Φασόλια: Tελικά συμβάλλουν στην απώλεια βάρους ή μήπως συμβαίνει το εντελώς ανάποδο

Διατροφολόγος απαντά τι και πώς.
GoodLifeStudio via Getty Images

Για να περάσουμε γρήγορα στην ουσία: Η απάντηση είναι ναι! Τα φασόλια συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, ενώ συγκαταλέγονται στα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως και φημίζονται για την ευελιξία και τα θρεπτικά τους οφέλη.

Mα με την τόσο υψηλή τους περιεκτικότητά σε υδατάνθρακες και φυτικές πρωτεΐνες, πώς γίνεται τα φασόλια να βοηθούν στη μάχη μας κατά των περιττών κιλών; Ο αθλητικός διαιτολόγος Ντέστινι Μούντι, απαντά σε όσα μας προβληματίζουν σε σχέση με τα συγκεκριμένα όσπρια.

1. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Τα φασόλια είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το μαγνήσιο, καθώς και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το φυλλικό οξύ. Αυτά τα συστατικά κρατούν ψηλά τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού και ως εκ τούτου, μας βοηθούν να κινούμαστε και να καίμε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η διαρκής κίνηση και η φυσική άσκηση είναι γνωστό ότι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος.

Επιπλέον, έρευνες αποδεικνύουν ότι το μαγνήσιο επιδρά θετικά στη ρύθμιση της έκκρισης ινσουλίνης, μιας ορμόνης που σε φυσιολογικά επίπεδα περιορίζει τις λιγούρες, συνεπώς και τις αμαρτωλές επιδρομές στο ψυγείο.

2. Αποτελούν εξαιρετική πηγή διαλυτών φυτικών ινών

Σύμφωνα με μελέτη του 2021, οι διαλυτές ίνες σχηματίζουν μια ουσία στον πεπτικό σωλήνα, η οποία βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης και προάγει το αίσθημα κορεσμού. Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που τα φασόλια μας βοηθούν να ελέγξουμε την πείνα μας, μειώνονοντας τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Και αυτή τους η ιδιότητα τα καθιστά μια πολύτιμη προσθήκη σε μια δίαιτα φιλική προς τον στόχο της απώλειας.

3. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Όταν συζητάμε για μια βιώσιμη προσπάθεια απώλειας βάρους, η πρωτεΐνη είναι το βασικό μακροθρεπτικό συστατικό που θα πρέπει να καταναλώνουμε. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχει συσχετιστεί με αυξημένο κορεσμό και τη διατήρηση της άλιπης μυϊκής μάζας κατά την απώλεια βάρους.

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια παρέχει πάνω από 15 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης. Αυτό καθιστά τα φασόλια μια ευεργετική τροφή για να μετριαστεί η πρόσληψη θερμίδων και παράλληλα να αποφευχθούν τυχόν υπερφαγικά επεισόδια.

4. Υπόσχονται να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου

Τα φασόλια είναι μια τροφή που μπορεί εύκολα να διασπαστεί από τα «καλά» βακτήρια που κατοικούν στο έντερό μας, βοηθώντας τα να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν.

Επιπλέον, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι πρoβιοτικές ίνες που περιέχονται στα φασόλια επίσης τροφοδοτούν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου.

Και σύμφωνα με την επιστήμη, ένα υγιές μικροβίωμα, δηλαδή ένα εντερικό περιβάλλον όπου κυριαρχούν τα καλά βακτήρια μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος.

5. Μας βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Ο συνδυασμός φυτικών ινών, πρωτεΐνης και θρεπτικών συστατικών για τον οποίο φημίζονται τα φασόλια, συμβάλλει σε ένα αίσθημα πληρότητας που διαρκεί.

Σύμφωνα με μελέτη του 2020, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition and Metabolism, τα φασόλια μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα και έτσι, συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου της απώλειας βάρους, καθώς είναι χαμηλά σε λιπαρά, δεν αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεΐνες.

(Mε πληροφορίες από eatthis).