Μητσοτάκης: Η Ελλάδα κρατά ασφαλή τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης

«Προτεραιότητα μας η προστασία της ανθρώπινης ζωής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μιλώντας για το μεταναστευτικό.
Ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου
Ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου
Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Ζάππειο, σε εκδήλωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που συστάθηκε πριν από 3 χρόνια, αναφέρθηκε εκτενώς στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στο συγκεκριμένο θέμα η κυβέρνηση τα άλλαξε όλα σε σχέση με την προηγούμενη και τα αποτελέσματα δείχνουν τη διαφορά σχετικά με την παράνομη είσοδο ανθρώπων που τους εκμεταλλεύονται διακινητές.

«Το 2022 μπήκαν στην Ελλάδα 17.000 ενώ το 2015 πάνω από 900.000. Το 2015 το 75% των παράνομων εισόδων στην ΕΕ ήταν μέσω της Ελλάδας, πέρσι ήταν το 5%. 40.000 μετανάστες βρισκόντουσαν στα νησιά του Αιγαίου το 2019 και τώρα είναι μόλις 5.000», ήταν ορισμένα από τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτηση του.

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με μέθοδο και με τόλμη στην αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας αναφορά στη θωράκιση των συνόρων στον Έβρο και στην επέκταση του φράχτη, στην αποτροπή εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων εισόδων στη χώρα, στην κατάργηση εγκαταστάσεων όπως σε Μόρια και Ειδομένη, ενώ εστίασε στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής εισβολής τον Μάρτιο του 2020, τότε που ελήφθη η απόφαση να προστατευθούν με κάθε τρόπο τα ελληνικά σύνορα που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης.

«Προτεραιότητα της χώρας είναι πρώτα και πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μιλώντας για τις διασώσεις που έχει κάνει το Λιμενικό στο Αιγαίο.

Αναφέρθηκε στην σημασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας και μίλησε για την τακτική της Άγκυρας η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα γύρω από το μεταναστευτικό. Ιδιαίτερη αναφορά όμως έκανε και στη δράση των ΜΚΟ. Κυρίως για κάποιους που δεν διστάζουν να παίξουν ύποπτα παιχνίδια γύρω από ένα τόσο λεπτό ζήτημα όπως είναι το μεταναστευτικό και υπενθύμισε τα fake news για έναν υποτιθέμενο θάνατο ενός μικρού κοριτσιού, της «μικρή Μαρίας» σε ελληνικό έδαφος εξαιτίας ενός δήθεν τσιμπήματος σκορπιού. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ διεθνή μέσα ανασκεύασαν όσα μετέδιδαν για ένα θέμα που ουσιαστικά δεν υπήρξε ποτέ, κάποιοι στην Ελλάδα δεν βρήκαν το θάρρος να αρθρώσουν μία συγγνώμη που διέσυραν τη χώρα στο εξωτερικό.

Ο πρωθυπουργός μίλησε εγκωμιαστικά για το έργο του υπουργείου και ευχαρίστησε για την προσφορά τους όλους τους ένστολους που ασχολούνται με τη φύλαξη των συνόρων, κυρίως όμως τα πληρώματα του Λιμενικού που «προστατεύουν τα θαλάσσια σύνορα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο».

Δημοφιλή