Γκαουτάμ Αντάνι: Πώς έχασε 100 δισ. σε μια εβδομάδα και τίναξε στον αέρα τις αγορές

Στα γραφεία των χρηματιστηριακών της Wall Street κυκλοφορεί μια λίστα με τους 20 μεγαλύτερους μετόχους της Adani Enterprises που έχουν χάσει δισ. δολάρια.
via Associated Press

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ινδίας είδε την προσωπική του περιουσία να συρρικνώνεται κατά δισεκατομμύρια δολάρια σε λιγότερο από μια εβδομάδα όταν και οι 7 εισηγμένες εταιρείες του άρχισαν να καταγράφουν απώλειες.

Το θέμα όμως δεν είναι οτι ο Γκαουτάμ Αντάνι έχασε πάνω από 100 δισ. δολάρια σε αυτό το διάστημα, αλλά οτι έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες σε 20 μεγάλους επενδυτές της Wall street και αρκετές τράπεζες ανά τον κόσμο.

Ο άλλοτε πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, που είχε εκτοπίσει από την κορυφή τον Τζεφ Μπέζος της Amazon, βλέπει τις μετοχές των επιχειρήσεων του να καταρρέουν, μετά την έκθεση στις 25 Ιανουαρίου του Hinderburg Research fund, που ειδικεύεται στο short selling, όπου ο Ινδός μεγιστάνας κατηγορείται για χειραγώγηση μετοχών και λογιστική απάτη. Στην έκθεση μάλιστα αναφέρεται ως «ο μεγαλύτερος απατεώνας στην εταιρική ιστορία».

via Associated Press

Το «μεγάλο κόλπο» του Αντάνι ήταν να δανείζουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις και οι άλλες εταιρείες του, χρήματα η μία στην άλλη για να ξεπλύνουν και να μαγειρέψουν τα βιβλία τους.

Στην Ινδία έχει ξεκινήσει ήδη μια τεράστια έρευνα για να εντοπιστεί μία από τις εταιρείες, που θεωρείται φάντασμα και εξαφανίζει δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι μετοχές της έχουν χάσει το 40% της αξίας τους μετά τις καταγγελίες.

Ο Όμιλος Αντάνι δημοσίευσε μια διάψευση 413 σελίδων λέγοντας ότι επρόκειτο για «υπολογισμένη επίθεση απέναντι στην Ινδία» και προειδοποίησε για νομική δράση κατά της Hindenburg, με την εταιρεία να δηλώνει ότι «δεν εκπλήσεται που ο Γκαουτάμ Αντάν προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τις έρευνες με το τέχνασμα της εθνικιστικής αφήγησης.

«Το μέλλον της Ινδίας υπονομεύεται από τον Όμιλο Αντάνι, ο οποίος έχει τυλιχθεί με την ινδική σημαία ενώ λεηλατεί συστηματικά το έθνος», πρόσθεσε η Hinderburg Research fund .

Επηρεάζονται οι παγκόσμιες αγορές

Η πτώση του Ινδού δισεκατομμυριούχου όμως δεν είναι μια υπόθεση που περιορίζεται στα στενά όρια της Ινδίας.

Οι επιπτώσεις αντηχούν στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές με την Credit Suisse Group AG και μέρος της Citigroup Inc να έχουν σταματήσει ήδη να δέχονται τίτλους των εταιρειών του Αντάνι ως εγγύηση για δάνεια.

Την ίδια ώρα μια λίστα με τους 20 μεγαλύτερους μετόχους της Adani Enterprises κυκλοφορεί στα γραφεία των χρηματιστηριακών της Wall Street καθώς ανάμεσα στα ονόματα είναι η Vanguard, που κατέχει το 0,75% της μετοχής, η BlackRock Fund Advisors που κατέχει το 0,57% και η BlackRock Advisors (U.K.) Ltd που έχει ποσοστό 0,17%.

Η Elara Capital, η οποία κατέχει επί του παρόντος το 1,7% της Adani Enterprises, ήταν ο μεγαλύτερος θεσμικός μέτοχος μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022.

