Γλυκόπικρο Πάσχα με «αλμυρή» σοκολάτα και γλυκά - Αλλά όχι για όλους

Οι μεγάλες σοκολατοβιομηχανίες μετακυλίουν τα «σπασμένα» στους καταναλωτές και καταγράφουν σημαντικά κέρδη.
via Associated Press

Οι καταναλωτές μπορεί να έχουν μια πικρή έκπληξη στα καλάθια του Πάσχα φέτος. Τα σοκολατένια αυγά και κουνελάκια είναι πιο ακριβά από ποτέ, καθώς τα μεταβαλλόμενα κλιματικά μοτίβα ροκανίζουν τις παγκόσμιες προμήθειες κακάο και τα κέρδη των αγροτών στη Δυτική Αφρική.

Περίπου τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου κακάο -το κύριο συστατικό της σοκολάτας- παράγονται σε κακαόδεντρα στην Γκάνα, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Νιγηρία και το Καμερούν. Αλλά οι εποχικοί άνεμοι σκόνης από τη Σαχάρα ήταν ισχυροί τους τελευταίους μήνες, εμποδίζοντας το ηλιακό φως που απαιτείται για την ανάπτυξη των σπόρων. Την προηγούμενη σεζόν, οι έντονες βροχοπτώσεις εξάπλωναν μια ασθένεια αποσύνθεσης.

via Associated Press

Με τις εξαγωγές από την Ακτή Ελεφαντοστού, τον κορυφαίο παραγωγό στον κόσμο, να έχουν μειωθεί κατά ένα τρίτο τους τελευταίους μήνες, η παγκόσμια τιμή του κακάο έχει αυξηθεί απότομα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο έχουν ήδη διπλασιαστεί φέτος, μετά από άνοδο άνω του 60% το προηγούμενο έτος. Οι αγρότες που μαζεύουν κόκκους κακάο λένε ότι οι αυξήσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν τις χαμηλότερες αποδόσεις και το υψηλότερο κόστος παραγωγής.

via Associated Press

Ωστόσο, η υψηλή ζήτηση για σοκολάτα για το Πάσχα αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των μεγάλων εταιρειών γλυκισμάτων. Οι κολοσσοί του είδους σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μετακυλίσει για τα καλά την άνοδο των τιμών του κακάο στους καταναλωτές. Τα καθαρά περιθώρια κέρδους της Hershey αυξήθηκαν στο 16,7% το 2023 από 15,8% το 2022. Η Mondelez, ιδιοκτήτρια των Toblerone και Cadbury, κατέγραψε άλμα στο 13,8% το 2023 από 8,6% το προηγούμενο έτος.

«Είναι πιθανό οι καταναλωτές να δουν μια απότομη άνοδο της τιμής της σοκολάτας αυτό το Πάσχα», ανέφερε η Wells Fargo σε έκθεσή της αυτόν τον μήνα.

via Associated Press

Η Mondelez αύξησε τις τιμές της σοκολάτας έως και 15% πέρυσι και θα εξετάσει το ενδεχόμενο πρόσθετων αυξήσεων για να συμβάλει στην εκπλήρωση των προβλέψεων για αύξηση των εσόδων της το 2024. Η Hershey αύξησε επίσης τις τιμές στα προϊόντα της πέρυσι και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η βρετανική εταιρεία έρευνας και υπηρεσιών καταναλωτών Which? διαπίστωσε ότι τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά και τα κουνελάκια από δημοφιλείς μάρκες όπως η Lindt και η Toblerone κοστίζουν περίπου 50% περισσότερο φέτος ενώ μερικά σοκολατένια αυγά έχουν μικρύνει σε μέγεθος.

via Associated Press

Το κακάο διακινείται σε μια ρυθμιζόμενη, παγκόσμια αγορά. Οι αγρότες πωλούν σε τοπικούς αντιπροσώπους ή εργοστάσια επεξεργασίας, οι οποίοι στη συνέχεια πωλούν προϊόντα κακάο σε παγκόσμιες εταιρείες σοκολάτας. Οι τιμές καθορίζονται έως και ένα χρόνο νωρίτερα. Πολλοί αγρότες κατηγορούν την κλιματική αλλαγή για τις φτωχές καλλιέργειές τους. Τα κακαόδεντρα αναπτύσσονται μόνο κοντά στον ισημερινό και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αλλαγές του καιρού.

via Associated Press

Για να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής, οι τοπικές αρχές προωθούν την εκπαίδευση σχετικά με μεθόδους καλλιέργειας που θα μπορούσαν να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η χρήση συστημάτων άρδευσης. Ο πρόεδρος της Γκάνας έχει επίσης υποσχεθεί να παρέμβει για να βοηθήσει τους αγρότες να επιτύχουν μια καλύτερη συμφωνία.

via Associated Press

Η Εθνική Ομοσπονδία Λιανικής, μια αμερικανική εμπορική ένωση, αναμένει ότι οι δαπάνες των καταναλωτών φέτος το Πάσχα θα παραμείνουν υψηλές, παρά τις αυξανόμενες τιμές των γλυκισμάτων. Η τελευταία έρευνα έδειξε ότι οι καταναλωτές αναμένεται α ξοδέψουν 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια για σοκολατένια αυγά, κουνελάκια και άλλα γλυκά αυτό το Πάσχα (από 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο).

via Associated Press

Στην Ελβετία, όπου ζουν οι μεγαλύτεροι καταναλωτές σοκολάτας στον κόσμο κατά κεφαλήν, η εγχώρια κατανάλωση μειώθηκε ελαφρά πέρυσι κατά 1%, στα 10,9 κιλά ανά άτομο, σύμφωνα με τον βιομηχανικό σύνδεσμο Chocosuisse. Αυτή η μικρή πτώση φαίνεται να συνδέεται με την άνοδο των λιανικών τιμών της σοκολάτας.

via Associated Press

Η ελβετική εταιρεία παραγωγής σοκολάτας Lindt & Sprüngli, πάντως, κατέγραψε αυξημένη κερδοφορία, στο 15,6% από 15% ένα χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο, ορισμένες μικρότερες επιχειρήσεις που πωλούν σοκολάτα δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με την άνοδο των τιμών του κακάο, ενώ οι πωλήσεις τους μειώνονται.

Η Sandrine Chocolates, ένα κατάστημα στο Λονδίνο που πουλά χειροποίητες βελγικές σοκολάτες, παλεύει να επιβιώσει μετά από δεκαετίες λειτουργίας. Ο ιδιοκτήτης λέει ότι η κρίση κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο και η αδύναμη οικονομία έχουν κάνει τους ανθρώπους να ανησυχούν περισσότερο για τα τρόφιμα παρά για τη σοκολάτα πολυτελείας, ειδικά όταν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις είναι διαθέσιμες σε μεγάλα παντοπωλεία.

|

Δημοφιλή