Επιμέλεια: Μπαρμπιλένα Τριανταφύλλου 

Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα καλά νέα ωστόσο, είναι ότι δεν χρειάζεται να ασκούμαστε τρεις ώρες την ημέρα και να τηρούμε μια διατροφή αποκλειστικά με ψάρια και φυτικές τροφές για να διατηρούμε την καρδιά μας υγιή. Μερικές απλές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν πολύ περισσότερο.

Advertisement
Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/epexeryasmena-trofima-ki-omos-orismena-mporei-na-mas-kanoen-kalo_gr_65c3a43ae4b069b665dd9a92

Ένα από τα πιο εύκολα πράγματα που μπορoύμε να κάνουμε είναι να κόψουμε εντελώς (ή να περιορίσουμε αυστηρά) ορισμένα τρόφιμα που θεωρούνται ιδιαίτερα επιβλαβή για την καρδιά μας.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ta-kaletera-kai-ta-cheirotera-fayeta-yia-ten-kardia-mas_gr_630cbd86e4b0dc23bbea6571&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

Στη HuffPost, οι καρδιολόγοι και ένας διατροφολόγος αναφέρουν τα τρία τρόφιμα που θα πρέπει να περιορίσουμε το συντομότερο δυνατό και αποκαλύπτουν τι μπορούμε να τρώμε αντί για αυτά.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-semadi-poe-sechna-emfanizetai-mia-emera-prin-apo-ten-kardiake-prosvole_gr_64f1bf86e4b0e2c4bd6b929c

Τρία τρόφιμα που απειλούν την υγεία της καρδιά μας

1. Το μπέικον

Advertisement

«Ο τρόπος παρασκευής του μπέικον μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία της καρδιάς», προειδοποιεί ο Μισέλ Ρούθενστάιν, διαιτολόγος-διατροφολόγος προληπτικής καρδιολογίας.

«Η διαδικασία σκλήρυνσης του μπέικον με νιτρώδες νάτριο και η υψηλή περιεκτικότητά του σε αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση, ενώ οι ενώσεις που σχηματίζονται κατά το μαγείρεμα, όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και οι ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs), συμβάλλουν στη φλεγμονή και τη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας», προσθέτει ο ίδιος.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/7-aploestates-vradines-senetheies-meionoen-ten-arteriake-piese-kai-to-stres-sto-apse-svese_gr_65bbae9fe4b01c5c3a3a24a3

Advertisement

Κι ενώ το μπέικον θεωρείται ο μεγαλύτερος κίνδυνος, ο δρ Σαμάν Σεταρέχ Σένας, καρδιολόγος στο Cedars-Sinai, συνιστά όσοι ενδιαφερόμαστε για την καλή υγεία της καρδιάς μας, να είμαστε προσεκτικοί τόσο με τα επεξεργασμένα, όσο και με τα κόκκινα κρέατα.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ti-tha-pathoeme-an-trome-kokkino-kreas-kathe-mera_gr_65255ac6e4b0a32c15c05db8

2. Το λευκό ψωμί 

Advertisement

«Το λευκό ψωμί, με τον υψηλό γλυκαιμικό του δείκτη και την έλλειψη θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών σε σύγκριση με τα προϊόντα ολικής αλέσεως, μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, αντίσταση στην ινσουλίνη και αύξηση του βάρους μας, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και σχετικών επιπλοκών», προειδοποιεί ο δρ. Ντανιέλ Λούγκερ, προληπτικός καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ρας, στο Σικάγο.

«Όλοι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης και τριγλυκεριδίων στην κυκλοφορία του αίματος. Συν τοις άλλοις, το λευκό ψωμί είναι απαλλαγμένο από όλες τις υγιεινές φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά. Επομένως, αυτό που μένει δεν είναι παρά καθαρή ζάχαρη», καταλήγει ο Λούγκερ.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/poso-kako-kanoen-derma-mas-oi-eidika-epexeryasmenoi-edatanthrakes_gr_637648e4e4b0e818be4a867d&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

Advertisement

3. Οι τηγανιτές πατάτες

Advertisement

«Όταν το φαγητό τηγανίζεται, το θρεπτικό του περιεχόμενο αλλάζει, αφού η τροφή χάνει νερό και απορροφά λίπος», εξηγεί ο Σένας.

«Ειδικά στην περίπτωση της τηγανητής πατάτας, το λάδι επαναχρησιμοποιείται συχνά, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια των ακόρεστων και αύξηση των τρανς λιπαρών. Οι τηγανιτές πατάτες είναι επίσης γεμάτες αλάτι και ως γνωστόν, η υψηλή πρόσληψη νατρίου έχει συσχετιστεί με αντίστοιχα υψηλή αρτηριακή πίεση και αύξηση των καρδιακών παθήσεων», προσθέτει ο ειδικός.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-katanalose-teyanetes-patatas-mporei-na-schetizetai-me-ten-katathlipse-semfona-me-nea-ereena_gr_6447b27ce4b04997b573b337

Advertisement

Η τακτική κατανάλωση τηγανιτών γενικά, έχει συνδεθεί με αύξηση της στεφανιαίας νόσου, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της παχυσαρκίας.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/enteka-akros-chortastikes-trofes-vazoen-epiteloes-stop-stis-diaites-peinas_gr_659efdebe4b0712b12c36f2e

Ποιες τροφές ευνοούν την υγεία της καρδιάς;

«Συνιστώ ανεπιφύλακτα την τακτική κατανάλωση οσπρίων όπως οι φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια. Τα όσπρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινές φυτικές ίνες και συμβάλλουν στην προώθηση του κορεσμού, στη ρύθμιση των κινήσεων και στη συντήρηση των υγιών βακτηρίων του εντέρου», επισημαίνει ο Λούγκερ.

Επιπλέον, τροφές όπως ο λιναρόσπορος και τα αμύγδαλα έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Αυτές οι ενώσεις, μαζί με άλλα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Ε, το άλφα-λινολενικό οξύ και το μαγνήσιο, συμβάλλουν στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην υγεία των αγγείων, προσφέροντας ένα ευρύ σύνολο από καρδιοπροστατευτικά οφέλη.

Και όταν πρόκειται για τα δημητριακά;

Η επιλογή των σωστών είναι το κλειδί, σύμφωνα με την Ρούθενστάιν.

«Η κινόα και το ψωμί ολικής αλέσεως είναι υγιεινές επιλογές για την καρδιά λόγω του πλούσιου θρεπτικού τους προφίλ, όπως φυτικές ίνες, φώσφορο, ψευδάργυρο, πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης και αντιοξειδωτικά, που μειώνουν την LDL χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.