Γιατί πρέπει να κοιμόμαστε την ίδια ώρα κάθε βράδυ

Ο έντονα διαταραγμένος ύπνος, ιδίως λόγω της εκ περιτροπής εργασίας, είναι γνωστό ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία.
Westend61 via Getty Images

Μικρές διαφορές στις συνήθειες ύπνου μεταξύ των ημερών εργασίας και ξεκούρασης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανθυγιεινές αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου μας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αυτό μπορεί να είναι εν μέρει αποτέλεσμα του ότι οι άνθρωποι με «κοινωνικό τζετ λαγκ» έχουν ελαφρώς φτωχότερη διατροφή, διαπίστωσαν οι Βρετανοί ερευνητές.

Ο έντονα διαταραγμένος ύπνος, ιδίως λόγω της εκ περιτροπής εργασίας, είναι γνωστό ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία, αναφέρει το BBC.

Το να κοιμάται ένα άτομο και να ξυπνάει σε πολύ διαφορετικές ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, σε σύγκριση με το Σαββατοκύριακο, είναι γνωστό ως «κοινωνικό τζετ λάγκ».

Η τήρηση σταθερών ωρών ύπνου και αφύπνισης και η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών.

Η μελέτη σε σχεδόν 1.000 ενηλίκους από τους επιστήμονες του Kings College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι ακόμα και μια διαφορά 90 λεπτών στο μέσο του νυχτερινού ύπνου κατά τη διάρκεια μιας κανονικής εβδομάδας μπορεί να επηρεάσει τους τύπους βακτηρίων που βρίσκονται στο ανθρώπινο έντερο.

Το να παρουσιάζει ένας οργανισμός ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών ειδών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα είναι πραγματικά σημαντικό. Μερικά είναι καλύτερα από άλλα, αλλά το σωστό μείγμα είναι το κλειδί για την πρόληψη πολλών ασθενειών.

«Το κοινωνικό τζετ λαγκ μπορεί να ενθαρρύνει είδη μικροβιόκοσμου που έχουν δυσμενείς συσχετίσεις με την υγεία», δήλωσε η Κέιτ Μπέρμιγχαμ, συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας διατροφής στην εταιρεία Zoe που δραστηριοποιείται στον τομέα της επιστήμης της υγείας.

Το να κοιμάσαι και να ξυπνάς σε πολύ διαφορετικές ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, σε σύγκριση με το Σαββατοκύριακο, είναι γνωστό ως κοινωνικό τζετ λαγκ.

Πιστεύεται ότι επηρεάζει περισσότερο από το 40% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει η μελέτη, και είναι πιο συχνό στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες, ενώ στη συνέχεια μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε.

Στους συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition, αναλύθηκε ο ύπνος και το αίμα τους, συλλέχθηκαν δείγματα κοπράνων και καταγράφηκαν όλα όσα έτρωγαν σε ένα ερωτηματολόγιο τροφίμων.

Όσοι είχαν «κοινωνικό τζετ λάγκ» (16%) ήταν πιο πιθανό να έχουν μια διατροφή με πολλές πατάτες, συμπεριλαμβανομένων και των τσιπς, καθώς και ζαχαρούχα ποτά και παράλληλα λιγότερα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με «κοινωνικό τζετλάγκ» έτρωγαν λιγότερες φυτικές ίνες από εκείνους που είχαν πιο σταθερό ύπνο. Άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι το «κοινωνικό τζετλάγκ συνδέεται με αύξηση του σωματικού βάρους, ασθένειες και ψυχική κόπωση.

«Η κακή ποιότητα ύπνου επηρεάζει τις επιλογές και οι άνθρωποι επιθυμούν τρόφιμα με υψηλότερους υδατάνθρακες ή ζάχαρη», λέει η Δρ Μπέρμιγχαμ.

Μια ανθυγιεινή διατροφή μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσει τα επίπεδα συγκεκριμένων βακτηρίων στο έντερο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τρία από τα έξι είδη μικροβιόκοσμου που ήταν πιο άφθονα στα έντερα της ομάδας του «κοινωνικό τζετ λάγκ συνδέονται με την κακή ποιότητα διατροφής, την παχυσαρκία και τα υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η σχέση μεταξύ ύπνου, διατροφής και βακτηρίων του εντέρου είναι περίπλοκη και υπάρχουν ακόμη πολλά περισσότερα να μάθουμε, λέει η ερευνητική ομάδα.

Εν τω μεταξύ, η συμβουλή τους είναι να διατηρήσει κανείς μια σταθερότητα - αν μπορεί - κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας.

«Η διατήρηση τακτικών προτύπων ύπνου, δηλαδή πότε πάμε για ύπνο και πότε ξυπνάμε κάθε μέρα, είναι μια εύκολα ρυθμιζόμενη συμπεριφορά του τρόπου ζωής που μπορούμε όλοι να κάνουμε, η οποία μπορεί να επηρεάσει την υγεία μέσω του εντερικού μικροβιώματος προς το καλύτερο», λέει η Δρ. Σάρα Μπέρι από το King’s College του Λονδίνου.