Μάλιστα, η Hindenburg έχει βάλει στο στόχαστρο και το Δ.Σ της Elara που εδρεύει στον Μαυρίκιο, με την κατηγορία ότι ήταν μέρος ενός σχεδίου χειραγώγησης των τιμών των μετοχών εταιρειών που ανήκουν στον Όμιλο Adani και απόκρυψης του ποσού που κατείχε η οικογένεια. Η Elara έχει έκτοτε εκποιήσει το 72% των μετοχών που κατείχε στην εταιρεία, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Ο Τζο Τζόνσον, αδερφός του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, παραιτήθηκε την περασμένη Τετάρτη από τη θέση του διευθυντή της Elara, σύμφωνα με το Companies House.

Δεν αποδέχεται τις κατηγορίες ο Adani

Κι ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές προσπαθούν να καλύψουν τις απώλειες τους από την έκθεση που είχαν στις επιχειρήσεις του Αντάνι, ο ίδιος σε ανακοίνωσή του επιμένει οτι «ο ισολογισμός του είναι πολύ υγιής με ισχυρές ταμειακές ροές και ασφαλή περιουσιακά στοιχεία ενώ συνεχίζει να εξυπηρετεί κανονικά το χρέος του. Αυτή η απόφαση δεν θα έχει καμία επίδραση στις υπάρχουσες λειτουργίες και τα μελλοντικά μας σχέδια».

Οι ινδικές αρχές ερευνούν

Ο ρυθμιστικός φορέας της Ινδίας, το Securities and Exchange Board of India (SEBI), εξετάζει την χειραγώγηση των μετοχών του Ομίλου Adani και εξετάζει τυχόν «πιθανές παρατυπίες» στο FPO, ενώ και η Τράπεζα Αποθεμάτων της χώρας έχει ξεκινήσει έρευνα για το πόσο εκτεθειμένες είναι οι τοπικές τράπεζες στον Όμιλο.

Πέρυσι, η CreditSights του Ομίλου Fitch δημοσίευσε μια έκθεση που προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο ο Όμιλος Adani να οδηγηθεί τους επενδυτές σε μια τεράστια παγίδα χρέους.

Ο όμιλος που ιδρύθηκε από τον Αντάνι το 1988 ως όμιλος εμπορευμάτων, έχει επεκταθεί τις τελευταίες δεκαετίες ιδρύοντας επιχειρήσεις σε νευραλγικούς τομείς όπως της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ανθρακωρυχεία, τσιμέντα, τηλεπικοινωνίες, μέσα ενημέρωσης και την πράσινη ενέργεια. Ελέγχει το μεγαλύτερο λιμάνι της Ινδίας και είναι ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης αεροδρομίων.

Οι «φιλικές σχέσεις» με τον Ινδό πρωθυπουργό

Ο Αντάνι έχει φροντίσει να διατηρεί στενές σχέσεις με την κυβέρνηση της Ινδίας ενώ είναι εδώ και χρόνια ένας από τους μεγάλους χορηγούς του κόμματος του πρωθυπουργού Narendra Modi καθως και οι δύο κατάγονται από τη δυτική πολιτεία Gujarat.

Ο Μόντι είναι πρωθυπουργός της Ινδίας από το 2001 και δεν έχει κρύψει ποτέ την φιλία του με τον Αντάνι κάτι που όμως έχει δημιουργήσει αντιδράσεις δεδομένου .οτι από το 2014, ο όμιλος Adani επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα κερδίζοντας αρκετούς κρατικούς διαγωνισμούς και έργα υποδομής.

Αυτή η περίοδος συμπίπτει με την πρώτη θητεία του Modi με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «φιλικό καπιταλισμό».

Μια ακόμη κίνηση του Adani, που προκάλεσε αντιδράσεις είναι η συμμετοχή του σε ένα αμφιλεγόμενο μέγα έργο άνθρακα στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές και οι αυτόχθονες ομάδες τάχθηκαν εναντίον του έργου και ξεκίνησαν μια εκστρατεία «Stop Adani» αναγκάζοντας τους επενδυτές να αποσυρθούν.

Πληροφορίες CNBC, Forbes,

Δημοφιλή