Γιατί τεράστιες πολυεθνικές γυρίζουν την πλάτη στον Kanye West η μία μετά την άλλη

Μετά τη διακοπή της συνεργασίας με την Balenciaga, τον αποκλεισμό από το Instagram, το Twitter και τα Grammy, τώρα και η Adidas κόβει κάθε γέφυρα με τον τραγουδιστή.
via Associated Press

Η Adidas, πολυεθνική εταιρεία αθλητικών ειδών, ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 25 Οκτωβρίου, ότι διακόπτει κάθε επιχειρηματικό δεσμό με τον ράπερ Kάνιε Γουέστ (Kanye West), γνωστό και ως Ye, εξαιτίας μιας σειράς προβληματισμών που προέκυψαν από τις τελευταίες αντισημιτικές δηλώσεις του ράπερ, καθώς και την ολοένα πιο αμφιλεγόμενη συμπεριφορά του, που προκαλεί οργή και κριτική.

«Τα πρόσφατα σχόλια και η συμπεριφορά του Γουέστ είναι απαράδεκτα, γεμάτα μίσος και επικίνδυνα και δεν συνάδουν με τις αξίες της εταιρείας μας γύρω από τη διαφορετικότητα, τη συμπερίληψη, το σεβασμό και τη δικαιοσύνη», δήλωσε η γερμανική εταιρεία.

Επιπλέον, ένα ολοκληρωμένο ντοκιμαντέρ για την ζωή του ράπερ θα μείνει στο ράφι, καθώς τα στελέχη του στούντιο παραγωγής ανακοίνωσαν τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν οποιοδήποτε περιεχόμενο ενισχύει την πλατφόρμα του Γουέστ. Και αυτό γιατί ο καλλιτέχνης προωθεί την άποψη ότι οι Εβραίοι συνωμοτούν για να ελέγξουν τον κόσμο για δικό τους όφελος. Για τους ίδιους λόγους τον απέλυσε και το γραφείο ταλέντων CAA.

Οι συνέπειες του αντισημιτισμού του Γουέστ

Οι νέες εξελίξεις έρχονται τέσσερις μόνο ημέρες μετά την διακοπή της συνεργασίας του με τον οίκο Blenciaga, ο οποίος δήλωσε: «Ο Balenciaga δεν έχει πλέον καμία σχέση με τα μελλοντικά πρότζεκτ που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη» και μόλις δύο εβδομάδες αφότου κλειδώθηκαν οι λογαριασμοί του Κάνιε Γουέστ στο twitter και στο Instagram με την ίδια αφορμή, δηλαδή τις αντισημιτικές αναρτήσεις του. Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι της ιδιοκτήτριας εταιρείας του twitter και του instagram, Meta, δήλωσαν ότι ο Ye δημοσίευσε μηνύματα που παραβίαζαν τις πολιτικές τους κατά της ρητορικής μίσους.

Νωρίτερα μέσα στον ίδιο μήνα, ο ράπερ σχολιάστηκε επειδή λάνσαρε ένα t-shirt με το μήνυμα «White Lives Matter» στην παρουσίαση της συλλογής του στην Εβδομάδα Μόδας των Παρισίων.

Το πράγμα ωστόσο είχε και συνέχεια καθώς όταν ο ράπερ Σον Κόμπς, ενθάρρυνε την κοινότητά του Instagram να μην επενδύσει στο συγκεκριμένο μπλουζάκι, ο Ye δημοσίευσε ένα στιγμιότυπο από μια συνομιλία του με τον ράπερ δηλώνοντας ότι ελέγχεται από Εβραίους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως πολλοί σταρ του Χόλιγουντ, συμπεριλαμβανομένης της εν διαστάσει συζύγου του Ye, Kιμ Καρντάσιαν, καθώς και άλλων μελών της οικογένειάς της, έχουν επίσης καταδικάσει τον ράπερ για αντισημιτισμό.