ΔΙΕΘΝΕΣ
11/08/2021 13:20 EEST | Updated 11/08/2021 13:22 EEST

Γερμανία: Νοσηλεύτρια κατηγορείται για χορήγηση αλατόνερου αντί για εμβόλια κατά του κορονοϊού

Εως 8.600 εμβολιασμένοι, κατά βάση ηλικιωμένοι, ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί.

picture alliance via Getty Images

Οι αρχές στη βόρεια Γερμανία απηύθυναν έκκληση σε χιλιάδες ανθρώπους να κάνουν ένα άλλο εμβόλιο για τον κορονοϊό, αφού η αστυνομική έρευνα διαπίστωσε ότι μια νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού μπορεί να τους έκανε ένεση με αλατούχο διάλυμα.

Η νοσοκόμα είναι ύποπτη για έγχυση διαλύματος αλατιού στα χέρια των ανθρώπων αντί για γνήσιες δόσεις σε ένα κέντρο εμβολιασμού στο Φρίζλαντ - μια αγροτική περιοχή κοντά στην ακτή της Βόρειας Θάλασσας - νωρίς την άνοιξη.

«Είμαι εντελώς σοκαρισμένος από», δήλωσε ο Σβεν Αμπρόζι, ένας τοπικός σύμβουλος, στο Facebook, καθώς οι τοπικές αρχές ειδοποίησαν την Τρίτη περίπου 8.600 κατοίκους που μπορεί να έχουν επηρεαστεί.

picture alliance via Getty Images

Ενώ το αλατούχο διάλυμα είναι αβλαβές, οι περισσότεροι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν στη Γερμανία τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι ηλικιωμένοι και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από Covid.

Ο αστυνομικός ανακριτής, Πίτερ Μπιρ, σε συνέντευξη Τύπου που καλύφθηκε από γερμανικά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ότι με βάση τις δηλώσεις των μαρτύρων υπήρχε «μια εύλογη υποψία κινδύνου».

Το κίνητρο της νοσοκόμας, η οποία δεν κατονομάστηκε, δεν είναι σαφές, αλλά είχε προβάλει σκεπτικιστικές απόψεις σχετικά με τα εμβόλια σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσαν αστυνομικοί ερευνητές.

Δεν είναι σαφές εάν η ύποπτη έχει συλληφθεί ή κατηγορηθεί για την υπόθεση, την οποία, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό φορέα NDR, χειρίζεται ειδική μονάδα που ερευνά εγκλήματα πολιτικά υποκινούμενα.

Πηγή: Guardian