Επεξεργασμένα τρόφιμα: Κι όμως, ορισμένα μπορεί να μας κάνουν καλό

«Επεξεργασμένο» από «επεξεργασμένο» διαφέρει. Ας ανακαλύψουμε τις διαφορές τους.
Jelena Lalic via Getty Images

Θα έπρεπε να ανησυχούμε για την ποιότητα των σνακ μας; Μάλλον ναι, καθώς έρευνα αποδεικνύει ότι οι περισσότεροι τείνουμε να προτιμάμε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Και ενώ αυτές οι γρήγορες επιλογές μπορεί να είναι ιδανικές για όσους τρέχουμε όλη μέρα, συνδέονται με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία.

Μια δίαιτα πλούσια σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν πρόσθετα, που κάνουν το προϊόν εύγευστο και συχνά εθιστικό.

«Εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα θεωρούμε εκείνα που έχουν υποστεί πολλαπλές διεργασίες, όπως ραφινάρισμα, θέρμανση, υδρογόνωση και περιέχουν μια σειρά από πρόσθετα συστατικά, όπως συντηρητικά ή γλυκαντικά και διογκωτικά», επισημαίνει η Σάρα Γκαρόν, πιστοποιημένη διατροφολόγος στο Health.

Μερικά παραδείγματα εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων περιλαμβάνουν τα συσκευασμένα μπισκότα, τα κατεψυγμένα ορεκτικά, τις μπάρες πρωτεΐνης και τα αρωματισμένα πατατάκια.

«Τα περισσότερα από τα τρόφιμα που τρώμε καθημερινά είναι επεξεργασμένα σε κάποιο βαθμό. Αλλά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι αρκετά πιο επικίνδυνα», εξηγεί η Γκαρόν.

Αν όμως έχουμε αδυναμία στα επεξεργασμένα τρόφιμα;

Πώς μπορούμε να εντάξουμε τα επεξεργασμένα σνακ σε μια ισορροπημένη διατροφή;

Το πρώτο βήμα για τον προσδιορισμό του κατά πόσο ένα τρόφιμο είναι υπερεπεξεργασμένο, είναι το εάν στα συστατικά του αναφέρονται στοιχεία που δεν χρησιμοποιούνται συνήθως στη μαγειρική της κουζίνας, όπως η μαλτοδεξτρίνη και τα τεχνητά γλυκαντικά.

«Άλλα συστατικά που βρίσκονται στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να περιλαμβάνουν προϊόντα που εξάγονται από άλλα τρόφιμα, όπως καζεΐνη, λακτόζη, γλουτένη, ορό γάλακτος, υδρογονωμένα έλαια, απομονωμένη πρωτεΐνη, ζάχαρη και σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη», επισημαίνει η Λίζα Άντριους, πιστοποιημένη διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια της Sound Bites Nutrition.

Ωστόσο, στα συστατικά που εξάγονται από άλλα τρόφιμα θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται ακόμη και θρεπτικά στοιχεία, όπως οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες ή τα μέταλλα.

Για παράδειγμα, το συνηθισμένο επεξεργασμένο ψωμί, όπως αυτό του τοστ, περιέχει μια μικρή λίστα συστατικών που εύκολα τα συναντάμε και σε μια οικιακή κουζίνα: Αλεύρι σίτου, νερό, αλάτι και μαγιά.

Ωστόσο, ψωμιά που θεωρούνται εξαιρετικά επεξεργασμένα παρασκευάζονται με πρόσθετα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων γαλακτωματοποιητών ή πρόσθετων χρωμάτων.

«Ορισμένα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν πολλά περισσότερα από τα αρχικά συστατικά τους. Κυρίως τα αρτοσκευάσματα, τα μπισκότα, τα αναψυκτικά και τα κατεψυγμένα γεύματα», προειδοποιεί η Λόρεν Χάρις, πιστοποιημένη διαιτολόγος, ιδρύτρια του Nutrition Starring YOU.

Kαι δυστυχώς για εμάς, οι κατασκευαστές τροφίμων δεν υποχρεούνται να αναφέρουν στην ετικέτα τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή των προϊόντων τους. Αυτό καθιστά δύσκολο το να αντιληφθούμε εάν οι επιλογές μας είναι υπερεπεξεργασμένες ή όχι. Γιατί ενώ ναι μεν πολλά εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν μια μακρά λίστα συστατικών, τα πολλά συστατικά δεν σημαίνουν αυτόματα ότι τα τρόφιμα είναι ανθυγιεινά.

Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν αρκετές βιταμίνες και μέταλλα με ονόματα που ακούγονται σαν χημικά, αλλά είναι σημαντικά για την υγεία μας.

Πώς θα πετύχουμε την ισορροπημένη κατανάλωση όταν μιλάμε για εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα

Η κατανάλωση περισσότερων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται πράγματι με ορισμένους κινδύνους για την υγεία. Και αν έχουμε στόχο να αποφύγουμε οποιοδήποτε υπερεπεξεργασμένο φαγητό, μπορούμε να το πετύχουμε αξιολογώντας τις ετικέτες των τροφίμων.

Απλά πριν μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν παρασκευάζονται όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα με τον ίδιο τρόπο.

Ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι αποτελούν πηγή βιταμινών, μετάλλων και άλλων συστατικών που προάγουν την καλή υγεία, ενώ έχουν περιορισμένη πρόσθετη ζάχαρη, νάτριο και κορεσμένα λιπαρά. Τρόφιμα όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το γάλα σόγιας για παράδειγμα, μας παρέχουν ορισμένα απαραίτητα θρεπτικά, ενώ η παραγωγή τους αποτελεί χαμηλή επεξεργασία.

Για αυτό, τα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία μας, ανάλογα με τις επιλογές που κάνουμε.

Προϊόντα όπως οι νιφάδες βρώμης, το φιλτραρισμένο γάλα, το ψωμί ολικής αλέσεως και τα αποξηραμένα φρούτα, ακόμα κι αν είναι επεξεργασμένα, μπορούν κάλλιστα να αποτελούν κομμάτι της διατροφής μας.

Το συμπέρασμα

«Επεξεργασμένα» από «επεξεργασμένα» διαφέρουν, με τα δεδομένα να υπογραμμίζουν ότι, ενώ δεν συνιστάται η δίαιτά μας να αποτελείται κυρίως από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορούμε να απολαμβάνουμε ορισμένες επιλογές. Ακόμα κι αν θεωρητικά, βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα των «επεξεργασμένων» τροφών.

Με άλλα λόγια, μια μπάρα γκρανόλα, ένα επιδόρπιο γιαουρτιού, ένα τοστ ή ένα παγωτό σάντουιτς από το σούπερ μάρκετ, δεν πρόκειται να βλάψουν σοβαρά την υγεία μας. Αρκεί να μην τρεφόμαστε αποκλειστικά με αυτά τα προϊόντα ή και με άλλα, ακόμα πιο πλούσια σε πρόσθετο νάτριο και ζάχαρη.

(Mε πληροφορίες από yahoo).