Πρώην μισθοφόρος αξιωματικός της ρωσικής Wagner ζητά άσυλο στη Νορβηγία

Εγκατέλειψε τη Ρωσία.
SOPA Images via Getty Images

Ένας πρώην διοικητής της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner που πολέμησε στην Ουκρανία είπε ότι κατέφυγε στη Νορβηγία όπου ζητά άσυλο επειδή φοβάται για τη ζωή του.

Ο Αντρέι Μεντβέντεφ, που εντάχθηκε στη Wagner στις 6 Ιουλίου του 2022 με τετράμηνο συμβόλαιο, είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε από το Gulagu.net (οργάνωση για δικαιώματα) ότι είχε περάσει τα σύνορα πριν τεθεί υπό κράτηση από τη νορβηγική αστυνομία.

Ο Μεντβέντεφ, ορφανό που κατατάχτηκε στον ρωσικό στρατό και πέρασε καιρό στη φυλακή πριν μπει στη Wagner, είπε ότι εγκατέλειψε την οργάνωση αφού είδε φόνους λιποτακτών από τη Wagner. «Φοβάμαι μην πεθάνω μέσα στην οδύνη» είπε ο Μεντβέντεφ στον Βλαντιμίρ Οσέτσκιν, ιδρυτή του Gulagu.net, που είπε ότι βοήθησε τον Μεντβέντεφ να εγκαταλείψει τη Ρωσία αφού ο ίδιος προσέγγισε την οργάνωση επειδή φοβόταν για τη ζωή του. Ο Μεντβέντεφ είπε ότι μιλούσε από το Όσλο.

Όπως είπε, για να περάσει τα σύνορα χρειάστηκε να περάσει από συρματοπλέγματα και να αποφύγει μια περίπολο με σκυλιά και είπε ότι άκουσε φρουρούς να πυροβολούν ενώ έτρεχε μέσα σε δάσος και πάνω από λεπτό πάγο προς την κατεύθυνση της Νορβηγίας.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, που ίδρυσε τη Wagner, είπε ότι ο Μεντβέντεφ είχε εργαστεί σε μια νορβηγική μονάδα της Wagner μα είχε «κακομεταχειριστεί αιχμαλώτους».

«Προσέξτε, είναι πολύ επικίνδυνος» είπε ο Πριγκόζιν σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκπρόσωπός του. Ο Πριγκόζιν δεν αναφέρθηκε στα περί φόνων ή κακομεταχείρισης αιχμαλώτων.

Ο Μεντβέντεφ είπε στο Gulagu ότι άλλαξε γνώμη αφού το συμβόλαιό του παρατάθηκε επανειλημμένα από τη Wagner χωρίς τη συναίνεσή του και επειδή είδε να σκοτώνονται και να υφίστανται κακομεταχείριση Ρώσοι αιχμάλωτοι που είχε στείλει στο μέτωπο η Wagner.

Ο Μεντβέντεφ είπε πως οι απώλειες έγιναν πολύ μεγάλες αφού η Wagner άρχισε να στέλνει μεγάλους αριθμούς αιχμαλώτων στο μέτωπο στο δεύτερο ήμισυ του 2022. Η εσωτερική υπηρεσία ασφαλείας της Wagner τιμωρεί με ακραία σκληρότητα, είπε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είπε πως ένας άνδρας που εθεάθη τον Νοέμβριο να εκτελείται με σφυρί ήταν μέλος της μονάδας του.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή