Παγάκια και πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης: Μήπως να σταματήσουμε να τα ζητάμε στο ποτό μας;

Περί μολυσμένων νερών μιλούν όλοι τελευταία. Τι συμβαίνει, όμως, και με τον πάγο;
Elena Noviello via Getty Images

Το τελευταίο διάστημα πολύς λόγος γίνεται για τα μολυσμένα νερά και τους κινδύνους για την υγεία μας. Τι συμβαίνει, όμως, με τον πάγο και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να τον αποφεύγουμε;

Στην προσπάθειά μου να επιτύχω τους καθημερινούς μου στόχους όσον αφορά την ενυδάτωση, συνήθως κατεβάζω ένα ποτήρι με παγωμένο νερό όταν τρώω έξω. Ωστόσο, αφού διάβασα αναφορές για πάγους που προσφέρονται στο εμπόριο που σχετίζονται με κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης και παρακολουθώ βίντεο με μηχανές πάγου σε καταστήματα γρήγορου φαγητού γεμάτες μούχλα (ποιος ήξερε ότι ο πάγος μπορεί να δημιουργήσει μούχλα;), είμαι έτοιμος να αφήσω τα παγωμένα λάτε μου και να ορκιστώ σε απολαύσεις που δεν έχουν ούτε ένα παγάκι.

Ενώ οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τους πιθανούς κινδύνους του να παραγγέλνουμε ποτό με πάγο ενώ ταξιδεύουμε στο εξωτερικό, δεν θα σκεφτόμασταν δύο φορές να παραγγείλουμε ένα παγωμένο λάτε στο τοπικό μας καφέ. Πρέπει όμως (να συμβαίνει αυτό);

Η HuffPost μίλησε με ειδικούς σε θέματα ασφάλειας τροφίμων και εργαζομένους στον τομέα της φιλοξενίας για τους λόγους για τους οποίους μπορεί να είναι καλύτερα να αποφύγετε να παραγγείλουμε ποτό με πάγο.

Μπορεί να αρρωστήσουμε από τον πάγο;


Ο πάγος δεν βρίσκεται συνήθως στην κορυφή της λίστας για την ασφάλεια των τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή το νερό της βρύσης είναι συνήθως ασφαλές (με εξαιρέσεις). Όταν φτιάχνετε παγάκια στο σπίτι, δεν υπάρχει ανησυχία τα παγάκια να μην φτάσουν σε μια ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία - δεν είναι σαν να μαγειρεύουμε κοτόπουλο (που καλό είναι να βράσει ως ένα σημείο).

Αντίθετα, προκύπτουν προβλήματα όταν ο ο πάγος έχει δημιοπυργηθεί με ανθυγιεινό τρόπο, ή εάν κάποιος αγγίξει τον πάγο με βρώμικα χέρια. Ο δρ. Μπράιαν Κουόκ Λι, επιστήμονας τροφίμων και συγγραφέας του βιβλίου «150 Food Science Questions Answered», εξηγεί: «Ο πάγος που έχει χρησιμοποιηθεί με ακατάλληλο ”χειρισμό” μπορεί να μαζέψει μούχλα, βακτήρια και ιούς από τα χέρια των διακομιστών ή των μαγείρων που μεταδίδουν ασθένειες όπως και κάθε άλλο φαγητό. Ο πάγος μπορεί επίσης να συγκεντρώσει μικροοργανισμούς από τον αέρα ή στο δοχείο εάν δεν έχει πλυθεί και καθαριστεί σωστά.»

Η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί σε μηχανήματα πάγου

Όταν πρέπει να σερβιριστούν εκατοντάδες ή χιλιάδες άνθρωποι, μεμονωμένες θήκες πάγου δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους. Αντίθετα, μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, ακόμη και οίκοι ευγηρίας χρησιμοποιούν μηχανές πάγου για να δημιουργούν κύβους και νιφάδες. Και όπως τα περισσότερα μηχανήματα, πρέπει να καθαριστούν. Ο Λι εξηγεί: «Οι παγομηχανές θα πρέπει να καθαρίζονται και να αποστειρώνονται τακτικά. Εάν υπάρχουν πιθανοί ρύποι στην ίδια την παγομηχανή, αυτοί μπορεί να εξαπλωθούν στον πάγο που παράγεται. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν μούχλα και βακτήρια στις σωληνώσεις ή αλλού».

