Πόσο κακό κάνουν τελικά τα αναψυκτικά διαίτης στον οργανισμό μας

Τι μπορεί να επηρεάσει η διαρκής κατανάλωση τους και με ποιο τρόπο.
getty creative

Πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε τα αναψυκτικά διαίτης ως μια απόλαυση χωρίς να καταναλώνουμε θερμίδες και την ζάχαρη που περιέχουν. Και ενώ οι ειδικοί στον τομέα της υγείας δεν είναι ακριβώς λάτρεις του είδους, οι επιστήμονες εξακολουθούν να διενεργούν έρευνες προκειμένου να καταλάβουν τι ακριβώς προκαλούν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αρχικά να σημειώσουμε ότι η κατανάλωση ενός έως δύο αναψυκτικών διαίτης την ημέρα πιθανότατα δεν θα μας βλάψει, καθ′ ότι αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις ότι προκαλούν καρκίνο, αν και μια πιθανή σύνδεση εξακολουθεί να είναι αντικείμενο μελέτης.

Αυτό που μπορεί να μας φανεί χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τον οργανισμό μας ειδικά αν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες.

Να συμβάλει στην αύξηση βάρους

Παρόλο που το αναψυκτικό διαίτης δεν περιέχει ζάχαρη ή θερμίδες, μπορεί πραγματικά να μας κάνει να λαχταράμε την ζάχαρη. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021, τα ροφήματα που παρασκευάζονται με σουκραλόζη - ένα γλυκαντικό χωρίς θερμίδες που χρησιμοποιείται σε πολλά αναψυκτικά διαίτης - μπορεί να διεγείρουν την όρεξη σε μερικούς ανθρώπους. Μια δεύτερη μελέτη διαπίστωσε ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες ασπαρτάμη και σακχαρίνη συνδέονται με αύξηση της όρεξης και αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Ενώ παλαιότερη έρευνα του 2010 διαπίστωσε ότι η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη θα μπορούσαν να αυξήσουν την επιθυμία για ζάχαρη.

Να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι ένα αναψυκτικό διαίτης θα μπορούσε να είναι επιζήμιο για την υγεία της καρδιάς μας. «Τα αναψυκτικά διαίτης είναι συχνά γεμάτα με τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στην ευαισθησία της ινσουλίνης. Ενώ τείνουν να είναι όξινα, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή και να συμβάλει σε καρδιακές παθήσεις», υποστηρίζει η γιατρός, δρ Άλις Ουίλιαμς.

Και πρόσθεσε ότι μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αναψυκτικού διαίτης καθημερινά συσχετίστηκε με αύξηση των «αγγειακών προβλημάτων» όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Να βλάψει την υγεία του εντέρου

Τα θρεπτικά γλυκαντικά που βρίσκονται στα διαιτητικά ποτά, όπως οι πολυόλες, θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εντέρου μας, σύμφωνα με την Ντιβάια Νερ, επικεφαλή μικροβιολογίας στην εταιρεία προβιοτικών, Sun Genomics.

«Μια μελέτη εξέτασε την επίδραση των πολυολών τόσο σε υγιείς όσο και σε ασθενείς με IBS», λέει η Ντιβάια Νερ. Γαστρεντερικά συμπτώματα παρατηρήθηκαν τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), συμπεριλαμβανομένων συμπτωμάτων όπως φούσκωμα, κοιλιακή δυσφορία αλλά και παρενέργειες κατά την χρήση καθαρτικών.

Να προκαλέσει πονοκεφάλους

Εάν είμαστε επιρρεπείς στον πονοκέφαλο, ίσως θελήσουμε να ξανασκεφτούμε την κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης καθώς «συχνά, περιέχουν καφεΐνη και η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους σε μερικούς ανθρώπους καθώς συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία», λέει η δρ Άλις Γουίλιαμς. «Επιπλέον, η καφεΐνη είναι ένα διουρητικό, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, μια άλλη πιθανή αιτία πονοκεφάλου».

Εάν πάλι ανήκουμε σε εκείνους τους ανθρώπους που έχουμε πονοκεφάλους χωρίς την κατανάλωση καφεΐνη, υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη συσχετίζονται με αυτούς.

Να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου

Η τακτική κατανάλωση τους μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη υγεία του εγκεφάλου, σύμφωνα με την γιατρό, καθηγήτρια μαγειρικής και ιδρύτρια της Brain Health Kitchen, δρ. Άνι Φεν.

«Σε μία από τις πιο συναρπαστικές μελέτες μέχρι σήμερα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιστημονικό περιοδικό Stroke, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης ανέλυσαν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ σε περισσότερους από 4000 υγιείς συμμετέχοντες μεταξύ 1998 και 2011». Μετά τη διόρθωση των ευρημάτων για συγχυτικούς παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση, η πρόσληψη θερμίδων, η ποιότητα της διατροφής, η σωματική δραστηριότητα και το κάπνισμα, οι άνδρες και οι γυναίκες που έπιναν αναψυκτικό διαίτης κατέληξαν να νοσήσουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ 2,89 φορές περισσότερο και να πάθουν εγκεφαλικά επεισόδια 2,96 φορές περισσότερες σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν».

Ενώ πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι κίνδυνοι αυξάνονταν με κάθε επιπλέον ποσότητα των 237 ml καταναλώνουμε.

Να αποσταθεροποιήσει το σάκχαρο

Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο διαπίστωσε ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες σουκραλόζη και σακχαρίνη μπορούν να επηρεάσουν την απόκριση της ινσουλίνης του σώματος.

«Όταν μια μειωμένη απόκριση στην ινσουλίνη εμφανίζεται πολλές φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια των ετών, μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό μας να αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι που σημαίνει ότι όργανα όπως ο εγκέφαλός μας δεν ανταποκρίνονται πλέον στην ινσουλίνη», εξηγεί η δρ Άνι Φεν.

«Το αποτέλεσμα; Η γλυκόζη περιφέρεται ελεύθερα στην κυκλοφορία του αίματος, δημιουργώντας σωματίδια που προκαλούν φλεγμονή και καταστρέφουν τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία».

Να μειώσει την οστική πυκνότητα

Συσχετίζονται με μειωμένη οστική πυκνότητα, λόγω του ότι περιέχουν υψηλά επίπεδα φωσφορικών αλάτων, τα οποία μπορούν να αφαιρέσουν το ασβέστιο από τα οστά, σύμφωνα με την δρ Άλις Γουίλιαμς. «Ως αποτέλεσμα, η τακτική κατανάλωση αναψυκτικού διαίτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης», είπε.

Επιπλέον, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η πρόσληψη τόσο της κανονικής κόλα όσο και της light, αλλά όχι άλλων ανθρακούχων ποτών, σχετίζονται με χαμηλότερη πυκνότητα οστικής μάζας στις γυναίκες.

Αν και αυτές οι πληροφορίες μπορεί να μην είναι οι καλύτερες ειδήσεις για τους λάτρεις των αναψυκτικού διαίτης, να έχουμε κατά νου ότι το πώς επηρεάζουν τον οργανισμό μας είναι κάτι που ή επιστήμη εξακολουθεί να μελετά. Καλό θα ήταν πάντως με τα μέχρι τώρα ευρήματα η κατανάλωση τους να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.