Γερμανία: Οι αρχές συνέλαβαν την Γκρέτα Τούνμπεργκ σε διαδήλωση

Έγινε εξακρίβωση των στοιχείων της και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη - Η κράτησή της διήρκεσε «αρκετές ώρες».
picture alliance via Getty Images

Την Γκρέτα Τούνμπεργκ και άλλους ακτιβιστές για το κλίμα συνέλαβε σήμερα η γερμανική αστυνομία στο Luetzerath, στη διάρκεια διαμαρτυρίας.

Η 20χρονη Σουηδή ακτιβίστρια συνελήφθη ενώ διαμαρτυρόταν στο ανθρακωρυχείο Garzweiler 2, περίπου 9 χιλιόμετρα από το Luetzerath για την επέκτασή του.

Η αστυνομία του Άχεν υποστήριξε ότι συνέλαβε την Γκρέτα Τούνμπεργκ και άλλα μέλη οργανώσεων στη διάρκεια διαμαρτυρίας τους και τους απομάκρυναν από την περιοχή προκειμένου να ελέγξουν την ταυτότητά τους ενώ ανέφερε ότι ένας από τους ακτιβιστές πήδηξε μέσα στο ορυχείο.

Έγινε εξακρίβωση των στοιχείων τους και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, είπε στο AFP εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι η κράτησή τους διήρκεσε «αρκετές ώρες».

Σε σχετικές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας διακρίνεται η 20χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ, ντυμένη στα μαύρα, να απομακρύνεται συνοδεία αστυνομικών από το σημείο των διαδηλώσεων.

Η σουηδή ακτιβίστρια βρίσκεται από την Παρασκευή στο πλευρό των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την κατεδάφιση οικισμού με σκοπό την επέκταση του λιγνιτωρυχείου στην περιοχή.

Χιλιάδες διαδηλωτές αρνούνται να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της αστυνομίας και παραμένουν στις θέσεις τους. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν σήμερα με καταλήψεις σιδηροδρομικών γραμμών και αποκλεισμούς δρόμων.

Το λιγνιτωρυχείο, που ανήκει στον ενεργειακό κολοσσό RWE, βρίσκεται μεταξύ της Κολωνίας και του Ντίσελντορφ. Η παράταση της λειτουργίας του κρίθηκε απαραίτητη για την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας, προκειμένου να αντισταθμιστεί η διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Από την πλευρά τους, οι ακτιβιστές καταγγέλλουν την «αθέτηση των δεσμεύσεων» της γερμανικής κυβέρνησης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή