Εξι ηχηρά καμπανάκια ότι τρώμε περισσότερη πρωτεΐνη από όση έχουμε ανάγκη

Kαι σε ποιες περιπτώσεις συνίσταται να ενισχύσουμε την πρόσληψη.
AleksandarGeorgiev via Getty Images

Η πρωτεΐνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό, γεμάτο αμινοξέα, που μας είναι απαραίτητο για την υγεία των μυών, των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ενώ όμως η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης μπορεί να φανεί ευεργετική σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι χρήσιμη για όλους. Μπορεί μάλιστα ακόμη και να οδηγήσει σε παρενέργειες και προβλήματα υγείας.

«Όπως ισχύει και με πολλά πολλά άλλα, έτσι και στην περίπτωση της πρωτεΐνης ουκ εν τω πολλώ το ευ», σημειώνει η Κόλιν Ράχουτ Τίξμπουρι, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, στο Verywell.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης ποικίλλει ανάλογα με τη γενική μας υγεία και τη σωματική δραστηριότητα που κάνουμε ημερησίως. Το τρέχον συνιστώμενο ημερήσιο όριο είναι τα 46 γραμμάρια για τις γυναίκες και τα 56 γραμμάρια πρωτεΐνης για τους άνδρες.

Εάν υπερβούμε αυτό το όριο επί σειρά ετών είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε πεπτικά, νεφρικά ή αγγειακά προβλήματα. Πώς όμως θα καταλάβουμε ότι τρώμε υπερβολικά πολύ πρωτεΐνη;

Εξι σημάδια που μαρτυρούν υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης

1. Δυσοσμία στην αναπνοή

Η δύσοσμη αναπνοή μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι βρισκόμαστε σε κέτωση, τη διαδικασία όπου το σώμα μας καίει λίπος αντί για γλυκόζη ως κύρια πηγή ενέργειας. Η κέτωση συχνά οφείλεται σε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένης της δίαιτας Κέτο.

Η ακετόνη είναι ένα υποπροϊόν της διάσπασης του λίπους στο σώμα. Τα σωματίδια του είναι μικρά, οπότε εκπνέεται εύκολα και μπορεί να κάνει την αναπνοή μας να μυρίζει δυσάρεστα, σαν βερνίκι νυχιών.

2. Η αφυδάτωση

Εάν αρχίσoυμε να τρώμε περισσότερη πρωτεΐνη, πιθανότατα θα αρχίσουμε και να ουρούμε πιο συχνά επειδή τα νεφρά μας εργάζονται σκληρότερα για να μεταβολίσουν την περίσσεια θρεπτικών συστατικών.

Όλη αυτή η ούρηση μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Επομένως, εάν ακολουθούμε μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες, είναι σημαντικό να πίνουμε πολύ νερό.

3. Η αύξηση βάρους

Η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης από όση μπορεί να αντέξει το σώμα μας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα και αύξηση των μυών.

Περισσότερη πρωτεΐνη συνήθως σημαίνει περισσότερες θερμίδες. Kαι η πηγή πρωτεΐνης που επιλέγoυμε μπορεί να είναι γεμάτη κορεσμένα λιπαρά. Επιπλέον, το σώμα μας μετατρέπει την περίσσεια πρωτεΐνης σε ζάχαρη που αποθηκεύεται ως λίπος. Με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους.

4. Η γαστρεντερική δυσφορία

Τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι αρκετά κοινά εάν τρώμε περισσότερη πρωτεΐνη. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (ιδίως ζωικές) και χαμηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, ναυτία, διάρροια και πόνο στο στομάχι.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες πηγές πρωτεΐνης, όπως το κρέας, απαιτούν περισσότερη «δουλειά» προκειμένου να διασπαστούν στο σώμα μας. Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται επίσης να χωνέψουν ολόκληρους ξηρούς καρπούς, ειδικά αν δεν τους μασούν καλά.

5. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις

Η πρωτεΐνη μπορεί να έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό μας σύστημα, ανάλογα με τους τύπους πρωτεΐνης που καταναλώνουμε.

Πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα ψάρια και τα θαλασσινά μπορούν να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς, ενώ οι ζωικές πρωτεΐνες, όπως το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

6. Τα προβλήματα με τα νεφρά και το συκώτι

Εάν έχουμε νεφρική ή ηπατική νόσο, η διαδικασία διάσπασης της περίσσειας πρωτεΐνης μπορεί να είναι πολύ απαιτητική δουλειά για τον οργανισμό μας και να οδηγήσει ακόμα και σε νεφρική ανεπάρκεια.

Πότε πρέπει να αυξήσουμε την πρόσληψη πρωτεΐνης

Μπορεί να θέλουμε να αυξήσουμε την πρόσληψη πρωτεΐνης εάν:

  • Προσπαθούμε να χτίσουμε μυς
  • Παλεύουμε για την επούλωση πληγών
  • Είμαστε ηλικιωμένοι και προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη μυϊκή μας μάζα
  • Γυμναζόμαστε σε πολύ υψηλή ένταση

Ωστόσο, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η πρωτεΐνη δεν είναι το μόνο θρεπτικό συστατικό που πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα. Σημασία έχει να πετύχουμε τον ιδανικό συνδυασμό πρωτεϊνών, φυτικών ινών και υδατανθράκων.

(Με πληροφορίες από verywellhealth).