Πέντε τροφές που πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε πριν πέσουμε για ύπνο

Ακόμη κι αν είναι οι αγαπημένες μας θα πρέπει να κάνουμε την καρδιά μας πέτρα. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην κλείσουμε μάτι.
skynesher via Getty Images

Κι όμως, πέρα από το στρες, τους ενοχλητικούς θορύβους και το έντονο φως, υπάρχουν και ορισμένες τροφές που ευθύνονται για όλες τις νύχτες που δεν μπορούμε να κλείσουμε μάτι.

Αυτό που ήδη γνωρίζαμε, είναι ότι όσο πιο αργά τρώμε το βράδυ, τόσο πιο σκληρά πρέπει να δουλέψει το πεπτικό μας σύστημα, ενόσω εμείς κοιμόμαστε. Κι όπως είναι φυσικό, όλη αυτή η διαδικασία απειλεί να διαταράξει τον ύπνο μας.

Ωστόσο, πέρα από την ώρα που παίρνουμε το βραδινό μας γεύμα, σημασία έχει και το τι επιλέγουμε για το δείπνο. Ή πιο συγκεκριμένα, το τί ΔΕΝ επιλέγουμε.

Tροφές που θα πρέπει να αποφύγουμε αν θέλουμε να κοιμηθούμε σαν πουλάκια

1. Η Σοκολάτα

Ο συνδυασμός ζάχαρης και καφεΐνης, ειδικά στη μαύρη σοκολάτα, υπάρχει ο κίνδυνος να μας κρατήσει ξύπνιους όλη νύχτα.


2. Το Τυρί

Το τυρί περιέχει μια ουσία που ονομάζεται τυραμίνη, η οποία μας βοηθά να μένουμε σε εγρήγορση. Ποιος όμως θέλει να βρίσκεται σε εγρήγορση ένα λεπτό πριν πέσει στο κρεβάτι;

Εκτός από το τυρί αυτό καθαυτό, θα πρέπει να αποφύγουμε και τα πιάτα που το έχουν ως βασικό συστατικό, όπως την τυρόπιτα, το σουφλέ, το τριμμένο τυρί στα μακαρόνια και φυσικά, την πίτσα.

3. Tα Πικάντικα πιάτα

Το πρόβλημα με τα πικάντικα, είναι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε μια χημική ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη και τους προσδίδει την έντονη γεύση τους. Η καψαϊκίνη απειλεί να διαταράξει τον ύπνο μας, απορυθμίζοντας το σύστημα που διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασίας του σώματός μας.

4. Το Παγωτό

Μαζί και με άλλα γλυκά σνακ, όπως τα κέικ, τα μπισκότα ή τα κρουασάν. Το πρόβλημα εδώ είναι η ζάχαρη, που ενδέχεται να προκαλέσει νυχτερινή υπερδιέγερση και να μας κάνει να ξυπνήσουμε πολλές φορές μέσα στη νύχτα, ιδίως τις πρώτες ώρες του ύπνου.

5. Τα Πατατάκια

Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρόσθετα άλατα, τα πατατάκια μας αφυδατώνουν, όπως και οι αλατισμένοι ξηροί καρποί. Και με τη σειρά της η αφυδάτωση οδηγεί σε έναν ταραγμένο, ελαφρύ και «εύθραυστο» ύπνο.

Και τελικά, τί επιτρέπεται να φάμε;

Όσο κι αν μας αρέσουν τα «παράνομα» νυχτερινά σνακ, όπως η σοκολάτα, το παγωτό ή τα πατατάκια, τα δώρα της φύσης, όπως τα κεράσια ή οι μπανάνες είναι εξαιρετικά για την προώθηση ενός ποιοτικού ύπνου, ενώ μπορούν και να ικανοποιήσουν τη λαχτάρα μας για γλυκό.