chat icon
Link copied!

 

Η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί σε ιστορικό υψηλό το 2022 και να παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα τα επόμενα χρόνια, εάν δεν καταβληθούν ισχυρότερες προσπάθειες για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου.

Advertisement
Advertisement

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες διακοπές στον εφοδιασμό έχουν οδηγήσει ορισμένες χώρες να στραφούν στον σχετικά φθηνότερο άνθρακα φέτος.

Οι καύσωνες και οι ξηρασίες σε ορισμένες περιοχές έχουν επίσης αυξήσει τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια – ενώ μείωσαν την παραγόμενη υδροηλεκτρική ενέργεια.

Ταυτόχρονα, η πυρηνική παραγωγή ήταν επίσης πολύ περιορισμένη, ειδικά στην Ευρώπη, όπου η Γαλλία αναγκάστηκε να κλείσει πυρηνικούς αντιδραστήρες για συντήρηση.

Μπρικέτες άνθρακα φαίνονται σε μια αποθήκη άνθρακα στο χωριό Libun, καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος θέρμανσης, εν μέσω ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, κοντά στην πόλη Jicin, Τσεχία, 26 Σεπτεμβρίου 2022. REUTERS/David W Cerny David W Cerny via Reuters

 

Ινδία, Ευρώπη, Κίνα «διψάνε» για άνθρακα

Η ετήσια έκθεση του IEA για τον άνθρακα προβλέπει ότι η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2% φέτος, ξεπερνώντας τους 8 δισεκατομμύρια τόνους σε ένα μόνο έτος για πρώτη φορά και αφήνοντας πίσω το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2013.

Προβλέπει επίσης ότι η κατανάλωση άνθρακα θα παραμείνει σταθερή σε αυτό το επίπεδο έως το 2025, καθώς η υποχώρηση της ζήτησης στις ώριμες αγορές αντισταθμίζεται από τη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση στις αναδυόμενες ασιατικές οικονομίες.

Advertisement

Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρακας θα συνεχίσει να είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος.

Η μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση άνθρακα αναμένεται να σημειωθεί στην Ινδία με 7%, ακολουθούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 6% και την Κίνα με 0,4%.

«Ο κόσμος είναι κοντά σε μια κορύφωση στη χρήση ορυκτών καυσίμων, με τον άνθρακα να είναι ο πρώτος που θα μειωθεί, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», δήλωσε ο Κισούκε Σανταμόρι, διευθυντής αγορών ενέργειας και ασφάλειας του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Advertisement
Γυναίκες από την πόλη Masakhane, σπρώχνουν καροτσάκια πάνω από μια χωματερή ανθρακωρυχείου στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Duvha που λειτουργεί με άνθρακα, κοντά στο Emalahleni (πρώην Witbank) ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ, Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2022. Ζώντας στη σκιά ενός από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Νότιας Αφρικής με καύση άνθρακα, οι κάτοικοι του Μασαχάνε φοβούνται απώλεια θέσεων εργασίας εάν κλείσει η εγκατάσταση καθώς η χώρα κινείται προς καθαρότερη ενέργεια. Σημαντικός παράγων ρύπανσης της ατμόσφαιρας, επειδή βασίζεται στον άνθρακα για να παράγει περίπου το 80% της ηλεκτρικής της ενέργειας, η Νότια Αφρική σχεδιάζει να μειώσει τη χρήση άνθρακα στο 59% έως το 2030, καταργώντας ορισμένους από τους 15 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και αυξάνοντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. (AP Photo/Denis Farrell) via Associated Press

 

«Φρένο» στον ορίζοντα για τη ζήτηση και την παραγωγή 

Η ζήτηση άνθρακα στην Ευρώπη έχει αυξηθεί λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και καθώς το ρωσικό αέριο έχει μειωθεί σταδιακά.

Ωστόσο, μέχρι το 2025 η ζήτηση άνθρακα στην Ευρώπη αναμένεται να μειωθεί κάτω από τα επίπεδα του 2022, αναφέρει η έκθεση.

Advertisement

Η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα πρόκειται να αυξηθεί σε νέο ρεκόρ περίπου 10,3 τεραβατώρων φέτος, ενώ η παραγωγή άνθρακα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5,4% σε περίπου 8,3 δισεκατομμύρια τόνους, επίσης υψηλό όλων των εποχών.

Η παραγωγή αναμένεται να φτάσει στο υψηλότερο σημείο του επόμενου έτους, αλλά μέχρι το 2025 θα πέσει κάτω από τα επίπεδα του 2022.

Οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί άνθρακα – η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία – θα σημειώσουν ρεκόρ παραγωγής φέτος, αλλά παρά τις υψηλές τιμές και τα άνετα περιθώρια για τους παραγωγούς άνθρακα, δεν υπάρχει ένδειξη αύξησης των επενδύσεων σε έργα άνθρακα που βασίζονται στις εξαγωγές.

Advertisement

Αυτό αντανακλά την επιφυλακτικότητα μεταξύ των επενδυτών και των εταιρειών εξόρυξης σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές για τον άνθρακα, αναφέρει η έκθεση.

Advertisement