Ο ξηρός καρπός που δρα ως φύλακας άγγελος του εντέρου μας

Kαι πώς η καλή υγεία του εντέρου εγγυάται μακροζωία και ευεξία.
Florin Raceanu / 500px via Getty Images

Κάθε ξηρός καρπός επιφυλάσσει οφέλη για τον οργανισμό μας. Τα καρύδια είναι γνωστά για την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, ενώ τα φιστίκια είναι γεμάτα πρωτεΐνη. Κι όμως, τα ευχάριστα δεν σταματούν εκεί. Νέα έρευνα μας γνωρίζει το αμύγδαλο από την αρχή, αυτή τη φορά για τη συμβολή του στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου

Πώς τα αμύγδαλα ωφελούν το έντερο

Κλινική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αμυγδάλων οδήγεσε στην αύξηση της έκκρισης βουτυρικού άλατος, ενός τύπου υποπροϊόντος της μικροχλωρίδας του εντέρου μας που έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Αυτά τα «καλά» βακτήρια βοηθούν στη διάσπαση των διαιτητικών ινών στο παχύ έντερο και αποτελούν την κυρίαρχη πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του παχέος εντέρου.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου συγκέντρωσαν ως δείγμα 87 υγιείς ενήλικες. Για τέσσερις εβδομάδες, μια ομάδα έτρωγε 25 γραμμάρια ολόκληρα αμύγδαλα, μια άλλη έτρωγε 25 γραμμάρια αλεσμένα αμύγδαλα, ενώ η ομάδα ελέγχου έτρωγε ένα μάφιν. Στο τέλος των τεσσάρων εβδομάδων, οι ερευνητές ανέλυσαν τη σύνθεση και την ποικιλομορφία της μικροχλωρίδας του εντέρου των συμμετεχόντων, καθώς και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία του εντέρου και την πέψη.

Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν αμύγδαλα παρουσίασαν σημαντική αύξηση στα επίπεδα βουτυρικού άλατος του εντέρου.

Ο επικεφαλής ερευνητής Κέβιν Γουέλαν, καθηγητής Διαιτολογίας του King’s College του Λονδίνου εξηγεί: «Μέρος του τρόπου με τον οποίο η μικροχλωρίδα του εντέρου επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία είναι μέσω της παραγωγής λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, όπως το βουτυρικό άλας. Αυτά τα μόρια δρουν ως πηγή καυσίμου για τα κύτταρα του παχέος εντέρου, ρυθμίζουν την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών στο έντερο και βοηθούν στην ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος».

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών από τους συμμετέχοντες δεν επέφερε κανένα δυσάρεστο γαστρεντερικό σύμπτωμα. Η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών είναι μια σημαντική συνήθεια για την υγεία του εντέρου. Χωρίς τους ξηρούς καρπούς το έντερο δεν προσλαμβάνει κανένα θρεπτικό συστατικό.

HUIZENG HU via Getty Images

Γιατί ένα υγιές έντερο είναι το κλειδί της ευεξίας

Μαζί με τη μείωση της φλεγμονής, ένα υγιές έντερο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη της μόλυνσης, στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας, ενώ θεωρείται και παράγοντας μακροζωίας.

Επιπλέον, το βουτυρικό άλας έχει συσχετιστεί με άλλα οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένο ύπνο, μειωμένη φλεγμονή, υγιέστερο ανοσοποιητικό σύστημα και μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Επομένως, η ενσωμάτωση των αμυγδάλων στη διατροφή μας είναι η χρυσή συμβουλή αν στοχεύουμε στην καλύτερη υγεία του εντέρου μας.

Πηγή: thehealthy.com