Τι καθιστά μια τροφή χορταστική;

«Το πόσο μας χορταίνει ένα φαγητό ή ένα ποτό εξαρτάται από τη θρεπτική του πυκνότητα», εξηγεί ο Τζόρνταν Χιλ, επικεφαλής διαιτολόγος στο Top Nutrition Coaching. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, υγιεινά λιπαρά και νερό θα μας κρατήσουν ικανοποιημένους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pente-lachanika-me-te-meyaletere-periektikoteta-se-nero_gr_647f8ba3e4b0faa552bdedd7

Advertisement
Advertisement

Σνακ και πιάτα με πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και φυτικές ίνες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό, επιβραδύνοντας τη μεταβολική διαδικασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πιο αργή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Επομένως, μας προσφέρουν ένα αίσθημα κορεσμού που διαρκεί περισσότερο σε σχέση με τον βαθμό πληρότητας που μας δίνουν τα πρόχειρα σνακ, που είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και πλούσια σε θερμίδες.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/tria-ena-chtepeta-semadia-oti-o-metavolismos-mas-doeleeei-roloi_gr_6501a989e4b04b2d928840fa

Όταν λοιπόν διαβάζουμε τις διατροφικές ετικέτες των σνακ και άλλων τροφίμων παντοπωλείου, καλύτερα να επιλέγουμε εκείνα που περιέχουν τουλάχιστον δύο γραμμάρια πρωτεΐνης, καλών λιπαρών και φυτικών ινών

https://www.huffingtonpost.gr/entry/posa-poletima-ofele-epifelassei-yia-ton-oryanismo-mas-e-kathemerine-proslepse-omeya-3-liparon_gr_6419f384e4b0cfde25c76480

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, υγιεινά λιπαρά ή φυτικές ίνες

1. Oι ξηροί καρποί και οι σπόροι

Η κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων οποιασδήποτε ποικιλίας συμβάλλει στην ενίσχυση του αισθήματος πληρότητας και κορεσμού.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/mia-xechasmene-epertrofe-poe-tha-eprepe-epiteloes-na-ektimesoeme-opos-tes-prepei_gr_6490632de4b06725aee814a7

Advertisement

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχουν και πρωτεΐνες, και υγιεινά λιπαρά, αλλά και φυτικές ίνες. Μάλιστα, η υψηλή διατροφική τους αξία τοποθετεί τις συγκεκριμένες υπερτροφές στην κορυφή της λίστας.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/nea-ereena-o-noemero-ena-ena-xeros-karpos-yia-adenatisma-se-chrono-meden_gr_65394101e4b011a9cf7c2f5f

 2. Οι σούπες

Οι σούπες είναι τόσο ευέλικτες, που μπορούν κάλλιστα να περιέχουν μια τεράστια ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Ως εκ τούτου, μας δίνουν το περιθώριο για ένα σωρό υγιεινές, χορταστικές εκδοχές, πλούσιες σε πρωτεΐνη ζωικής ή φυτικής προέλευσης, λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και φυσικά, άφθονο νερό.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ta-pente-meyala-lathe-poe-katastrefoen-ten-soepa-mas-kai-pos-tha-ta-apofeyoeme-sto-lepto_gr_63340553e4b03e8038b8b9ae&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

3. Τα αυγά

Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά. Αυτό σημαίνει ότι αν τα συμπεριλάβουμε στο πρωινό μας, σίγουρα θα νιώθουμε χορτάτοι μέχρι το επόμενο γεύμα. Συν τοις άλλοις, είναι πεντανόστιμα και μπορούμε να τα απολαύσουμε σε ένα σωρό εκδοχές.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/vrasta-aeya-akrivos-toses-meres-diateroentai-sto-pseyeio_gr_6565896ae4b0f35896f721f8

Advertisement

4. Τα σμούθις

Πέρα από το πόσο ευέλικτα και νόστιμα είναι, τα σμούθις μπορούν να προκύψουν από το σμίξιμο πολλών υπερτροφών. Ως εκ τούτου, αν το φροντίσουμε, το σμούθι μας θα είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά.

Προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι τα σμούθι μας θα περιλαμβάνουν κάποια πηγή πρωτεΐνης, υγιεινών λιπαρών ή/και φυτικών ινών – ώστε να μας κρατήσουν χορτάτους – επιλέγουμε συστατικά όπως το βούτυρο ξηρών καρπών, μια σκόνη πρωτεΐνης, λίγο γιαούρτι ή γάλα, φρούτα, λαχανικά, οι σπόροι chia ή το αβοκάντο.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pos-na-ftiaxoeme-to-teleio-smoothie-poe-tha-mas-kratesei-chortatoes-yia-ores_gr_620b6b2de4b04af87f426701&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

Advertisement

5. Τα πορτοκάλια

Αυτό οφείλεται στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό. Μπορούμε να προσθέσουμε κομμάτια πορτοκαλιού πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, αλειμμένο με κρεμώδες τυρί ή σε μια δροσερή, φρουτοσαλάτα εσπεριδοειδών, παρέα με αλμυρό τυρί και ξηρούς καρπούς.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/teri-kotatz-epta-sen-ena-apithana-ofele-toe-yia-ton-oryanismo-mas_gr_649da4c1e4b028e6472f5b9e

6. Το γιαούρτι

Το γιαούρτι μας κρατά χορτάτους και μας προσφέρει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης. Εκτός αυτού είναι πεντανόστιμο και συνδυάζεται με ένα σωρό υγιεινά συστατικά, όπως τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής άλεσης και οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, που αναφέραμε και παραπάνω.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/makaronosalata-tesseris-threptikes-ekdoches-poe-kanoen-ta-zemarika-semmacho-mas-sto-adenatisma_gr_6512e87fe4b0e83cc0db489b

Advertisement

7. Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως

Τα παραδοσιακά ζυμαρικά που παρασκευάζονται από λευκό αλεύρι είναι αναμφίβολα νόστιμα. Όμως, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως έρχονται στο προσκήνιο, αφού είναι ένα κι ένα για όσους δίνουμε προτεραιότητα στην αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-psari-poe-mas-charizei-alavastrine-epidermida_gr_656e082fe4b0dcfcc980e31e

8. Τα θαλασσινά

Tόσο το ψάρι, όσο και τα οστρακοειδή, αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και υγιεινών λιπαρών. Ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες και ο γαύρος συγκαταλέγονται στις κορυφαίες επιλογές.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pop-korn-ta-5-1-apithana-ofele-enos-parexeyemenoe-snak_gr_6474fff3e4b045ce24844a0c

9. Το σπιτικό ποπ κορν

Το ποπ κορν είναι το απόλυτο σνακ. Είτε βρισκόμαστε στον κινηματογράφο, είτε στον καναπέ του σπιτιού μας. Είναι γεμάτο φυτικές ίνες, ενώ αν αντί για βούτυρο και αλάτι, προσθέσουμε ελαιόλαδο η θρεπτική αξία και οι βιταμίνες της αλμυρής μας λιχουδιάς πολλαπλασιάζονται.

10. Οι πατάτες με τη φλούδα τους

Οι πατάτες είναι σύνθετοι υδατάνθρακες, πλούσιοι σε φυτικές ίνες. Ειδικά όταν τις απολαμβάνουμε με τη φλούδα τους. Το ίδιο ισχύει και για τις γλυκοπατάτες.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ena-einai-to-kolpo-yia-tis-pio-teleies-teyanetes-patates_gr_659d7dbae4b0bfe5ff64e725

11. Τα φασόλια

Tα φασόλια και τα όσπρια εν γένει, μας αφήνουν πάντοτε εξαιρετικά χορτάτους, χάρη στον εντυπωσιακό συνδυασμό πρωτεΐνης και φυτικών ινών.

(Mε πληροφορίες από yahoo).