Ζελένσκι: Η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια παραμένει επικίνδυνη

Ο Ουκρανός Πρόεδρος επαίνεσε τους ειδικούς που εργάζονται για να «αποτρέψουν το χειρότερο δυνατό σενάριο».
Future Publishing via Getty Images

Η κατάσταση στον κατεχόμενο από τους Ρώσους πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια παραμένει πολύ επικίνδυνη, μολονότι οι δύο εν λειτουργία αντιδραστήρες επανασυνδέθηκαν την Παρασκευή με το δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος, ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η κατάσταση παραμένει πολύ επικίνδυνη και επικίνδυνη», είπε ο Πρόεδρος Ζελένσκι στην τακτική απογευματινή του ομιλία, επαινώντας τους Ουκρανούς εμπειρογνώμονες που εργάζονται για να «αποτρέψουν το χειρότερο σενάριο».

«Οποιαδήποτε επανάληψη των χθεσινών γεγονότων, δηλαδή οποιαδήποτε αποσύνδεση του σταθμού από το δίκτυο, οποιαδήποτε ενέργεια από τη Ρωσία που θα μπορούσε να προκαλέσει την αποσύνδεση των αντιδραστήρων, θα έφερνε για άλλη μια φορά τον σταθμό ένα βήμα πριν από την καταστροφή», είπε ο Ζελένσκι.

Στο διάγγελμα του, ο Ζελένσκι επανέλαβε την έκκληση να επιτραπεί η πρόσβαση στους επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) το συντομότερο δυνατόν.

Η Μόσχα, η οποία έχει δυνάμεις που εδρεύουν στο συγκρότημα του εργοστασίου, δήλωσε ότι κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι μια επίσκεψη του ΙΑΕΑ, που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, θα πραγματοποιηθεί με ασφάλεια. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι η Ουκρανία προσπαθεί να διακόψει μια τέτοια επίσκεψη, επιτιθέμενη στο εργοστάσιο.

Οι κάτοικοι στην πόλη της Ζαπορίζια, που βρίσκεται 50 χλμ βορειοανατολικά του εργοστασίου, εξέφρασαν ανησυχία για την κατάσταση.

″Φυσικά και φοβάμαι. Όλοι είμαστε φοβισμένοι, δεν ξέρουμε τι θα γίνει, τι μας περιμένει το επόμενο λεπτό, δευτερόλεπτο”, είπε η Μαρία Βαρακίνα, 25 ετών, social media manager.

Η Χάνα Κουζ, 46 ετών, είπε ότι οι άνθρωποι φοβούνται ότι οι ουκρανικές αρχές μπορεί να μην μπορέσουν να προειδοποιήσουν εγκαίρως τους κατοίκους σε περίπτωση ραδιενεργών καταλοίπων

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για νέους βομβαρδισμούς κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom ανακοίνωσε το Σάββατο πως η Ρωσία βομβάρδισε το συγκρότημα του κατεχόμενου από τις δυνάμεις της πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία.

″Τις τελευταίες 24 ώρες, ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν και πάλι την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Η διαδικασία εξακρίβωσης των ζημιών είναι σε εξέλιξη”, ανέφερε η Energoatom στο Telegram.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε με τη σειρά του τις ουκρανικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν τον σταθμό της Ζαπορίζια τρεις φορές τις τελευταίες 24 ώρες.

Η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγορούν η μία την άλλη για βομβαρδισμούς κοντά στον σταθμό, που προκάλεσαν προχθές, Πέμπτη, πυρκαγιές σε κοιλώματα τέφρας ενός κοντινού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού που λειτουργεί με άνθρακα με αποτέλεσμα ο σταθμός της Ζαπορίζια να αποσυνδεθεί από το ενεργειακό δίκτυο.

Alexander Ermochenko via Reuters

Δημοφιλή