Γιορτινά μπισκότα βουτύρου με μαρμελάδα

Είναι πανεύκολα, πάρα πολύ νόστιμα και οικονομικά!
.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Χριστουγεννιάτικα στολίδια, σοκολατένια ροφήματα και μπισκότα βουτύρου είναι ότι χρειάζεσαι για να νιώσεις την θαλπωρή των γιορτών πριν και μετά την πρωτοχρονιά!

Τα μπισκότα βουτύρου είναι πανεύκολα, πάρα πολύ νόστιμα και οικονομικά!

Η διαδικασία παρασκευής τους είναι διασκεδαστική, γρήγορη και αρέσει πολύ στα παιδιά. Ξετρελαίνονται με την γεύση τους σκέτα ή με μαρμελάδα και αν τα φτιάξετε με αλεύρι ολικής άλεσης και άρωμα κανέλας θα δείτε την πιατέλα να αδειάζει πολύ γρήγορα!

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Η βασική συνταγή είναι από το blog cookingandart-marion της πολύ καλής μου φίλης Μάριον. Έκανα μικρές αλλαγές, κυρίως στον τρόπο εκτέλεσης της συνταγής, έπαιξα με τα υλικά και γεννήθηκαν καινούργιες γευστικές προτάσεις.

Μπορείς να προσθέσεις ξηρούς καρπούς στη ζύμη ή να τα φτιάξεις με αλεύρι ολικής άλεσης και άρωμα κανέλας για μια πιο υγιεινή εκδοχή. Γίνονται και σοκολατένια εάν προσθέσεις κακάο.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Μπορείς να τα γεμίσεις με μαρμελάδα της επιλογής σου, ή ακόμη και να τα αχνίσεις με μπόλικη άχνη ζάχαρη και να τα παρουσιάσεις σαν κουραμπιέδες!

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δεις αναλυτικά πολλές παραλλαγές και ιδέες που βασίζονται στη βασική συνταγή. Βάλε φαντασία και φτιάξτα με τις δικές σου γευστικές επιλογές.

Υλικά

250 γρ. αλεύρι (γ.ο.χ)

1 πρέζα αλάτι

150 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελαδινό

90 γρ. άχνη ζάχαρη

2 τεμ. άρωμα βανίλιας

Προαιρετικά 50 γρ. φιστίκια αραχίδες, μαρμελάδα της επιλογής σας

Οι αναλογίες των υλικών εάν θέλετε να τα φτιάξετε με αλεύρι ολικής άλεσης είναι: 250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης, 180 γρ. βούτυρο, 1 κοφτό κ. γλ. κανέλα τριμμένη, 1 πρέζα αλάτι, 90 γρ. άχνη ζάχαρη, 2 τεμ. άρωμα βανίλιας.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει, να μην είναι καυτό.

Ρίχνουμε το αλεύρι, την άχνη ζάχαρη, το αλάτι και τις βανίλιες σε ένα κόσκινο.

Τα κοσκινίζουμε σε μπολ. (Εάν θέλουμε να προσθέσουμε φιστίκια ή άλλο ξηρό καρπό τα ρίχνουμε στο μείγμα με το αλεύρι αφού πρώτα τα έχουμε ψιλοκόψει.)

Κάνουμε λακκούβα στη μέση του μείγματος και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε κυκλικά με κουτάλι. Συνεχίζουμε την ανάμειξη με το χέρι μέχρι το μείγμα να τραβήξει όλο το αλεύρι. Δεν χρειάζεται περαιτέρω ζύμωμα.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες και την ανοίγουμε με πλάστη σε πάχος 5 χιλ. Κόβουμε τη ζύμη σε διάφορα σχήματα με κουπάτ μικρού μεγέθους. Για να γίνουν πιο όμορφα και να φαίνεται η μαρμελάδα λαχταριστή κάνουμε μια πιο μικρή τρύπα στα μισά τεμ. κάθε σχήματος αντιστοίχως. (Στο βίντεο δίνονται αναλυτικές οδηγίες)

Μεταφέρουμε τα μπισκοτάκια σε ταψί που έχουμε εφαρμόσει λαδόκολλα.

Ψήνουμε στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Τα αφαιρούμε από το ταψί και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη τα μπισκότα που έχουν την τρύπα. Βάζουμε λίγη μαρμελάδα στο κέντρο στα ολόκληρα μπισκότα και τα ενώνουμε σε ζεύγη με εκείνα που έχουν τρύπα.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Για να διατηρηθούν τραγανά, τα τοποθετούμε σε μεταλλικό ή γυάλινο βάζο που κλείνει καλά.

Είναι μια ωραία και οικονομική ιδέα για δωράκι.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!

Αναδημοσίευση από magiacook.gr