Σύμφωνα με τη Μέγκαν, σύμβουλο ανθρώπινου δυναμικού για μια ομάδα τροφοδοσίας που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, οι μηχανές πάγου είναι μερικά από τα κομμάτια του εξοπλισμού της κουζίνας που καθαρίζονται λιγότερο συχνά. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Υπήρξαν πολλές δουλειές στις οποίες δούλευα για περισσότερο από ένα χρόνο και δεν μπορώ να θυμηθώ ούτε μια φορά που να καθαρίστηκε ποτέ η παγομηχανή. Υπήρχε μόνο ένα μέρος όπου καθαρίστηκε, και αυτό γιατί έσπασε. Δεν ήταν καθήκον για τον μπάρμαν, επομένως δεν γράφτηκε ως μέρος των εβδομαδιαίων/μηνιαίων/ετήσιων προγραμμάτων καθαρισμού».

Όταν κανείς δεν καθαρίζει ή δεν φροντίζει την παγομηχανή, αναπτύσσεται μούχλα ή σπάει η μηχανή. Ο Λι εξηγεί, «Ο FDA ορίζει ότι οι παγομηχανές πρέπει να καθαρίζονται και να αποστειρώνονται τουλάχιστον δύο έως τέσσερις φορές το χρόνο. Οι παγομηχανές βαρύτερης χρήσης μπορεί να χρειάζεται να καθαρίζονται μία φορά το μήνα. Το σκεπτικό είναι ότι οι μικροοργανισμοί που εισέρχονται από το νερό μπορούν να παράγουν συσσώρευση βιοφίλμ, ή εάν σκληρό νερό εισέρχεται στην παγομηχανή, αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια κλίμακα που φιλτράρει και συγκρατεί βακτήρια και μούχλα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά μπορούν να παράγουν τοξίνες και σπόρια που διοχετεύονται στο παγωμένο νερό».

Τα σμούθι και τα παγωμένα αλκοολούχα ποτά, δυστυχώς, πρέπει να προστεθούν σε λίστα ... επιφυλακής. Ο τριμμένος και μασώμενος πάγος από μηχανές χρησιμοποιούνται συχνά σε αυτά τα ροφήματα, πράγμα που σημαίνει ότι η μούχλα από βρώμικες μηχανές μπορεί να καταλήξει στο daiquiri φράουλας.

Εχουν ποτέ αρρωστήσει άνθρωποι από τον πάγο;

«Η μούχλα στον πάγο μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές ασθένειες και αλλεργικές αντιδράσεις», λέει ο Λι. «Η μούχλα μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως πηγή διατροφής για την ανάπτυξη άλλων παθογόνων βακτηρίων και μικροοργανισμών».

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά μόλυνσης.

Μια διαρροή σε μια παγομηχανή στη Φινλανδία έκανε 154 άτομα να αρρωστήσουν με νοροϊό (σ.σ. το συχνότερο αίτιο εμφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας) το 2016 και μια μελέτη του 2002 βρήκε ότι οι παγομηχανές προκάλεσαν ξέσπασμα μυκοβακτηριδίων fortuitum στο St. Vincent’s Hospital and Medical Center στο Γκρίνουιτς Βίλατζ της Νέας Υόρκης Τα περισταστικά αυτά περιλαμβάνουν συχνά εμετό, διάρροια, κράμπες στο στομάχι, πυρετό, ναυτία και αιματηρά κόπρανα, σύμφωνα με τον Λι.


Δεδομένου ότι συνήθως δεν συσχετίζουμε τα ποτά με τροφιμογενείς ασθένειες, είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότερα περιστατικά που δεν αναφέρονται.

Λοιπόν, θα πρέπει να αποφεύγουμε τον πάγο στα εστιατόρια;

Παρά τις ιστορίες τρόμου για σπασμένες, μουχλιασμένες παγομηχανές και βρώμικο πάγο εμπορίου, οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να ανησυχούν πολύ.

Οι παγομηχανές είναι συνήθως αρκετά ασφαλείς, εφόσον παρακολουθούνται και απολυμαίνονται σε τακτική βάση. Δεν χρειάζεται να έχουμε μεγάλη ανησυχία σε σύγκριση με τις πραγματικές τροφιμογενείς επιδημίες από μολυσμένα τρόφιμα και οι επιδημίες που προκαλούνται από μολυσμένο πάγο δεν είναι ιδιαίτερα συχνές στη Βόρεια Αμερική».

Εάν θέλουμε να είμαστε ιδιαίτερα ασφαλείς, ας αναζητήσουμε «εγκαταστάσεις» που διαθέτουν διανεμητές πάγου hands-free ή χωρίς αφή, καθώς αυτό περιορίζει τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης με άλλα τρόφιμα.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα