Τέσσερις τροφές κι ένα υγρό που δεν πρέπει να καταναλώνουμε όταν βρισκόμαστε σε ταξίδι

Συν επαγγελματικές συμβουλές για την αποφυγή της διάρροιας των ταξιδιωτών, η οποία επηρεάζει το 30% έως 70% των ανθρώπων που ταξιδεύουν.
Waiter serving food to a man and woman in restaurant on patio by the river.
miodrag ignjatovic via Getty Images
Waiter serving food to a man and woman in restaurant on patio by the river.

Όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό, πιθανότατα έχουμε μεγάλη λίστα με πράγματα που πρέπει να δούμε και να κάνουμε. Η διάρροια, ο έμετος και οι κράμπες στο στομάχι σίγουρα δεν περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα, αλλά αυτά τα πεπτικά προβλήματα μπορεί να είναι πολύ συνηθισμένα.

Ας διαβάσουμε περισσότερα για την διάρροια των ταξιδιωτών εδώ:

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμούν ότι το 30% έως το 70% των παραθεριστών εμφανίζουν διάρροια ταξιδιωτών, ανάλογα με το πού και πότε πηγαίνουν. Η ασθένεια μπορεί συχνά (αλλά όχι πάντα) να προληφθεί δίνοντας μεγάλη προσοχή στο τι τρώμε ή πίνουμε και ακολουθώντας τον κανόνα «βράστε το, μαγειρέψτε το, ξεφλουδίστε το ή ξεχάστε το».

«Οι τροφιμογενείς λοιμώξεις μπορεί να ”χτυπήσουν” ανά πάσα στιγμή», λέει στη HuffPost η Λι Σίμπερμαν, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στα Ιατρικά Γραφεία του Μανχάταν. «Το ταξίδι μας εκθέτει σε νέες πηγές τροφίμων, τοπικές διαδικασίες χειρισμού τροφίμων και διαφορετικά πρότυπα καθαριότητας. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητές μας να έρθουμε σε επαφή με λοιμώξεις ή ρύπους, έναντι των οποίων το σώμα μας μπορεί να μην έχει δημιουργήσει προστασία».

Τα τρόφιμα μπορεί επίσης να έχουν μολυνθεί με μη ασφαλές πόσιμο νερό ή ακόμα όταν το πλύσιμο των χεριών δεν είναι κανόνας ή δεν γίνεται σωστά, δηλώνει η Μίτζι Μπάουμ, Διευθύνουσα Σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Stop Foodborne Illness.

Πριν ταξιδέψουμε καλό είναι να δούμε τις επίσημες οδηγίες (από τον ΕΟΔΥ εδώ που αναδεικνύει θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την κατανάλωση τροφίμων και ποτών).

Ας λάβουμε υπόψη ότι μπορούμε να αρρωστήσουμε οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Περίπου ένας στους έξι Αμερικανούς προσβάλλεται από τροφιμογενείς ασθένειες κάθε χρόνο, που έχει ως αποτέλεσμα 3.000 θανάτους και 128.000 νοσηλεία, σύμφωνα με το CDC.

Ωστόσο, τα ταξίδια αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πεπτικών προβλημάτων. Μαζί με το να μην είμαστε εξοικειωμένοι με τα τρόφιμα ή να αντιμετωπίζουμε διαφορετικές διαδικασίες χειρισμού των τροφίμων, το τζετ λαγκ και οι αλλαγές στο κλίμα μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, σύμφωνα με ότι εξηγεί η Σίμπερμαν.

Την επόμενη φορά που θα ταξιδέψουμε, ας ακολουθήσουμε αυτές τις συμβουλές για να προστατευθούμε από τη διάρροια των ταξιδιωτών. Οι διαιτολόγοι και οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων εξηγούν ποιες τροφές είναι πιο πιθανό να μας θέσουν σε κίνδυνο για τροφιμογενείς ασθένειες.

Τι είναι η διάρροια των ταξιδιωτών;

Η διάρροια των ταξιδιωτών είναι η πιο κοινή ασθένεια που σχετίζεται με ταξίδια και την παθαίνουμε καταναλώνοντας μολυσμένα τρόφιμα ή ποτά, σύμφωνα με το CDC.

Το βακτήριο E. coli είναι ο κύριος ένοχος, λέει η Μπάουμ, αλλά οι ταξιδιώτες μπορούν επίσης να αρρωστήσουν από σαλμονέλα, σιγκέλλα ή καμπυλοβακτηριδίωση. Οι ιοί, όπως ο αστροϊός, ο νοροϊός και ο ροταϊός, μπορεί επίσης να ευθύνονται, καθώς και το παράσιτο giardia.

