Kι όμως υπάρχει ένα είδος ζάχαρης που φημίζεται για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες

Και οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι μπορεί να δώσει τη χαριστική βολή σε διάφορους τύπους καρκίνου.
bymuratdeniz via Getty Images

Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Sanford Burnham Prebys και το Osaka International Cancer Institute ρίχνει φως στις αντικαρκινικές ιδιότητες της μαννόζης, ενός σακχάρου που θεωρείται ζωτικής σημασίας για πολλές φυσιολογικές διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού και φημίζεται για τη δυνατότητα αναστολής της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.

Τι σημαίνει αυτό για εμάς

Με πιο απλά λόγια τα ευρήματα, υποδηλώνουν ότι η μαννόζη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια βοηθητική δευτερογενής θεραπεία κατά του καρκίνου.

«Αυτή η μορφή ζάχαρης έχει τη δυνατότητα να δώσει στον καρκίνο τη χαριστική βολή παράλληλα με άλλες θεραπείες», εξηγεί ο συν-συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του Προγράμματος Ανθρώπινης Γενετικής στο Sanford Burnham Prebys, Χάντσον Φριζ.

«Και καθώς η μαννόζη ενυπάρχει στον οργανισμό μας εκ φύσεως, ενδέχεται να συμβάλει στη θεραπεία κατά του καρκίνου χωρίς αρνητικές παρενέργειες».

Η μαννόζη, ο φυσικός μονοσακχαρίτης, που παράγεται από το ανθρώπινο σώμα περιέχεται και σε διάφορα φρούτα και λαχανικά, κυρίως στα κράνμπερι. Δρα σαν γλυκοθρεπτικό συστατικό που ενεργοποιεί πρωτεΐνες κι έτσι διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για πολλούς ιστούς και όργανα.

Μέχρι τώρα, η πιο πολλά υποσχόμενη θεραπευτική χρήση της μαννόζης ήταν η θεραπεία κατά του διαβήτη και της οιρολοίμωξης. Πλέον όμως διερευνώνται τρόποι για την επιστράτευση της μαννόζης στην καταπολέμηση αρκετών τύπων καρκίνου.

Μαννόζη εναντίον μέλισσας

Προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τις αντικαρκινικές επιδράσεις της μαννόζης, οι επιστήμονες έστρεψαν την προσοχή τους σε μια ασυνήθιστη ιδιότητα της, που παρατηρήθηκε στις μέλισσες.

«Είναι γνωστό εδώ και έναν αιώνα ότι η μαννόζη είναι θανατηφόρα για τις μέλισσες, καθώς ο οργανισμός τους δεν δύναται να την επεξεργαστεί όπως οι άνθρωποι. Θέλαμε λοιπόν να εξετάσουμε αν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ του συνδρόμου της μέλισσας και των αντικαρκινικών ιδιοτήτων της μαννόζης, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εντελώς νέα προσέγγιση στην καταπολέμηση του καρκίνου», εξηγεί ο Φριζ.

Χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα από ινοσάρκωμα, έναν σπάνιο καρκίνο που επηρεάζει τον συνδετικό ιστό, η ερευνητική ομάδα αναδημιούργησε το σύνδρομο της μέλισσας και ανακάλυψε ότι χωρίς το ένζυμο που απαιτείται για το μεταβολισμό της μαννόζης, τα κύτταρα αναπαράγονται αργά και είναι σημαντικά πιο ευάλωτα στη χημειοθεραπεία.

«Διαπιστώσαμε ότι η ενεργοποίηση του συνδρόμου της μέλισσας στα καρκινικά κύτταρα τους στερούσε την δυνατότητα να αναπαραχθούν. Σε αυτό λοιπόν οφείλονται οι αντικαρκινικές επιδράσεις της μαννόζης».

(Με πληροφορίες από scitechdaily).