«Πρακτική του γρύλου»: Το απίθανο μυστικό για να κοιμηθούμε σαν πουλάκια

Τι είναι αυτή η περίφημη πρακτική και γιατί μας βοηθά τόσο πολύ να γαληνέψουμε;
Boy's bare feet peeking out from a blanket on a bed with a white linen
Olga Dobrovolska via Getty Images
Boy's bare feet peeking out from a blanket on a bed with a white linen

Όσο κι αν δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε το βράδυ, όλοι έχουμε μερικά κόλπα
προκειμένου να χαλαρώσουμε προτού πέσουμε για ύπνο. Ορισμένοι αποφεύγουμε το σκρολάρισμα στα social media ενώ άλλοι πίνουμε ένα φλιτζάνι τσάι. Πόσοι όμως γνωρίζαμε το «κόλπο του γρύλου»;

Πρόκειται για μια τάση που κάνει τον γύρω του TikTok με τον όρο «κρίκετ» -που στα αγγλικά σημαίνει γρύλος- και ουσιαστικά, μας προτρέπει να μιμηθούμε την κίνηση του γνωστού ζωυφίου.

Τι είναι το κρίκετ;

Το «κρίκετ», όνομα και πράμμα, ως trend περιγράφει τις ενέργειες ενός πραγματικού γρύλου και σύμφωνα με τον Μάικ Μπολ, μέλος του Συμβουλίου Ιατρικών Εμπειρογνωμόνων μας και πιστοποιημένος προσωπικός γυμναστής και διαιτολόγος, συνίσταται στο να τρίβουμε τα δύο μας πόδια μεταξύ τους όταν ξαπλώνουμε στο κρεβάτι.

Αρκετοί άνθρωποι δηλώνουν πως η πρακτική του κρίκετ λειτουργεί για αυτούς καταπραϋντικά. Και όπως επισημαίνει ο δρ Μπολ, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να το κάνουμε όλοι μας, πολλές φορές ασυνείδητα.

Πώς το κρίκετ υπόσχεται να γαληνέψει το σώμα μας

«Το να τρίβουμε τα πόδια μας μεταξύ τους ενδέχεται να έχει θετικό αντίκτυπο στο σώμα και στην ποιότητα του ύπνου μας, χάρις στην προβλέψιμη, επαναλαμβανόμενη φύση του. Κι αυτό γιατί ως συνήθεια, το κρίκετ επιδρά διεγερτικά και αποσπά την προσοχή μας από άλλα είδη διέγερσης, τα οποία ο οργανισμός μας μπορεί να αντιλαμβάνεται ως πιο ενοχλητικά», εξηγεί ο Δρ Μπολ.

Αυτό σημαίνει πως θόρυβοι από το πάνω διαμέρισμα ή το διπλανό δωμάτιο, καθώς τρίβουμε τα πόδια μας μεταξύ τους, στο μυαλό μας χάνουν τη δυναμική τους ή αν αφοσιωθούμε στη ροή της κίνησης, μπορεί ακόμα και να μπουν στη σίγαση.

Ακόμη, το να τρίβουμε μεταξύ τους τα μέλη του σώματός μας, όπως τις πατούσες μας, συμβάλλει στην έκκριση ωκυτοκίνης, η οποία είναι γνωστή ως ορμόνη της γαλήνης και της χαλάρωσης.

(Με πληροφορίες από eatthis).