

Δημοφιλή