Πέντε τροφές που ενώ είναι άκρως υγιεινές θα πρέπει οπωσδήποτε να τις καταναλώνουμε με μέτρο

Προσοχή: Για ορισμένες η υπερβολική πρόσληψη εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους.
Thai Liang Lim via Getty Images

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους και τους επιστήμονες των τροφίμων, υπάρχουν ορισμένες υγιεινές τροφές που ενώ ναι μεν είναι άκρως υγιεινές, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μας βλάψουν εάν το παρακάνουμε. Ποια είναι όμως αυτά τα προϊόντα και ποιοι οι κίνδυνοι από την υπερβολική κατανάλωσή τους;

Tα καρότα

Τα καρότα φημίζονται για τα υψηλά επίπεδα βήτα-καροτίνης, η οποία θεωρείται το κλειδί για τη διατήρηση της καλής όρασης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση καρότων μπορεί να οδηγήσει σε καροτιναιμία, μια πάθηση που προκύπτει όταν στο αίμα μας ανιχνεύεται υπερβολική δόση βήτα-καροτίνης.

Η καροτιναιμία προσδίδει στο δέρμα μας ένα χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα. Ωστόσο, δεν θεωρείται τρομερά επιβλαβής για την υγεία μας και για να την αποφύγουμε θα πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερα από δέκα καρότα την ημέρα.

Oι μπανάνες

Ενώ οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο και φημίζονται για τα οφέλη τους για την υγεία της καρδιάς, η υπερβολική κατανάλωση θα μπορούσε να αποβεί ακόμα και θανατηφόρα. Η υπερβολική δόση καλίου είναι ιδιαίτερα ανησυχητική ιδίως για άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, των οποίων τα νεφρά δεν είναι σε θέση να φιλτράρουν το υπερβολικό κάλιο από το αίμα.

Οι υπόλοιποι διατρέχουμε τον κίνδυνο να υποφέρουμε από στομαχόπονο, εξαιτίας της σορβιτόλης, μιας ζαχαρώδους ουσίας που μπορεί να προκαλέσει αέρια, φούσκωμα και διάρροια. Επομένως το ιδανικό, είναι να μην τρώμε περισσότερες από μια μπανάνες την ημέρα.

Το νερό

Το νερό είναι απαραίτητο για το σώμα μας. Aυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι σήμερα προσπαθούμε για την καλύτερη δυνατή ενυδάτωσή μας. Αλλά όπως αποδεικνύεται, ακόμη και η ενυδάτωση θα πρέπει να έχει όρια. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τη Ρόζμαρι Τρουτ, διευθύντρια του προγράμματος μαγειρικών τεχνών και της επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Drexel, το πολύ νερό μπορεί να προκαλέσει υπονατριαιμία, μια ανισορροπία ηλεκτρολυτών που επέρχεται όταν τα επίπεδα νατρίου στο σώμα μας είναι πολύ χαμηλά.

Σύμφωνα με μελέτη του 2013, η μέγιστη ποσότητα νερού που μπορεί να επεξεργαστεί το σώμα μας σε μια ώρα είναι το ένα λίτρο. Αν υπερβούμε το όριο κινδυνεύουμε από υπονατριαιμία.

Τα συμπτώματα της υπονατριαιμίας είναι συνήθως ήπια και περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία
  • Ξηροστομία
  • Κόπωση
  • Γαστρεντερικές ενοχλήσεις
  • Ταχυκαρδία
  • Κεφαλαλγία
  • Σύγχυση

Ο τόνος

Ο τόνος χάρις στην υψηλή περιεκτικότητα του σε βιταμίνες Β12 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά ψάρια. Δυστυχώς όμως, όλα αυτά τα οφέλη συνοδεύονται και από μια μεγάλη δόση υδραργύρου.

Οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας υδραργύρου είναι σοβαροί, τόσο για τον εγκέφαλο όσο και για το νευρικό μας σύστημα. Επομένως, καλύτερα να καταναλώνουμε τόνο μια φορά την εβδομάδα.

Τα βραζιλιάνικα φιστίκια

Τα βραζιλιάνικα φιστίκια είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς. Ακόμη περιέχουν υψηλές ποσότητες σεληνίου. Ωστόσο, ενώ το σελήνιο σε μικρές δόσεις ενισχύει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και του ανοσοποιητικού μας συστήματος, σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να είναι τοξικό.

Και επειδή μόλις ένα βραζιλιάνικο φιστίκι περιέχει σχεδόν το διπλάσιο σελήνιο από όσο χρειαζόμαστε οι ενήλικες την ημέρα, η ανώτατη ημερήσια πρόσληψη θα πρέπει να περιορίζεται αυστηρά στα τέσσερα με πέντε φιστίκια.

(Mε πληροφορίες από yahoo).