Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα εκτοξεύουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακών παθήσεων, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/den-tha-to-perimename-oti-aetes-oi-deo-dethen-eyieines-trofes-ektoxeeoen-to-noemero-ste-zeyaria_gr_64e4c3dee4b0400efa58bea1

Advertisement
Advertisement

Δυστυχώς, η παγκόσμια κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων ειδών, όπως τα δημητριακά, οι μπάρες πρωτεΐνης, τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τα έτοιμα γεύματα και το πρόχειρο φαγητό τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά.

Ιδίως για άτομα νεαρότερης ηλικίας, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς και για τις οικογένειες που κατοικούν σε υποβαθμισμένες περιοχές, η δίαιτα τους συνίσταται από «πλαστικά» τρόφιμα σε ποσοστό 80%. Αυτό τουλάχιστον υποδεικνύουν δύο σημαντικές μελέτες, που παρουσιάστηκαν στο μεγαλύτερο συνέδριο καρδιαγγειακής υγείας στον κόσμο και υπογραμμίζουν τον καταστροφικό αντίκτυπο των εν λόγω σνακ στον οργανισμό μας.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/poso-kako-kanoen-telika-ta-anapsektika-diaites-ston-oryanismo-mas_gr_632b13a6e4b0ed991abf70cb

Η πρώτη μελέτη, που εξέτασε 10.000 γυναίκες επί 15 χρόνια, διαπίστωσε ότι εκείνες που κατανάλωναν τακτικά επεξεργασμένες τροφές, διέτρεχαν 39% μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ενισχύει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων της περιφερικής αρτηριακής νόσου, των ανευρυσμάτων της κοιλιακής αορτής, της νεφρικής ανεπάρκειας και της αγγειακής άνοιας.

Η δεύτερη μελέτη, μια μετα-ανάλυση με δείγμα από περισσότερους από 325.000 άνδρες και γυναίκες, διαπίστωσε ότι για όσους έτρωγαν συχνότερα επεξεργασμένες τροφές, οι πιθανότητες καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων ήταν κατά 24% περισσότερες.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/proeidopoietiko-eykefaliko-ta-idiaitera-epoela-semptomata-poe-den-prepei-pote-na-aynooeme_gr_63e136d5e4b01e928872f902&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

Mε τον όρο υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα προσδιορίζουμε τα προϊόντα που έχουν υποστεί πολλαπλές διεργασίες κατά τη διαδικασία παρασκευής τους. Συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη, ενώ ενδέχεται να περιέχουν τεχνητά πρόσθετα και συντηρητικά.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/dethen-eyieines-trofes-poe-epivradenoen-ton-metavolismo-mas-kai-prosthetoen-kila_gr_6418a655e4b0cfde25c65433

Advertisement

 

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα συγκεκριμένα τρόφιμα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά σε αντίθεση με τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, το γιαούρτι ή το σπιτικό ψωμί.

Προηγούμενες μελέτες μάλιστα, συνδέουν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και με μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος.

Advertisement

Τέλος σημαντικές είναι και οι ενδείξεις που κατηγορούν τα υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα για εντερικά προβλήματα, διαταραχές που σχετίζονται με την όρεξη, επικίνδυνες ορμονικές μεταβολές και απότομη αύξηση του βάρους και των επιπέδων φλεγμονής στο σώμα.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-techneto-ylekantiko-poe-sendeetai-me-kardiake-prosvole-emfrayma-thromvoseis-ki-eykefaliko_gr_63fde436e4b0db7a1f67bf5a

 

Advertisement

Συνεπώς, οι δύο αξιόπιστες έρευνες θα πρέπει να λειτουργήσουν για εμάς ως ένα προειδοποιητικό καμπανάκι: Όσο πιεσμένοι κι αν αισθανόμαστε μέσα στην απαιτητική καθημερινότητά μας, έχει σημασία να μην ενδίδουμε σε πειρασμούς όπως το λευκό ψωμί, τα δημητριακά με ζάχαρη, οι μπάρες δημητριακών με πρόσθετα γλυκαντικά, τα πατατάκια, τα λευκά μακαρόνια, τα αναψυκτικά ακόμη κι αν είναι διαίτης.

Advertisement

Ακόμη, έχει μεγάλη σημασία να φροντίζουμε τα σνακ των παιδιών μας, που κινδυνεύουν να υιοθετήσουν τις δικές μας επιβλαβείς συνήθειες, που θα τα συντροφεύσουν και στην ενήλικη ζωή.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/etoimazoeme-yia-ta-paidia-mas-to-pio-eyieino-scholiko-taperaki_gr_638a5947e4b0214ec97f2fe4

 

Advertisement

Όσο λοιπόν κι αν μας πιέζουν να τους αγοράσουμε τα αγαπημένα τους μπισκότα ή τσιπς και γαριδάκια από το σούπερ μάρκετ, ένα υγιεινό κέικ, ένα τοστάκι, ένα φρούτο, ιδίως τώρα που αρχίζουν τα σχολεία και οι ανάγκες για περισσότερα θρεπτικά γεύματα εκτοξεύονται, είναι σίγουρα μια καλύτερη και πιο οικονομική λύση.

(Με πληροφορίες από Guardian)