ΔΙΕΘΝΕΣ
02/05/2019 09:18 EEST

Για «ψέματα» των ΗΠΑ κάνει λόγο η Κούβα - Δεν έχουμε στρατιώτες στη Βενεζουέλα

Διπλωματική διένεξη με φόντο την κρίση.

Tomas Bravo / Reuters

Η διπλωματία της Κούβας επανέλαβε χθες Τετάρτη ότι δεν έχει αναπτύξει στρατεύματα στη Βενεζουέλα, χώρα που μαστίζεται από βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, χαρακτηρίζοντας τον ισχυρισμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ περί του αντιθέτου «ψέμα».

«Δεν μπορούμε να αποσύρουμε στρατεύματα που δεν υπάρχουν από τη Βενεζουέλα», είπε η Γιοάνα Ταβλάδα, υποδιευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας.

Μολονότι επαναλαμβάνεται ο ισχυρισμός «πως η Κούβα έχει αναπτύξει 20.000 στρατιωτικούς στη Βενεζουέλα, ότι επεμβαίνουμε στα εσωτερικά της, αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είναι αλήθεια», συνέχισε η Ταβλάδα, σύμφωνα με τον κρατικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Cubadebate.

 

Την Τρίτη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Αβάνα ότι διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βενεζουέλα για να υποστηρίξει την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και απείλησε να επιβάλλει ακόμη περισσότερες και σκληρότερες κυρώσεις στη νήσο εάν δεν αποσύρει αμέσως τα στρατεύματα που ερίζει ότι έχουν αναπτυχθεί εκεί.

Η Ταβλάδα επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον είναι «παθολογικός ψεύτης», υπενθυμίζοντας πως ο αμερικανός πολιτικός ισχυριζόταν ψευδώς το 2001 και το 2002 πως το Ιράκ διέθετε χημικό οπλοστάσιο, κατηγορία που είχε αργότερα διατυπώσει και σε βάρος της Κούβας.

Ο Μαδούρο καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν μια απόπειρα «πραξικοπήματος» στη Βενεζουέλα, υπό τον συντονισμό του Μπόλτον, με τη συνεργασία των κυβερνήσεων της Κολομβίας και άλλων συμμάχων της Ουάσινγκτον στην περιοχή. Η αντιπολίτευση υπό τον αυτοανακηρυγμένο μεταβατικό πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό διαψεύδει πως αποπειράθηκε να κάνει πραξικόπημα.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)