Πικάντικες γεύσεις: Τα πολλαπλά οφέλη και ορισμένα μεγάλα «αλλά»

Και πολύτιμα tip για να επωφεληθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο από την κατανάλωση καυτερών φαγητών.
Anastasiia Krivenok via Getty Images

Τα πικάντικα τρόφιμα και οι καυτερές πιπεριές είναι πλούσια σε ορισμένες χημικές ενώσεις που ονομάζονται καψαϊκινοειδή. Όταν δαγκώνουμε μια πιπεριά, η καψαϊκίνη είναι αυτή που δημιουργεί την αίσθηση καψίματος. Και πέρα από την σπιρτόζικη γεύση, επιφυλάσσει και πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας!

Είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι τα πικάντικα τρόφιμα μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την κακή (HDL) χοληστερόλη, δύο βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πιο συγκεκριμένα μια ανασκόπηση μελετών του 2022 διαπίστωσε ότι τα πικάντικα τρόφιμα και οι πιπεριές συμβάλλουν στη βελτίωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό.

Συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου

Το μικροβίωμα του εντέρου διαδραματίζει καθοριστικό για την καλή υγεία του εντέρου και οποιαδήποτε ανισορροπία προκαλεί γαστρεντερικές και μεταβολικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ο διαβήτης.

Η καψαϊκίνη υπόσχεται να βελτιώσει την υγεία του εντέρου αυξάνοντας την ποσότητα των καλών βακτηρίων στο έντερο, περιορίζοντας τον αριθμό των βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες. Επιπλέον, οι μικρές δόσεις καψαϊκίνης συμβάλλουν στην απομάκρυνση της περίσσειας οξέος από το στομάχι, προάγοντας την επούλωση των ελκών του στομάχου.

Είναι ένα κι ένα για την απώλεια βάρους

Σε μελέτη του 2021, το 63% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι βίωσε μεγαλύτερη ικανοποίηση και αίσθημα κορεσμού μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με μπαχαρικά πλούσια σε καψαϊκίνη. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα που κατανάλωναν σπάνια πικάντικα τρόφιμα είχαν περισσότερες πιθανότητες να ταξινομηθούν ως υπέρβαρα.

Ακόμη, αρκετές έρευνες υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση πικάντικων τροφών υποστηρίζει τη διαχείριση του βάρους επιταχύνοντας την καύση λίπους, καταστέλλοντας την όρεξη και βελτιώνοντας τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου.

Υπόσχονται μακροζωία

Ίσως το πιο πολλά υποσχόμενο όφελος από την τακτική κατανάλωση πικάντικων φαγητών είναι η δυνατότητά τους να μας προσφέρουν επιπλέον χρόνια. Αυτό οφείλεται στην αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση της καψαϊκίνης.

Ανασκόπηση του 2021 διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν τακτικά πικάντικα τρόφιμα, οι λάτρεις των πικάντικων γεύσεων είχαν 12% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας.

Κίνδυνοι που εγκυμονούν τα πικάντικα τρόφιμα

Τα πικάντικα τρόφιμα, ενώ θεωρούνται γενικά ασφαλή όταν καταναλώνονται με μέτρο, οι μεγάλες ποσότητες καψαϊκίνης ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως:

  • Καούρα
  • Ναυτία
  • Εμετό
  • Διάρροια
  • Πόνο στο στομάχι

Τα συμπτώματα ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκδηλωθούν πιο έντονα σε άτομα με σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Ακόμη, ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η τακτική κατανάλωση πικάντικων τροφών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, της χοληδόχου κύστης και του οισοφάγου.

Συμβουλές για να επωφεληθούμε από την κατανάλωση πικάντικων τροφών τα μέγιστα

Παρόλο που τα πικάντικα τρόφιμα επιφυλάσσουν διάφορα οφέλη για την υγεία, είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και πάντοτε με μέτρο.

Μερικές πικάντικες πιπεριές στην ομελέτα μας θα μας προσφέρουν μια θρεπτική ώθηση και θα απογειώσει τη γεύση. Ωστόσο, στα τηγανητά αυγά ή στις τηγανητές κοτομπουκιές μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Επιπλέον, αρκετές επωνυμίες έτοιμης καυτερής σάλτσας είναι πλούσιες σε πρόσθετα όπως νάτριο και ζάχαρη και ως εκ τούτου, περισσότερο μας βλάπτουν.

(Με πληροφορίες από yahoo).