Συχνά συμβαίνει σε περιπτώσεις κακού χειρισμού τροφίμων, έλλειψης υγειονομικής περίθαλψης ή μολυσμένου πόσιμου νερού, λέει η Σίμπερμαν.

Η διάρροια, ο κοιλιακός πόνος, οι κράμπες, η ναυτία, ο έμετος και ο πυρετός είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της διάρροιας των ταξιδιωτών, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Τα συμπτώματα ιογενών ή βακτηριακών λοιμώξεων εμφανίζονται συνήθως μέσα σε έξι έως 24 ώρες, αλλά τα παράσιτα μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να εμφανίσουν σημάδια.

Οι προορισμοί με τον υψηλότερο κίνδυνο είναι η Ασία (εκτός από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα), η Μέση Ανατολή, η Αφρική, το Μεξικό και η Κεντρική και Νότια Αμερική, σύμφωνα με το CDC.

Το να πλένουμε τα χέρια μας συχνά με σαπούνι και νερό, ιδιαίτερα αφού κάνουμε χρήση τουαλέτας και πριν φάμε μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, σύμφωνα με την Μπάουμ.

Φαγητά και ποτά που πρέπει να αποφεύγουμε όταν ταξιδεύουμε

Μπορούμε πραγματικά να κολλήσουμε τροφιμογενείς ασθένειες από οποιοδήποτε φαγητό ή ποτό. Αλλά μερικά μπορεί να είναι πιο επικίνδυνα από άλλα, ανάλογα με το πού ταξιδεύουμε.


Τα μέτρα για την ασφάλεια των τροφίμων, τα υγειονομικά πρότυπα και οι γαστρονομικές συνήθειες διαφέρουν σε διάφορα μέρη του κόσμου, λέει η Σίμπερμαν. Το καλύτερο στοίχημά μας είναι να ερευνήσουμε τους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία για τον προορισμό μας.

Αλλά εδώ είναι μερικά φαγητά και ποτά που πρέπει να αποφύγουμε.

Ωμό ψάρι και κρέας

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Γαλακτοκομικά

Νερό βρύσης

Συγκεκριμένους τύπους street food

... Τα είδη που βγαίνουν κατευθείαν από τη σχάρα, για παράδειγμα, που είναι ζεστά και μαγειρεμένα είναι πιθανότατα πιο ασφαλή.

Τι θα συμβεί αν αρρωστήσουμε όταν ταξιδεύουμε;

Εάν, παρά τις σοβαρές προσπάθειές μας, εμφανίσουμε διάρροια ταξιδιωτών, συνήθως δεν είναι σοβαρό. Αλλά μπορεί να επιμείνει για μερικές ημέρες ή μια εβδομάδα (περισσότερο εάν προκαλείται από παράσιτο), καταστρέφοντας το ταξίδι μας. Η Σίμπερμαν προσφέρει αυτές τις συμβουλές για να φροντίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας:

Να μείνουμε ενυδατωμένοι. Η διάρροια και ο έμετος μπορεί να προκαλούν αφυδάτωση, επομένως ας πίνουμε πολύ εμφιαλωμένο νερό ή άλλα ασφαλή υγρά.

Να πάρουμε φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή. Τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα, όπως η λοπεραμίδη (Imodium), ή τα φάρμακα κατά της ναυτίας, όπως η διμενυδρινάτη (δραμαμίνη), βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ας μιλήσουμε, όμως, πρώτα με έναν ειδικό υγειονομικής περίθαλψης ειδικά εάν παίρνουμε άλλα φάρμακα.

Ας δούμε ένα γιατρό. Εάν τα συμπτώματά μας δεν υποχωρούν, είναι σοβαρά ή έχουμε επίσης πυρετό, αιματηρά κόπρανα ή αφυδάτωση, ας αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια. Ας καλέσουμε το γιατρό όταν επιστρέψουμε στο σπίτι εάν εξακολουθούμε να έχουμε συμπτώματα ή εάν έχουμε μια υποκείμενη ιατρική πάθηση.

Κανείς δεν θέλει να αρρωστήσει ενώ ταξιδεύει, φυσικά. Αλλά να θυμόμαστε ότι η τροφιμογενής ασθένεια μπορεί να συμβεί οπουδήποτε. Αν πάμε διακοπές ανησυχώντας υπερβολικά για κάθε πράγμα που τρώμε, μπορεί να μην μπορέσουμε να απολαύσουμε πραγματικά την εμπειρία. Μπορούμε να καθορίσουμε τι είναι σωστό για εμάς εκείνη τη στιγμή».